Πρωτοπορεί το Ελ Σαλβαδόρ ως η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα (μαζί με το δολάριο), μία πρωτοβουλία που, όπως είναι λογικό, άνοιξε συζητήσεις για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους του κρυπτονομίσματος.
Από σήμερα, Τρίτη, οι επιχειρήσεις της χώρας θα είναι υποχρεωμένες -όπου είναι δυνατόν -να κάνουν δεκτά κατά την πληρωμή, τα ψηφιακά νομίσματα.
Παράλληλα, εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να κατεβάσουν μια εφαρμόγη-ψηφιακό πορτοφόλι που τους παρέχει η κυβέρνηση, η οποία χαρίζει σε κάθε πολίτη Bitcoin αξίας 30 δολαρίων.
Οι fans του Bitcoin σε όλο τον κόσμο αγοράζουν ψηφιακά νομίσματα αξίας 30 δολαρίων ως ένδειξη στήριξης και για να ενισχύσουν την αξία του ασταθούς νομίσματος.
Η αξία του Bitcoin, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, έχει παρουσιάσει μεγάλες αυξομειώσεις τον τελευταίο χρόνο. Πήγε από τα περίπου 10.000 δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2020 στα 63.000 δολάρια τον Απρίλιο του 2021 και έπειτα έκανε βουτιά στα 30.000 δολάρια τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Η αξία του Bitcoin έφτασε τις τελευταίες εβδομάδες στα 51.000 δολάρια, γεγονός που ορισμένοι αναλυτές το αποδίδουν στο Ελ Σαλβαδόρ.
Περισσότερα από 200 ΑΤΜ εγκαθίστανται σε όλη τη χώρα για να επιτρέψουν τη μετατροπή δολαρίων σε Bitcoin.
Αντιδράσεις από τους πολίτες
Ωστόσο, οι πολίτες της χώρας δεν φαίνεται να επικροτούν την κυβέρνηση για αυτή της την απόφαση. Πρόσφατες διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα, Σαν Σαλβαδόρ, κατέδειξαν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με αυτό το μέτρο θέλησε να αποσπάσει την προσοχή του λαού .
Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, όπως η Κίνα, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθούν να περιορίσουν τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, ο πρώην κάτοικος του Ελ Σαλβαδόρ και λάτρης του Bitcoin, Γκέρσον Μαρτίνεζ, πιστεύει ότι το Ελ Σαλβαδόρ δεν θα είναι η τελευταία χώρα που αναγνωρίζει ως επίσημο νόμισμα το Bitcoin.