Μια νέα ανησυχητική τάση έχει κάνει την εμφάνισή της στα σχολεία, με την αυξημένη χρήση νικοτινούχων στικ, γνωστών και ως «σνουζ» (snus).

Τα προϊόντα αυτά, που έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή κυρίως μεταξύ ανηλίκων, περιέχουν νικοτίνη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νικοτίνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετούς, ζάλη, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και κώμα.

Οι μαρτυρίες των μαθητών αποκαλύπτουν την έκταση του προβλήματος. «Δοκίμασα για πρώτη φορά στο σχολείο πέρυσι. Στην αρχή δεν ένιωθα κάτι, αλλά μετά άρχισα να ζαλίζομαι», αναφέρει ένας μαθητής στην κάμερα της ΕΡΤ. Ένας άλλος προσθέτει: «Αν δεν το είχα δει από κάποιο φίλο, δεν θα το είχα κάνει κι εγώ».

Η επιρροή των συνομηλίκων φαίνεται να είναι καθοριστική στην απόφαση των ανηλίκων να δοκιμάσουν αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα.

Παρά την απαγόρευση πώλησης νικοτινούχων στικ σε ανήλικους, πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι νόμοι συχνά δεν εφαρμόζονται. «Μπορώ να αγοράσω κανονικά αλκοόλ και τσιγάρα από το περίπτερο», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας μαθητής. Η έλλειψη ελέγχου από τους καταστηματάρχες διευκολύνει την πρόσβαση των ανηλίκων σε εθιστικά προϊόντα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την υγεία τους.

Η εξάπλωση των στικ νικοτίνης αποτελεί μια νέα πρόκληση στο ζήτημα των εθιστικών ουσιών. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατανάλωση νικοτίνης σε νεαρή ηλικία μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Η αυξανόμενη χρήση αυτών των προϊόντων απαιτεί άμεση δράση. Γονείς, εκπαιδευτικοί και πολιτικοί πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τους νέους από τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αυτών των ουσιών. Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση αποτελούν βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης τάσης, προτού γίνει ανεξέλεγκτη.