Ένας ακόμη στρατιώτης των ένοπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών με σιίτες αντάρτες της Υεμένης στα σύνορα των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε χθες Σάββατο στο Ριάντ ο εκπρόσωπος της συμμαχίας αραβικών κρατών η οποία διεξάγει μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη.
Ο στρατιώτης αυτός έχασε τη ζωή του την Παρασκευή στην επαρχία Νατζράν, στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, σε «συγκρούσεις οι οποίες σημειώθηκαν αργά τη νύχτα», δήλωσε ο Σαουδάραβας ταξίαρχος Άχμεντ Ασίρι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά σε δημοσιογράφους στο Ριάντ.
Ο θάνατος αυτός αυξάνει σε επτά τον αριθμό των Σαουδαράβων στρατιωτικών και συνοριοφρουρών οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρά προερχόμενα από τους αντάρτες της Υεμένης μετά την έναρξη, την 26η Μαρτίου, της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει η συμμαχία εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ.
Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τους αντάρτες και τους συμμάχους τους, τις μονάδες του στρατού της Υεμένης που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ότι προετοιμάζουν «μια ενέργεια κοντά στα (νότια) σύνορα της Σαουδικής Αραβίας», χωρίς να προσδιορίσει τη φύση της.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς τους παραστρατιωτικούς να μας απειλήσουν. Για αυτό, θα τους επιτεθούμε στη Σαάντα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο προπύργιο των σιιτών ανταρτών Χούτι στη βόρεια Υεμένη.
Η συμμαχία εξαπολύει καθημερινά βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά και τα περίχωρά της, καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, υποστηρίζοντας δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Ριάντ αφότου εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Άντεν, τη μεγάλη πόλη του νότου, λόγω της προέλασης των Χούτι.
«Οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας ξεπέρασαν το όριο των 2.000», ανέφερε ακόμη ο ταξίαρχος Ασίρι, ο οποίος υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα στηθεί μια θαλάσσια «γέφυρα», ότι θα αρχίσει δηλαδή μια ναυτική επιχείρηση για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η έναρξη αυτής της επιχείρησης «για να ανακουφιστούν τα δεινά του υεμενίτικου λαού» θα καταστεί δυνατή μετά την απόφαση του Τζιμπουτί να «ανοίξει τα χωρικά του ύδατα και τον εναέριο χώρο του» στις δυνάμεις του συνασπισμού, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε στο ίδιο πλαίσιο ότι χθες Σάββατο έφθασαν στα λιμάνια του Άντεν και της Χοντάιντα (δυτικά) δύο φορτία με βοήθεια τα οποία προσέφεραν, σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η διοίκηση της συμμαχίας είναι η μόνη αρχή η οποία έχει τη δικαιοδοσία να εγκρίνει» την μετάβαση πλοίων ή αεροσκαφών στην Υεμένη.
Ο ταξίαρχος Ασίρι ανέφερε συναφώς ότι αεροσκάφη της συμμαχίας αναχαίτισαν αυτή την εβδομάδα ένα κενυατικό αεροσκάφος το οποίο είχε προσγειωθεί χωρίς άδεια στη Σαναά και το οδήγησαν στη Σαουδική Αραβία, όπου το πλήρωμά του ανακρίθηκε. Τελικά το αεροσκάφος έλαβε την άδεια να επιστρέψει στην Κένυα.
Εξάλλου η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) κατόρθωσε να φθάσει αεροπορικώς χθες Σάββατο στη Σαναά ένα φορτίο «70 τόνων και πλέον ιατροφαρμακευτικού υλικού», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της στην Υεμένη, η Μαρί-Ελιζαμπέτ Ενγκρ, κάνοντας παράλληλα λόγο για την άφιξη μιας ομάδας αποτελούμενης από πέντε γιατρούς στην Υεμένη.
Η Ενγκρ είπε ότι θα ήθελε να δει μια «απλοποίηση των διαδικασιών» από μέρους της συμμαχίας αραβικών κρατών όσον αφορά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.