Μέσα σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον διεξάγεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον η οποία υποτίθεται ότι έχει πανηγυρικό χαρακτήρα αλλά το πόσο μπορεί να ισχύσει αυτό είναι ένα ζητούμενο καθώς μαίνονται πόλεμοι σε Ευρώπη (Ουκρανία) και Μέση Ανατολή, ενώ οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα επόμενα 24ωρο αναχωρεί για την Ουάσιγκτον γνωρίζοντας ότι εκεί θα βρίσκονται ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ο οποίος μέρα παρά μέρα προκαλεί την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ο οποίος με την υπόθεση Μπελέρη έχει προκαλέσει διπλωματικό ρήγμα στις σχέσεις με την Ελλάδα και σε αυτή τη φάση ο μικρότερος πονοκέφαλος για τη χώρα μας, Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φέτος το ΝΑΤΟ κλείνει 75 χρόνια ζωής ενώ η Σύνοδος αυτή θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή του επικεφαλής του γενικού γραμματέα από τον Γενς Στόλτενμπεργκ στον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν:

-Η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας.

-Η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις.

-Η επιβεβαίωση της στήριξης στην Ουκρανία. -Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσκληθεί και στο NATO public forum. Πρόκειται για μια παράλληλη επίσημη εκδήλωση, που συνδιοργανώνει το ΝΑΤΟ με την αμερικανική κυβέρνηση και διεθνή fora όπως το GLOBSC, το Atlantic Council και το Council on Foreign Relations. Θα συμμετάσχει σε συζήτηση υπό τον συντονισμό του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ. «Η Αθήνα ποτέ δεν προκάλεσε κανέναν από τους γείτονές της. Το αντίθετο», έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Newsbeast.

Πρόσθεταν μάλιστα ότι ειδικά όσον αφορά στα Σκόπια η νέα κυβέρνηση είναι εκείνη που επιμένει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμα και η ΕΕ δια του πρέσβη της στα Σκόπια διαμήνυσε στην γειτονική μας χώρα ότι οφείλει να χρησιμοποιεί την συνταγματική της ονομασία έναντι όλων. Και μπορεί ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι να δηλώνει ότι ο ίδιος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και ότι θα συνομιλήσουν ως καλοί γείτονες και εταίροι, αλλά όπως τόνιζαν πηγές με γνώση της κατάστασης «χρειάζονται δυο για να χορέψουν ταγκό».

Σκόπια, Ερντογάν και Ράμα

Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ενημερώσει στο πλαίσιο του πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου τους ομολόγους του ότι η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes. Και βεβαίως έχει επισημάνει πολλές φορές ότι ο Χριστιάν Μίτσκοσκι θα βρεθεί σε πολύ άβολη θέση εντός της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εάν επιμείνει σε αυτήν την ρητορική. «Θα θέσω το θέμα και νομίζω ότι θα έχω και πάρα πολλούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να καταλάβουν τα Σκόπια ότι δε μπορούν να παίζουν με την Αθήνα σε ένα τέτοιο θέμα. Διότι εάν η χώρα είχε επιδιώξει διπλή ονομασία, το θέμα αυτό θα είχε κλείσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα βρεθεί επίσης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αθήνα και Άγκυρα έχουν πλέον ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν τελικά εκτός από τους χαιρετισμούς μπροστά στις κάμερες και την συνύπαρξη στις εκδηλώσεις οι δυο ηγέτες θα προγραμματίσουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Και είναι βεβαίως και ο Έντι Ράμα ο οποίος επιμένει να κρατά φυλακισμένο τον εκλεγμένο πλέον ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη, ενώ ήδη ανακοινώθηκε την Παρασκευή η καθαίρεσή του από δήμαρχος Χειμάρας. «Οι πρωτοφανείς αυτές πρακτικές καταπάτησης και καταστρατήγησης του κράτους δικαίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συνάντηση των δυο ηγετών», τόνιζαν πηγές με γνώση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.