Σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ Δύσης-Ρωσίας με επίκεντρο της εξελίξεις στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί η κρίση στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε αυστηρά τη νέα ουκρανική ηγεσία πως δεν «θα αντέξει» και πως σύντομα θα ανατραπεί με ένα νέο, πιο αιματηρό πραξικόπημα. Η Ρωσία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω σε μία περιοχή που εντάσσεται ιστορικά και γεωπολιτικά στη σφαίρα επιρροής της, χρησιμοποιώντας ακόμα και στρατιωτικά μέσα.
Την ίδια ώρα οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν τη Μόσχα με οικονομικές και άλλες κυρώσεις, κάνοντας επιμέρους, ενδεικτικές ωστόσο της δυσαρέσκειάς τους, κινήσεις όπως η αποχή Γαλλίας και της Γερμανίας από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις του G8 στο Σότσι, η αποχή των υπουργών της Βρετανίας από τους παραολυμπιακούς του Σότσι κλπ.
Επικοινωνία Μέρκελ με Ομπάμα και Πούτιν
Ταυτόχρονα, υπήρξε μία σειρά τηλεφωνικών επαφών μεταξύ ηγετών, όπως αυτή της Άνγκελα Μέρκελ με το Βλαντιμίρ Πούτιν και το Μπάρακ Ομπάμα, όπου, με βάση όσα ανακοινώθηκαν εκ των υστέρων, κατέστη ακόμη πιο σαφές ότι οι δυτικοί επιχειρούν να ασκήσουν κάθε είδους διπλωματική πίεση στη Μόσχα. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει σειρά τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες συμμαχικών κρατών.
Κι ενώ η Ρωσία έχει ισχυριστεί ότι οι ενέργειές της είναι στο πλαίσιο συμφωνιών με το Κίεβο, Μέρκελ και Ομπάμα εγκαλούν τη Μόσχα για παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Στο Κίεβο ο Κέρι
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μεταβαίνει στο Κίεβο την Τρίτη, διαβεβαιώνοντας την Ουκρανία ότι οι ΗΠΑ μπορούν να της παράσχουν την πολιτική και οικονομική βοήθεια που χρειάζεται.
Δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου
Νωρίτερα, η τοπική Βουλή αυτόνομης περιοχής της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι στις 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της χερσονήσου.