Τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε σχεδόν 24 ώρες στη νότια Υεμένη σε μάχες ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του προέδρου της χώρας και στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ανέφεραν χθες Σάββατο ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.
Ο απολογισμός αυτός, ο οποίος προστίθεται στους 76 νεκρούς της Παρασκευής, αυξάνει σε τουλάχιστον 128 τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε δύο ημέρες στη νότια Υεμένη, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάσει πληροφορίες από ιατρικές πηγές, πηγές στις ένοπλες δυνάμεις και πηγές στις φυλές.
Πυρά όπλων και εκρήξεις ακούγονταν όλη τη νύχτα σε κατοικημένες συνοικίες της πόλης Τάιζ (νοτιοδυτική Υεμένη), του τρίτου σε μέγεθος αστικού κέντρου της χώρας, όπου 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σφοδρές μάχες ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, οι οποίες υποστηρίζονται από τις αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ, σύμφωνα με κατοίκους.
«Ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν είναι 19 σιίτες αντάρτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ιατρική πηγή και πρόσθεσε ότι τέσσερις στρατιώτες και τέσσερις μαχητές δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Χάντι έχασαν επίσης τη ζωή τους στις μάχες που συνεχίζονταν όλη τη νύχτα.
Αεροσκάφη της συμμαχίας εξαπέλυσαν αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς στο προεδρικό μέγαρο στην Τάιζ, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο, ενώ στοχοθέτησαν επίσης θέσεις των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ο Σάλεχ έχει συμμαχήσει με τους σιίτες αντάρτες, τους λεγόμενους Χούτι, που ξεκινώντας την περασμένη χρονιά από τη Σαάντα, το προπύργιό τους στη βόρεια Υεμένη, εξαπέλυσαν μια κεραυνοβόλα επίθεση και κατέλαβαν στην πρωτεύουσα Σαναά και πολλές περιοχές στο βόρειο, στο κεντρικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Όταν άρχισαν να προελαύνουν προς νότον, ο πρόεδρος Χάντι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και να αυτοεξοριστεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.
Συνοικίες του Άντεν, ιδίως η Νταρ Σάαντ και η Αλ Μοάλα, αποτέλεσαν τη νύχτα θέατρο νέων μαχών, ανέφεραν κάτοικοι.
«Συνολικά 13 άμαχοι, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, και τρεις μαχητές πιστοί στον Χάντι σκοτώθηκαν από την Παρασκευή το βράδυ στο Άντεν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο περιφερειακός διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας Αλ Χάντερ Λασουάρ.
Ένας τοπικός αξιωματούχος στο Άντεν, ο Νάγεφ αλ Μπέκρι, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτοί οι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα από ελεύθερους σκοπευτές των ανταρτών, που έχουν πάρει θέσεις «κατά δεκάδες στις ταράτσες κτιρίων σε διάφορες συνοικίες».
Στη Ρας Αμράν, 15 χλμ. δυτικότερα, μαχητές πιστοί στον Χάντι ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με αντάρτες και συμμάχους τους που προσπαθούν εδώ και πέντε ημέρες να προελάσουν προς το διυλιστήριο του Άντεν, όπως δήλωσαν μέλη των «λαϊκών επιτροπών», παραστρατιωτικών ομάδων οι οποίες μάχονται υπέρ του προέδρου Χάντι.
Εκεί επίσης αεροσκάφη της αραβικής συμμαχίας βομβάρδισαν θέσεις των σιιτών ανταρτών και των συμμάχων τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Στη γειτονική επαρχία Λαχζ, μαίνονταν μάχες όλη τη νύχτα για τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Αλ Άναντ, ανάμεσα στους αντάρτες και στους μαχητές που δηλώνουν πίστη στον Χάντι οι οποίοι, με την υποστήριξη μαχητών που ανήκουν σε φυλές, κατάφεραν να προελάσουν στον συγκεκριμένο τομέα και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους έναν λόφο ο οποίος επιβλέπει τη βάση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Εξάλλου, εννέα αντάρτες σκοτώθηκαν χθες σε ενέδρες που έστησαν μαχητές πιστοί στον Χάντι βόρεια και βορειοδυτικά της Ντάλεχ, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας βόρεια του Άντεν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νάσερ αλ Σάιμπι, ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων που μάχονται υπέρ του Χάντι.