Συνέχισε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος γύρω από την πόλη Κομπάνι της Συρίας, ενώ βομβάρδισε επίσης πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Διοίκηση (CentCom) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Συνολικά έγιναν 15 αεροπορικά πλήγματα εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία χθες και σήμερα, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη διεξήγαγαν τέσσερα πλήγματα γύρω από το Κομπάνι, καταστρέφοντας ένα κέντρο ελέγχου του ΙΚ και θέσεις μάχης, σε μια περιοχή που στοχοθετήθηκε επανειλημμένα αυτόν τον μήνα. Άλλες δύο επιδρομές κατέστρεψαν δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου ανατολικά της Ντέιρ αλ Ζορ.
Στο Ιράκ, τέσσερις αεροπορικές επιδρομές έγιναν κοντά στο στρατηγικής σημασίας Φράγμα της Μοσούλης, εναντίον μικρών μονάδων του ΙΚ, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων ένα όχημα. Άλλο ένα αεροπορικό πλήγμα στην Μπάιτζι είχε αποτέλεσμα να καταστραφεί μια θέση μάχης. Τέσσερις επιδρομές στη Φαλούτζα στοχοθέτησαν ένα κέντρο εκπαίδευσης, μια μεγαλύτερη μονάδα του ΙΚ αλλά και ένα κτίριο.
Όλα τα αεροσκάφη που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις αυτές επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της CentCom.
Με κυρώσεις απειλεί η κυβέρνηση Ομπάμα
Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεμήνυσε σήμερα ότι θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος οποιουδήποτε αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τα έσοδά τους από την παράνομη πώληση αργού, που όπως υπολογίζει η Ουάσινγκτον ανέρχονται σε 1 εκατ. δολάρια την ημέρα.
Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ντέιβιντ Κόεν δήλωσε ότι το ΙΚ θα μπορούσε να απειλήσει τη χώρα του και τους συμμάχους της εάν δεν το σταματήσουν.
«Με τη σημαντική εξαίρεση ορισμένων τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες υποστηρίζονται από κράτη, το ΙΚΙΛ πιθανόν είναι η πιο καλά χρηματοδοτημένη τρομοκρατική οργάνωση που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ», επισήμανε ο Κόεν, χρησιμοποιώντας την παλαιότερη ονομασία του ΙΚ, σε μια ομιλία του στο Carnegie Endowment for International Peace.
Το ΙΚ εξασφαλίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τον μήνα από έναν συνδυασμό παράνομων πωλήσεων πετρελαίου το οποίο αντλεί από κοιτάσματα στις περιοχές που ελέγχει, τα χρήματα που εισπράττει ως λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων, τους εκβιασμούς που κάνει και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Έχει επίσης εξασφαλίσει την υποστήριξη πλούσιων χορηγών, επισήμανε ο Κόεν, που παρουσίασε την πιο συνεκτική στρατηγική της Ουάσινγκτον ως σήμερα για την αντιμετώπιση της οργάνωσης.
Ιδίως το πετρέλαιο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πηγές χρηματοδότησής του, διευκρίνισε ο Κόεν. Το ΙΚ δραστηριοποιείται στη μαύρη αγορά στη Συρία και στο Ιράκ, διυλίζει ένα μέρος του και πωλεί το αργό και τα διυλισμένα προϊόντα σε λαθρέμπορους που τα μεταφέρουν στην Τουρκία αλλά και τον κουρδικό θύλακα του Ιράκ.
Ο Κόεν υποστήριξε εξάλλου στην ομιλία του στο Κάρνεγκι πως η κυβέρνηση της Συρίας φέρεται πως έχει συμφωνήσει με το ΙΚ για την αγορά πετρελαίου, κάτι που έκρινε πως αποτελεί άλλη μια ένδειξη της «εξαχρείωσής» της.
Κατά τον ίδιο, ορισμένες από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατέστρεψαν ορισμένα διυλιστήρια που ελέγχει το ΙΚ, δημιουργώντας προβλήματα στην εξασφάλιση εσόδων από μέρους του. Ωστόσο, ο Κόεν αξιολόγησε ως σημαντικό στόχο το να βρεθούν και άλλοι τρόποι να στοχοθετηθούν οι πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης και να αποκοπεί η πρόσβασή του στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
«Οι μεσάζοντες, οι έμποροι, τα διυλιστήρια, οι εταιρείες μεταφορών, και όποιοι άλλοι παραλαμβάνουν πετρέλαιο από το ΙΚΙΛ πρέπει να γνωρίζουν ότι εργαζόμαστε εντατικά για να τους εντοπίσουμε και έχουμε διαθέσιμα εργαλεία για να τους αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο Κόεν.
Οι κυρώσεις των ΙΚ εμποδίζουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να αποκτούν πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνήθως τις τηρούν οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο, που διστάζουν να προχωρούν σε δοσοληψίες με εχθρούς των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Κόεν η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να εκμηδενίζει την χρηματοδότηση που εξασφαλίζει το ΙΚ από άλλες πηγές – μόνο φέτος υπολογίζεται ότι έχει συγκεντρώσει 20 εκατ. από τα λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων. «Αν θέλουμε να προστατεύουμε τους πολίτες μας και να αποφύγουμε το να χρηματοδοτήσουμε τον εχθρό, κάθε χώρα πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια πολιτική που θα ορίζει πως δεν θα καταβάλει λύτρα», τόνισε ο Κόεν. «Οι απαγωγές για λύτρα είναι η πιο σημαντική απειλή σήμερα», επέμεινε ο ίδιος.