Χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι της Βαρκελώνης που διαδήλωσαν το Σάββατο (6/7) στη Βαρκελώνη για να καταγγείλουν τον μαζικό τουρισμό και τις επιπτώσεις του στην πιο δημοφιλή πόλη της Ισπανίας, επιτέθηκαν με… νεροπίστολα στους τουρίστες που έκαναν βόλτα στην πόλη!

Οι κάτοικοι του πιο δημοφιλούς προορισμού της Ισπανίας, βιώνουν στον μέγιστο βαθμό τις επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου τουρισμού, καθώς το κόστος στέγασης έχει ανέβει κατά 68%, ενώ έχουν αυξηθεί ανάλογα οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης και σε πολλές περιπτώσεις έχουν απορρυθμιστεί οι εργασιακές σχέσεις κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον του τουρισμού, αλλά εδώ στη Βαρκελώνη υποφέρουμε από υπερβολικό τουρισμό που έχει κάνει την πόλη μας αβίωτη», λέει ένας 70χρονος κάτοικος. Με πανό που έγραφαν «Μειώστε τον τουρισμό τώρα!», οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Οι τουρίστες έξω από τη γειτονιά μας», σταματώντας μπροστά από ξενοδοχεία προς έκπληξη των επισκεπτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κρατούσαν νεροπίστολα με τα οποία… πυροβολούσαν τους τουρίστες που έτρωγαν στα εστιατόρια της συνοικίας Λας Ράμπλας.

Μία άλλη κάτοικος τονίζει ότι «τα τοπικά μαγαζιά κλείνουν για να πάρουν τη θέση τους καταστήματα που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της γειτονιάς. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ενοίκια».

Η χθεσινή διαμαρτυρία ήταν η τελευταία μίας διαδηλώσεων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας. Πριν από λίγο καιρό ανάλογες εκδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί και στις Βαλεαρίδες νήσους.