Μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια θα πραγματοποιηθεί το «Gay Pride Parade», που απαγορεύτηκε το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι.

Σήμερα το πρωί συνελήφθησαν 20 μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου άλλα 30.

Με την απαγόρευση των συγκεντρώσεων αποφεύχθηκαν συγκρούσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την τάξη και την ειρήνη υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε έκθεσή τους προειδοποιούσαν ότι αναμενόταν σοβαρή διατάραξη της τάξης και της ειρήνης και ότι υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ανέφερε ο Ντάτσιτς.

Είναι προτιμότερο να είμαι ο υπεύθυνος για την απαγόρευση της «Πορείας Υπερηφάνειας» από το να ήμουν υπεύθυνος για το θάνατο μιας ανθρώπινης ζωής, φέρεται πως είπε ο Ντάτσιτς.

«Μπορεί η Διεθνής Αμνηστία να κάνει λόγο για μαύρη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σερβία, αλλά για τους κατοίκους του Βελιγραδίου ήταν μία θαυμάσια ημέρα, επειδή αποφεύχθηκαν συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Βελιγραδίου Ντράγκαν Τζίλας εκτίμησε ότι η κοινωνία στη Σερβία δεν είναι έτοιμη για τη διεξαγωγή της Πορείας Υπερηφάνειας και ότι η χώρα έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και δεν μπορεί να επιτρέψει την πραγματοποίηση τέτοιου είδους εκδηλώσεων.

«Η χώρα αυτή έχει περάσει δύσκολες περιόδους, βομβαρδισμούς, κυρώσεις, πολέμους. Σήμερα, έχουμε την κατάσταση στο Κόσοβο, τη φτώχεια και η κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει να οργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις, αν δεν θέλουμε να μετράμε σπασμένα κεφάλια και ανθρώπινες απώλειες», υπογράμμισε ο δήμαρχος.