Την ώρα που η ευρωζώνη ταλανίζεται από την κρίση που έχει πλήξει σε διαφορετικό βαθμό τις χώρες-μέλη της, τη δική τους άποψη για τα τεκταινόμενα έχουν οι χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα.
Μεταξύ αυτών η Νορβηγία, όπου η βρετανική εφημερίδα «Sun» επιχείρησε να καταγράψει το πώς βλέπουν οι πολίτες όσα γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Υπάρχουν πολλοί κανόνες που τίθενται από τις Βρυξέλλες. Εμάς μας αρέσει πολύ η ανεξαρτησία μας», λέει η Brita Skallerud, αγρότισσα και μητέρα τριών παιδιών.
«Το ευρώ έχει τελειώσει. Δεν γίνεται χώρες σαν τη Γερμανία να έχουν το ίδιο νόμισμα με την Ελλάδα. Είναι πολύ διαφορετικές», προσθέτει η Brita.
Η 46χρονη επιθυμεί η Νορβηγία να παραμείνει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αλλά όχι να γίνει μέλος της ΕΕ. «Βλέπω τα προβλήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία και νιώθω χαρούμενη που ζω στη Νορβηγία. Εάν συμμετείχαμε στην ΕΕ θα μας έπλητταν οι φτηνές εισαγωγές. Θα έχανα τη φάρμα μου, είναι τόσο απλό».
Η Νορβηγία, ψηλά στον ευρωπαϊκό βορά, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στον οποίο συμμετέχουν και οι 27 της Ευρώπης, η Ισλανδία και το Λιχνενστάιν.
Ο ΕΟΧ βασίζεται στις «τέσσερις ελευθερίες»: τη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, πολιτών και κεφαλαίου. Κι αυτό μοιάζει α δουλεύει καλά για τη Νορβηγία.
Η ανεργία κυμαίνεται στο 3,25% ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας φτάνει το 2,75%.
Η χώρα έρχεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στις έρευνες του ΟΗΕ για την ποιότητα ζωής και τα καλύτερα μέρη για να ζει κανείς, έχει το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη ενώ ο αλφαβητισμός φτάνει το 100% στους πολίτες άνω των 15 ετών.
«Η πλειονότητα των πολιτών είναι ικανοποιημένη με τη σχέση μας την Ευρώπη», προσθέτει.
Αν και ακριβή πόλη, το Όσλο είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Ευρώπης.
«Τα τρία τέταρτα των ανθρώπων εδώ θέλουν να μείνουμε εκτός ΕΕ. Το υπόλοιπο 25% δεν έχει ιδέα», λέει ο 25χρονος Atif Chaudhary που ζούσε παλαιότερα στο Blackburn.
Οι πέντε εκατομμύρια Νορβηγοί απέρριψαν δύο φορές την είσοδο της χώρας στην ΕΕ με δημοψηφίσματα το 1972 και το 1994.
«Είναι στα αλήθεια λυπηρό να βλέπει την Ελλάδα και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλα προβλήματα. Πολίτες από τις χώρες αυτές έρχονται πλέον στη Νορβηγία αναζητώντας δουλειά», λέει η 22χρονη Silje Nass.
«Οι θάλασσές μας είναι γεμάτες ψάρια κι ανησυχούμε πως αυτά θα εξαφανίζονταν αν είχαμε ενταχθεί στο ευρωσύστημα», λέει ο 29χρονος ιχθυοπώλης Jesper Brandstorp.
«Η Νορβηγία είναι μία πλούσια χώρα. Γιατί οι πολίτες της να μοιραστούν τον πλούτο της με τους πολίτες του νότου;» διερωτάται η 24χρονη Jenny Kangas, υπάλληλος σε αρτοποιείο. Όπως και πολλοί άλλοι, η Jenny κατάγεται από τη Σουηδία που ανήκει στην ΕΕ αλλά όχι στην ευρωζώνη. «Υπάρχουν εδώ πολλές δουλειές και περισσότερα λεφτά. Η Νορβηγία είναι καλύτερα εκτός ΕΕ», προσθέτει.
Κάποιοι προχωρούν την υπόθεση «Ευρώπη» ακόμα πιο μακριά: ο Heming Olaussen της καμπάνιας «Όχι στην Ευρώπη» θέλει η χώρα του να βγει και από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. «Είμαστε ακόμα αναγκασμένοι να δεχθούμε πολλές αποφάσεις των Βρυξελλών και η ΕΕ έρχεται από την πίσω πόρτα.
«Η Νορβηγία έχει την άποψη πως η ΕΕ είναι γραφειοκρατική, μεγάλη και απόμακρη. Είναι πολιτική ‘one size’ και εμείς είμαστε καλύτερα χωρίς αυτή», λέει ο 42χρονος Hildegunn Gjengedal.
Η συντάκτρια της Sun συνάντησε και μία Νορβηγίδα που ήταν υπέρ της προσχώρησης της χώρας της στην ΕΕ. «Θέλω να γίνουμε μέλος. Είμαστε Ευρωπαίοι, ένας λαός. Θα ήθελα να μοιραζόμαστε το πετρέλαιο και την ξυλεία μας με όλους», είπε.