Τα ετήσια «καλλιστεία της ενέργειας» του Cholmondeley στη Μ. Βρετανία, έχουν πάντα κάτι ξεχωριστό να παρουσιάσουν. Αυτή τη φορά ήταν ένα μονόροδο όχημα που ξεπέρασε ήδη τα 100 χρόνια ζωής.

Η εξωτική έμπνευση του Edison-Puton έγινε πραγματικότητα το 1910 στο Παρίσι και από τότε αποτελεί μαρτυρία για την ανθρώπινη τρέλα που απαιτείται ως στοιχείο της εφευρετικότητας.

Φορά έναν μονοκύλινδρο κινητήρα εσωτερικής καύσης 150 κ.εκ. της De Dion που αποδίδει 3,5 ίππους και ως εκθεσιακό είδος έχει και τον αναβάτη του να συμπληρώνει την εικόνα.

Μια ματιά πίσω στο χρόνο θα αποκαλύψει περισσότερες από 40 προσπάθειες δημιουργίας μονόροδου από το 1867 μέχρι σήμερα. Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες στο ίδιο θέμα με ενσωματωμένα γυροσκόπια ή χωρίς. Όλα δείχνουν ότι “αποκλείεται να λειτουργούν”, ωστόσο όλα τα καταφέρνουν να κινηθούν. Όχι όμως αρκετά πειστικά…

Το συγκεκριμένο μονόροδο αποκαταστάθηκε πλήρως από τον κ. Ferdinand Schlenker από το Sexau της Γερμανίας. Είναι πλήρως λειτουργικό και ο κ Schlenker συχνά κάνει επιδείξεις στα πάρκινγκ των εκθέσεων στις οποίες συμμετέχει.

Για περισσότερο από έναν αιώνα ήδη το concept μονόροδο επανέρχεται ως λύση για την ατομική μετακίνηση. Στο τέλος όμως μένει πάντα στα πρωτότυπα και δεν βρίσκει το δρόμο για κάποιου είδους παραγωγή.

Δείτε στο video εικόνες από τα περισσότερα μονόροδα της ιστορίας και θαυμάστε την ανθρώπινη ευρηματικότητα. Πάνω από 150 χρόνια προσπαθειών, πάντα με αυτή τη μικρή δόση τρέλας που απαιτείται…