Χωρίς καμία επιφύλαξη επικύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί τη γαλλική κυβέρνηση να εισαγάγει μεταρρύθμιση του εργασιακού νόμου μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Ανυπότακτοι, Κομμουνιστές και Σοσιαλιστές μαζί, με ανεξάρτητους βουλευτές είχαν ήδη από το καλοκαίρι προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του νομοσχεδίου από το γαλλικό κοινοβούλιο στην προώθηση του τομέα των εργασιακών σχέσεων, για την οποία είχε δεσμευθεί ο Εμανουέλ Μακρόν από την προεκλογική του εκστρατεία.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το περιεχόμενο των διαταγμάτων αποκαλύφθηκε στις 31 Αυγούστου από την κυβέρνηση. Τα κείμενα θα παρουσιασθούν στο υπουργικό συμβούλιο σε διάστημα δεκαπέντε ημερών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε τη διαδικασία, ειδικά την νομοθετική διαδικασία του επείγοντος, καθώς και τη συνταγματικότητα των σχετικών διαταγμάτων, ως προς τις ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί μέσω διαταγμάτων.

Επί της ουσίας, επικύρωσε την ρύθμιση με την οποία επιβάλλεται ανώτατο όριο αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. Τα γαλλικά συνδικάτα προγραμματίζουν τις πρώτες κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού νόμου για τις 12 Σεπτεμβρίου.