Ο Μισέλ Πικολί, ένας από τους πιο καταξιωμένους Γάλλους ηθοποιούς, γνωστός για τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους σε ταινίες του Ζαν Λικ Γκοντάρ και του Λουίς Μπουνιουέλ, μεταξύ άλλων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Πικολί άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Μαΐου, και την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε η οικογένειά του σήμερα.

Έπαιξε σε περισσότερες από 230 ταινίες αλλά είχε παρουσία και στο θέατρο και στην τηλεόραση, ενώ η καριέρα του καλύπτει σχεδόν οκτώ δεκαετίες,

Μεταξύ άλλων, είχε πρωταγωνιστήσει στο πλευρό της Κατρίν Ντενέβ, στην «Ωραία της ημέρας».

Ο Πικολί συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως τον Γκοντάρ, τον Μπουνιουέλ αλλά και τον Κλοντ Λελούς, τον Νάνι Μορέτι, τον Κώστα Γαβρά, τον Αλέν Ρενέ, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο (Στη «Σκόνη του Χρόνου») και τον Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Είχε βραβευτεί με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών το 1980 και δύο χρόνια αργότερα με την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Ήταν τέσσερις φορές υποψήφιος για βραβείο Σεζάρ και Μολιέρ, αλλά δεν απέσπασε κανένα από τα δύο.

Ο τελευταίος μεγάλος ρόλος του ήταν στο φιλμ «Habemus Papam» του Νάνι Μορέτι, ταινία που έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών το 2011.

«Όταν παίζεις, πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω από τον εαυτό σου και να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στον χαρακτήρα που υποδύεσαι» είχε πει σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις.

Γεννημένος στο Παρίσι το 1925, σπούδασε υποκριτική και έπαιξε τον πρώτο μεγάλο ρόλο του στα 24 χρόνια του, το 1949. Ακολούθησαν πολλοί «δεύτεροι» ρόλοι σε πολλών ειδών ταινίες, μέχρι την «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ, όπου υποδύθηκε τον σύζυγο της Μπριζίτ Μπαρντό. «Δεν είχα ιδέα πως θα κάναμε ένα αριστούργημα» έλεγε για την ταινία αυτή.

Με τον Μπουνιουέλ η συνεργασία ξεκίνησε το 1956 και τελικά έπαιξε σε έξι συνολικά ταινίες του.

«Μου έμαθε να είμαι ταπεινός και να έχω χιούμορ» έλεγε ο Πικολία για τον  Μπουνιουέλ.«Γενικά δεν του άρεσαν οι ηθοποιοί . (…). Σε επέλεγε για την προσωπικότητά σου, όχι επειδή ήσουν διάσημος».

Στο θεατρικό σανίδι πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ΄40 και ανέβασε Στρίντμπεργκ, Ίψεν, Τσέχοφ, Μολιέρου, Μαριβώ και άλλων.

Το 1954 νυμφεύτηκε την Ελβετίδα ηθοποιό Eléonore Hirt, με την οποία απέκτησε μία κόρη. Σύζυγοί του υπήρξαν επίσης η Γαλλίδα τραγουδίστρια Ζουλιέτ Γκρεκό, από το 1966 έως το 1970, και η Ludivine Clerc από το 1978 έως τον θάνατό του.