Πολλαπλή στόχευση είχε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και στέλνοντας μήνυμα στους δελφίνους ότι ο ίδιος θα διεκδικήσει και τρίτη τετραετία στις εκλογές του 2027.
«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας και θα είναι νικηφόρες. Με εμένα στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε η ΝΔ να είναι ξανά κυβέρνηση» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ σε μια συζήτηση που διήρκεσε παραπάνω από δύο ώρες με τις κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για ενωτικό και εποικοδομητικό κλίμα, με την ομόφωνη αναγνώριση ότι προέχει η ενότητα σε μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας.
Από την έναρξη της συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι στόχος του είναι να γίνει γόνιμος διάλογος, να ακούσει τους βουλευτές και να τοποθετηθεί στη συνέχεια επί των λεγομένων τους. Έτσι και έγινε. Όσοι αιτήθηκαν, τους δόθηκε ο λόγος. Συγκεκριμένα, 18 στον αριθμό μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης. Το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν οι περισσότεροι βουλευτές αφορούσε στη σημασία της ενότητας της παράταξης, εξηγώντας ότι είναι απαραίτητη για δύο βασικούς λόγους: α) για την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου και β) για την αποδόμηση του προπαγανδιστικού αφηγήματος της αντιπολίτευσης και της επιδίωξης για μηδενισμό.
Κριτική, αιχμές και νέα ερώτηση
Ορισμένοι τόνισαν ότι απαιτείται επιτάχυνση στην υλοποίηση των πολιτικών, ωστόσο δεν έλειψαν και τα παράπονα, από δύο βουλευτές – Δημήτρη Μαρκόπουλο και Βασίλη Υψηλάντη- οι οποίοι αφήνοντας αιχμές υπογράμμισαν την ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση όλων των κυβερνητικών στελεχών. «Δεν είμαστε εδώ για να τροφοδοτούμε μικροπολιτικές στήλες αλλά για ενότητα. Δεν υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι της ΝΔ. Δεν μπορεί τα λάθη επιτελών και βουλευτών να χρεώνονται στο πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού. Οι πάντες κρίνονται» είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Β’ Πειραιά, «σήμερα, όπως το 2012 οι εκφραστές του λαϊκισμού έδιναν αγώνες και μέσα και έξω από τα κάγκελα. Να ξεκινήσουμε από την αρχή με μια σημαντική ανασυγκρότηση της παράταξης. Εμείς είμαστε η γέφυρα με τους πολίτες» σχολίασε ο κος Υψηλάντης.
Και παρότι δεν έλαβαν το λόγο, λίγο μετά τη συνεδρίαση 11 κυβερνητικοί βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως για το πρόγραμμα ανέργων ηλικίας 55+ με πρώτη υπογράφουσα είναι η βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή. Την συνυπογράφουν οι Γιώργος Βλάχος, Θόδωρος Καραόγλου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μάνος Κόνσολας, Μίλτος Χρυσομάλλης που υπέγραφαν και την προηγούμενη ερώτηση για τις επιθετικές αγορές ακινήτων από Τούρκους πολίτες σε Θράκη και νησιά Ανατολικού Αιγαίου, ενώ νέες προσθήκες αποτελούν οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Σίμος Κεδίκογλου και Γιάννης Ανδριανός, με τις πληροφορίες να θέλουν τη συλλογή υπογραφών να γίνεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
«Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις»
«Δική σας δουλειά δεν είναι μόνο να συμφωνείτε» είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός χαιρετίζοντας την κοινοβουλευτική δραστηριότητα των μελών της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. «Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε κάνει δεκτές τροπολογίες τις οποίες έχετε καταθέσει» επισήμανε και πρόσθεσε: «πάντα -και εγώ προσωπικά, αλλά και οι υπουργοί- είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που βελτιώνουν το νομοθετικό έργο».
Ξορκίζοντας την εσωκομματική εσωστρέφεια
Λίγες ημέρες μετά τις εσωκομματικές αντιδράσεις για την αύξηση στους μισθούς των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων με την επισήμανση να επεκταθούν σε όλα τα σώματα ασφαλείας, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της παράταξή του λέγοντας: «Δεν επιδιώκουμε την απόλυτη ομοιομορφία. Επιδιώκουμε τις διαφορετικές απόψεις που θα μας κάνουν πιο δυνατούς. Άλλο, όμως, η διαφορετική άποψη, η οποία είναι επιβεβλημένη, και άλλο η παθολογική εσωστρέφεια, η οποία σε αυτές τις συγκυρίες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Παράλληλα, κάλεσε τους υπουργούς να έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους βουλευτές, αλλά και τους βουλευτές να αφήσουν κατά μέρος τις προσωπικές επιδιώξεις και να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα για πρόοδο ασφάλεια και κοινωνική ευημερία. «Κανείς υπουργός δεν πρέπει να βλέπει το υπουργείο του ως ένα προσωπικό βασίλειο. Όπως και κανείς βουλευτής δεν μπορεί να θεωρεί τον σταυρό προτίμησης, την επιλογή των πολιτών στο πρόσωπό του, ισχυρότερο από το σύμβολο του κόμματος το οποίο τον εξέλεξε» υπογράμμισε και κατέληξε: «πρώτα και πάνω απ’ όλα, μας δεσμεύουν το πρόγραμμά μας και οι αξίες μας».