Τουλάχιστον 76 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στη νότια Υεμένη στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν μαχητικά της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και σε μάχες ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας εξαπέλυσαν μια σειρά νυχτερινών επιδρομών εναντίον μιας οχηματοπομπής των σιιτών ανταρτών η οποία μετέβαινε προς έναν τομέα κοντά στα στρατηγικής σημασίας στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Αμπντ Ράμπο αλ Μιχουάλι.
«Τουλάχιστον 20 αντάρτες σκοτώθηκαν σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες κατέστρεψαν δύο άρματα μάχης και τέσσερα τεθωρακισμένα» οχήματα μεταφοράς προσωπικά με ενισχύσεις, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός.
«Πέντε ακόμη αντάρτες αιχμαλωτίστηκαν από τις λαϊκές επιτροπές», μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που μάχονται υπέρ του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, στις σφοδρές μάχες που προηγήθηκαν των αεροπορικών βομβαρδισμών, είπε ακόμη ο Μιχουάλι.
Κατά τον ίδιο, η οχηματοπομπή η οποία στοχοθετήθηκε είχε αναχωρήσει από την αεροπορική βάση αλ Άναντ, στην επαρχία Λαχζ, για να μεταφέρει ενισχύσεις στους αντάρτες που κινούνται προς τα στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ, τα οποία συνδέουν τον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά επίσης και προς μια συνοικία του Άντεν όπου βρίσκεται ένα διυλιστήριο πετρελαίου.
Οι σιίτες αντάρτες, οι Χούτι, που πολεμούν μαζί με μονάδες των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους για να καταλάβουν το σύνολο της επικράτειας της χώρας παρά τους αλλεπάλληλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησε την 26η Μαρτίου μια συμμαχία εννέα αραβικών χωρών για να τους σταματήσει.
Στο Άντεν—τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και τη σημαντικότερη στο νότο—οι μάχες και οι επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στοίχισαν τη ζωή 32 σιιτών ανταρτών, 4 μαχητών υπέρ του Χάντι και 4 αμάχων, δήλωσαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές στις ένοπλες δυνάμεις.
Στην πλειονότητά τους οι αντάρτες σκοτώθηκαν σε ενέδρες στην περιοχή Νταρ Σάαντ, μια συνοικία που ελέγχουν σιίτες παραστρατιωτικοί, διευκρίνισε ένας από τους επικεφαλής των δυνάμεων που είναι πιστές στον Χάντι, ο Λάμπιμπ αλ Αμπντ, ο οποίος τραυματίστηκε στον ώμο κατά τη διάρκεια των μαχών.
Στην Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, οι αντάρτες συνεχίζουν από την Πέμπτη να προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση της 35ης ταξιαρχίας του στρατού, που είναι πιστή στον πρόεδρο Χάντι, σε σφοδρές μάχες οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 16 ανθρώπων, σύμφωνα με μια πηγή στον στρατό και κατοίκους.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 8 αντάρτες, 3 μαχητές των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον Χάντι και 2 στρατιώτες, ανέφεραν η πηγή στον στρατό και οι κάτοικοι, που έκαναν λόγο επίσης για 3 νεκρούς μεταξύ των αμάχων. Οι άμαχοι σκοτώθηκαν όταν μια οβίδα έπληξε το σπίτι τους μέσα στη νύχτα, κατά τις ίδιες πηγές.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές στην Υεμένη, καθώς αναζητεί τον νέο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ο οποίος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη.
Ωστόσο πολλά αραβικά σουνιτικά κράτη του Κόλπου εμφανίστηκαν να δυσφορούν για την έκκληση αυτή του ΓΓ του ΟΗΕ και αναμένεται να θέσουν ζήτημα σε μια συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποί τους μαζί του την επόμενη εβδομάδα, είπαν διπλωματικές πηγές χθες.
Το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι να οριστεί ο διάδοχος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Υεμένη, του Τζαμάλ Μπενομάρ, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του την Τετάρτη. Όμως, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, τα αραβικά κράτη θα εκφράσουν τις ενστάσεις τους για την έκκληση που απηύθυνε ο Μπαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο National Press Club στην Ουάσινγκτον.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως οι Σαουδάραβες «με διαβεβαίωσαν ότι καταλαβαίνουν πως πρέπει να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία», και πρόσθεσε «καλώ όλα τα μέρη στην Υεμένη να συμμετάσχουν (σε αυτή) με καλή πίστη». Δεν άφησε να εννοηθεί πάντως ότι υποστηρίζουν την έκκλησή του να αναστείλουν τις επιχειρήσεις.
«Τα κράτη του Κόλπου δεν είναι ευχαριστημένα για την ομιλία αυτή και αναμένεται να θίξουν το θέμα στον ΓΓ (Μπαν) κατά τη συνάντηση», σημείωσε μια διπλωματική πηγή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο Μπενομάρ, ένας βετεράνος Μαροκινός διπλωμάτης, προκάλεσε εκνευρισμό στη Σαουδική Αραβία και άλλες κυβερνήσεις κρατών του Κόλπου με τον τρόπο που χειρίστηκε τις μέχρι σήμερα ανεπιτυχείς ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και την κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από δυτικά κράτη και τις αραβικές σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές.
Ο Μπαν επέλεξε τον Μαυριτανό διπλωμάτη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα στη δυτική Αφρική (UNMEER) για να διαδεχθεί τον Μπενομάρ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα στις τρεις εβδομάδες που διαρκούν οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες συγκρούσεις, ενώ τουλάχιστον 750 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπέβαλε χθες στον Μπαν μια επιστολή στην οποία αναλύει ένα ειρηνευτικό σχέδιο τεσσάρων σημείων για την Υεμένη, αλλά δυτικοί και Άραβες διπλωμάτες εξέφρασαν ελάχιστο ενδιαφέρον για το σχέδιο αυτό, αφού, όπως διατείνονται, η Τεχεράνη δεν μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερος διαμεσολαβητής.