Το εμβληματικό «Πρόγευμα στο Τίφανις» (Breakfast at Tiffany’s) του Μπλέικ Έντουαρντς που κυκλοφόρησε το 1961, επιστρέφει στους θερινούς κινηματογράφους αυτό το καλοκαίρι, σε ψηφιακή αποκατάσταση 4K από τη Summer Classics!

Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Τρούμαν Καπότε, η ταινία που έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο αγαπημένες ρομαντικές κωμωδίες όλων των εποχών, προσφέρει μια γοητευτική ματιά στη ζωή της κοσμικής νεοϋορκέζας Χόλι Γκολάιτλι, με μια μοναδική, αξέχαστη ερμηνεία από την Όντρεϊ Χέπμπορν, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ.

Η ταινία που διεκδίκησε τέσσερα συνολικά Όσκαρ, κέρδισε τα δύο (Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης και Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για τον Χένρυ Μαντσίνι και τον Τζόνι Μέρσερ), το 2012 χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Έντουαρντς, γνωστός για την κωμική του δεξιοτεχνία, δημιουργεί στο «Πρόγευμα στο Τίφανις» μια λεπτή ισορροπία μεταξύ χιούμορ, ρομαντισμού και κοινωνικού σχολιασμού, εξερευνώντας θέματα όπως η αναζήτηση ταυτότητας και αυθεντικότητας σε έναν κόσμο επιφάνειας, η κοινωνική κινητικότητα και το αέναο κυνήγι της ευτυχίας στη μεγάλη πόλη.

Η, δε, ερμηνεία της Όντρεϊ Χέπμπορν γεφυρώνει το κωμικό με το δραματικό, προσδίδοντας στη Χόλι μια πολυδιάστατη προσωπικότητα που σαγηνεύει και συγκινεί, αφού καταφέρνει να μεταδώσει τόσο την εξωτερική λάμψη όσο και την εσωτερική ευαλωτότητά της. Η σχέση μεταξύ των πρωταγωνιστών εξελίσσεται με τρόπο που αμφισβητεί τις συμβατικές αντιλήψεις για τον έρωτα και τη συντροφικότητα, τονίζοντας τη σημασία της φιλίας και του να είσαι πιστός στον εαυτό σου.

Η φωτογραφία αποτυπώνει με ζωντάνια την ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’60. Από τις λαμπερές βιτρίνες του Tiffany μέχρι τα απογευματινά πάρτι στα διαμερίσματα του Upper East Side, κάθε καρέ της ταινίας είναι ένας φόρος τιμής στην πόλη, ενώ το αγαπημένο «Moon River» που ερμηνεύεται με απαράμιλλη γλυκύτητα από την πρωταγωνίστρια παραμένει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κινηματογραφικά τραγούδια όλων των εποχών.

Με την Όντρει Χέπμπορν να εδραιώνεται ως σύμβολο διαχρονικής κομψότητας και απροσποίητης γοητείας -η εικόνα της με το μαύρο φόρεμα, το μαργαριταρένιο κολιέ και τα μεγάλα μαύρα γυαλιά ηλίου να κοιτάζει τη βιτρίνα του Tiffany έχει γίνει εμβληματική ως σύμβολο αξεπέραστου στιλ- το «Πρόγευμα στο Τίφανις» συνεχίζει να μαγεύει το κοινό παγκοσμίως, προσφέροντας ένα απολαυστικό μείγμα ρομαντισμού, χιούμορ και δράματος, μέσα από τον εκθαμβωτικό κόσμο της Χόλι Γκολάιτλι.

Πέντε άγνωστες πληροφορίες για την εμβληματική ταινία

Ο Τρούμαν Καπότε ήθελε την Μέριλιν Μονρόε

Ο συγγραφέας ήθελε ως «Χόλι» τη Μέριλιν Μονρόε, η οποία, ωστόσο, ακολούθησε τις υποδείξεις της μάνατζέρ της που της σύστησε να μην ερμηνεύσει τη συνοδό κυρίων. Ο ίδιος ο Καπότε, μάλιστα, είχε πει χαρακτηριστικά για την εταιρεία παραγωγής Paramount ότι «με αυτήν τους την επιλογή στην κυριολεξία με πρόδωσαν».

Το μαύρο Givenchy φόρεμα της Χέπμπορν σχεδιάστηκε ειδικά γι’ αυτήν

Ο Hubert de Givenchy σχεδίασε το διάσημο μαύρο φόρεμα το 1961 για την Όντρεϊ Χέπμπορν. Μετά τον θάνατο της το 1993, ο Givenchy δώρισε το μαύρο σατέν φόρεμα στο City of Joy Aid και το 2006 το φόρεμα δημοπρατήθηκε στο Christie’s για περισσότερα από 900.000 δολάρια.

Το διαμέρισμα της πρωταγωνίστριας πωλήθηκε για 5,85 εκατομμύρια δολάρια

Ενώ τα γυρίσματα στους εσωτερικούς χώρους του διαμερίσματος της Χόλι φέρεται να τραβήχτηκαν σε στούντιο της Paramount, η περίφημη πρόσοψη είναι πέρα για πέρα αληθινή. Βρίσκεται στην East Seventy-first Street στο Μανχάταν, σε απόσταση αναπνοής από τη ναυαρχίδα του κοσμηματοπωλείου Tiffany, και το αρχοντικό, το οποίο διαθέτει τρία υπνοδωμάτια και ένα σολάριουμ, πωλήθηκε το 2011 αντί του ποσού των 5,85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Paramount δεν ήθελε το τραγούδι που τελικά κέρδισε και Όσκαρ

Μετά από την πρώτη προβολή προεπισκόπησης της ταινίας στους ιθύνοντες, ο διευθυντής της εταιρείας παραγωγής, Henry Mancini ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελε το τραγούδι «Moon River» να αποτελεί το soundtrack της ταινίας. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ήταν η Χέπμπορν εκείνη που απαίτησε να κρατήσουν το τραγούδι, απειλώντας πως μόνο «πάνω από το πτώμα μου» θα περνούσε η αλλαγή. Τελικά, η επιμονή και η ερμηνεία της Χέπμπορν στο τραγούδι «Moon River» βοήθησε τον συνθέτη Χένρυ Μανσίνι και τον στιχουργό Τζόνι Μέρκερ να κερδίσουν το Όσκαρ «Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού».

Η σκηνή με το σφύριγμα

Το σφύριγμα της Χόλι, όταν καλεί ταξί για τον Πολ, είναι στην πραγματικότητα ντουμπλάζ. Η Χέπμπορν προσπάθησε να μάθει να σφυρίζει χρησιμοποιώντας τα δύο δάχτυλα, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερε.

Σύνοψη:

Η Χόλι Γκολάιτλι, μια ανέμελη κοσμική Νεοϋορκέζα με άψογο στιλ και αγάπη για τα ωραία πράγματα, επιδιώκει να εξασφαλίσει έναν πλούσιο σύζυγο. Όταν ο Πολ, ένας άσημος συγγραφέας που συντηρείται οικονομικά από μια πλούσια γυναίκα γίνεται ο νέος της γείτονας, αρχίζουν να έλκονται ο ένας από τον άλλον. Παρότι η Χόλι προσπαθεί να κρατήσει τα πράγματα επιφανειακά στη χαοτική αναζήτησή της για ασφάλεια, η σχέση τους βαθαίνει, σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας με φόντο μια εξιδανικευμένη Νέα Υόρκη του 1960.

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Μπλέικ Έντουαρντς
Σενάριο: Τζορτζ Άξελροντ (βασισμένο σε νουβέλα του Τρούμαν Καπότε)
Πρωταγωνιστούν: Όντρεϊ Χέπμπορν, Τζορτζ Πέπαρντ
Έτος Παραγωγής: 1961
Διάρκεια: 115 λεπτά
Διανομή: Summer Classics

Από τις 11 Iουλίου στα θερινά σινεμά