Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι η πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών της Σερβίας και της Κροατίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Ζόραν Μιλάνοβιτς, αντίστοιχα, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην βελτίωση των τεταμένων εδώ και χρόνια σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην δίωρη κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν, εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, όπως, επίσης, και τα προβλήματα που «κληρονόμησαν» το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ, μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως τόνισαν στις δηλώσεις τους οι δύο πρωθυπουργοί.

«Το παρελθόν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αλλά μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον» δήλωσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς μετά το τέλος των συνομιλιών, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που διαφωνούμε και άλλα που είναι συναισθηματικά φορτισμένα, αλλά έχουμε συναίσθηση της ανάγκης για συνεργασία».

Οι δύο ηγέτες στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Βελιγράδι, ανέφεραν, επίσης, ότι εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς εξέφρασε την προθυμία της Κροατίας να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας εφόσον το Βελιγράδι ζητήσει την βοήθεια του Ζάγκρεμπ στη διαδικασία εκπλήρωσης των όρων σύγκλισης.

Οι σχέσεις Σερβίας – Κροατίας τους τελευταίους έξι μήνες δοκιμάστηκαν εκ νέου σοβαρά, μετά από τη δήλωση του Σέρβου Προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ότι «το Βούκοβαρ είναι σερβική πόλη».

Επίσης, η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τους Κροάτες στρατηγούς Γκοτόβινα και Μάρκατς που το Βελιγράδι θεωρεί υπεύθυνους γα τα εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού το 1995, δυσχέρανε τις σχέσεις των δύο χωρών.