Την ταχύτερη δυνατή επέμβαση της διεθνούς κοινότητας με χερσαίες δυνάμεις ζητά η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης προκειμένου «να σωθεί η χώρα, και ειδικότερα οι πόλεις Άντεν και Τάιζ».
Με επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επιδόθηκε χθες Τετάρτη και την οποία υπογράφει ο πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ Χάλεντ Αλγεμένι προσφέρει την απαιτούμενη νομική κάλυψη για μια χερσαία στρατιωτική επέμβαση
Μια συμμαχία εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων την 26η Μαρτίου, πριν συμπληρωθούν 48 ώρες αφότου η κυβέρνηση της Υεμένης είχε ειδοποιήσει το ΣΑ του ΟΗΕ με επιστολή της, την 24η Μαρτίου, πως ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από αραβικά κράτη του Κόλπου.
Σιίτες αντάρτες, οι λεγόμενοι Χούτι, μπήκαν κατόπιν μαχών στη συνοικία Ταουάχι του Άντεν, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, επεκτείνοντας τον έλεγχό τους στην πόλη, η τύχη της οποίας θεωρείται κρίσιμη για την έκβαση του εμφυλίου πολέμου.
Η επιστολή που επιδόθηκε στο ΣΑ και η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων REuters καλεί παράλληλα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγράψουν τις «βάρβαρες παραβιάσεις εναντίον ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού», κατηγορώντας τους Χούτι ότι δολοφονούν αμάχους και εμποδίζουν το έργο των γιατρών, των νοσοκόμων και των τραυματιοφορέων.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις μάχες σε όλη την Υεμένη χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 120 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 40 που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το Άντεν με πλεούμενο που επλήγη από οβίδες των σιιτών ανταρτών, σύμφωνα με εργαζόμενους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και αυτόπτες μάρτυρες.
Οι Χούτι, καθώς και δυνάμεις που ανήκαν ως τώρα στον στρατό, δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και πολεμούν στο πλευρό των σιιτών, πολιορκούν το Άντεν επί εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να τερματίσουν κάθε αντίσταση στην πόλη όπου ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι είχε εγκαταστήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα την κυβέρνησή του πριν αναγκαστεί να καταφύγει στο Ριάντ.
«Η κυβέρνηση», προστίθεται στην επιστολή, «θα μετέλθει όλων των μέσων προκειμένου να προσαχθούν οι Χούτι και οι δυνάμεις οι οποίες είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου»