Απέρριψε η κυβέρνηση της Υεμένης το σχέδιο τεσσάρων σημείων για την ειρήνευση στη χώρα το οποίο υπέβαλε αυτή την εβδομάδα το Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ένας εκπρόσωπός της χθες.
Η κυβέρνηση υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και μια συμμαχία αραβικών σουνιτικών κρατών, που βομβαρδίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσει να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Υεμένης.
Αν και η σύρραξη έχει τις ρίζες στης σε εγχώριες αντιπαλότητες, θεωρείται από αναλυτές ένας πόλεμος μέσω ενδιαμέσων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και του Ιράν.
Το σχέδιο του Ιράν καλούσε να κηρυχθεί άμεσα εκεχειρία, να τερματιστούν οι επιθέσεις των δυνάμεων άλλων κρατών, να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, να ξαναρχίσει ένας ευρύς εθνικός διάλογος και να «σχηματιστεί μιας ευρείας βάσεως κυβέρνησης εθνικής ενότητας».
«Απορρίπτουμε την ιρανική πρωτοβουλία», δήλωσε ο Ράζα Μπάντι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Υεμένης, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ. «Ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι απλά και μόνο ένας πολιτικός ελιγμός», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση της Υεμένης και ο κυριότερος υποστηρικτής της, η Σαουδική Αραβία, κατηγορούν το Ιράν ότι αναμιγνύεται στα εσωτερικά της εμπόλεμης χώρας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κυριαρχήσει στην περιοχή. Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.
Η Τεχεράνη απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες ότι προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στους σιίτες αντάρτες Χούτι.
Δυτικοί και Άραβες διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη αντιμετώπισαν με αδιαφορία το σχέδιο του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι δεν θεωρούν το Ιράν ουδέτερο διαμεσολαβητή στην Υεμένη, μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα επιθέσεις από τον θεωρούμενο ως πιο επικίνδυνο βραχίονα της αλ Κάιντα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν συμφώνησαν σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προχθές Παρασκευή ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην Υεμένη, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο πόλεμος στην Υεμένη υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει προβλήματα ή ακόμη και να διακόψει την κυκλοφορία των πλοίων διαμέσου των στενών Μπαμπ αλ Μάντεμπ, από όπου διέρχονται καθημερινά δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στην Ασία.