Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ας Κάρτερ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο ιρανικά εμπορικά πλοία να προσπαθούν να μεταφέρουν προηγμένα οπλικά συστήματα στην Υεμένη και κάλεσε το Ιράν να αποφύγει να «ρίξει λάδι στη φωτιά» του πολέμου στη χώρα αυτή με παραδόσεις όπλων.
Ερωτηθείς εάν νομίζει πως τα ιρανικά πλοία μεταφέρουν πράγματι εξελιγμένα όπλα, ο Κάρτερ απάντησε: «Ασφαλώς ανησυχούμε για αυτό».
«Και δεν υπάρχει κανένας λόγος οποιοσδήποτε να παραδώσει προηγμένα οπλικά συστήματα εν μέσω μιας κατάστασης που έχει πάει πολύ παραπέρα από αυτό που θα ήταν λογικό», πρόσθεσε ο Κάρτερ. Δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Προχθές Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει προειδοποιήσει το Ιράν εναντίον της παράδοσης όπλων στην Υεμένη που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ναυσιπλοΐα στον Κόλπο.
Η Ουάσινγκτον ανέπτυξε αυτή την εβδομάδα κι άλλα πολεμικά πλοία στα ανοικτά της Υεμένης, κάτι που εν μέρει αποδόθηκε στο γεγονός ότι μια νηοπομπή ιρανικών εμπορικών πλοίων πλέει στην Αραβική Θάλασσα.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι ο κατάπλους των αμερικανικών πολεμικών, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt, δίνει στον πρόεδρο Ομπάμα “επιλογές”. Απέφυγε ωστόσο να πει εάν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν να στείλουν ειδικές δυνάμεις να καταλάβουν τα ιρανικά πλοία.
«Δεν πρόκειται να σας πω τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος, έχουμε επιλογές», ανέφερε ο Κάρτερ.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τον τερματισμό της πρώτης φάσης της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων που διεξήγαγε μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της, προχθές Τρίτη, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα βομβαρδισμών εναντίον των Χούτι, που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν.
Όμως μερικές ώρες αργότερα, οι αεροπορικές επιδρομές και οι μάχες στα μέτωπα συνεχίζονταν και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη «καταστροφική».
Κυβερνητικό στέλεχος μιας χώρας του Κόλπου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι στη νέα φάση των επιχειρήσεων της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα αποκλιμακωθούν.
Γίνονται κινήσεις για να αρχίσει διάλογος, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη μέσω ενός πολιτικού διαλόγου θα φέρουν αποτέλεσμα.
«Θα θέλαμε να δούμε τα μέρη να επιστρέφουν (στη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει) σε μια πολιτική διευθέτηση, τη χώρα να επανέρχεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο διακυβέρνησης, τη βία να σταματά. Αυτό θα χρειαστεί όλα τα μέρη να δείξουν ότι έχουν την πρόθεση να κάνουν ένα βήμα πίσω και να συζητήσουν», είπε ο Κάρτερ.