Την ιδιαίτερη χαρά της για την απόδοση στο νησί της Σαμοθράκης, τους κατοίκους και τους επισκέπτες τού πλήρως αποκατεστημένου και αναβαθμισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τον χαιρετισμό της στα εγκαίνια του Μουσείου που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Παλαιόπολη.

Επ’ αφορμή της ολοκλήρωσης της αναβάθμισης του Μουσείου Σαμοθράκης, η κ. Μενδώνη έκανε μία επιγραμματική αναφορά των έργων του υπουργείου Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σημειώνοντας: «Το Μουσείο της Σαμοθράκης είναι το 21ο μουσείο που το υπουργείο Πολιτισμού αποδίδει στους πολίτες και τους επισκέπτες της πατρίδας μας, από το 2019, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Από το 2019 μέχρι σήμερα, στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου, το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια με τους πόρους του ΕΣΠΑ και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποίησε και υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40.000.000 ευρώ.

Έργα ύψους 6.500.000 ευρώ υλοποιεί το ΥΠΠΟ στη Σαμοθράκη

Από αυτά, μελέτες και έργα περίπου 6.500.000 ευρώ υλοποιούνται στη Σαμοθράκη, στον αρχαιολογικό χώρο των Μεγάλων Θεών, στο Κάστρο, στον Πύργο του Φονιά… Χαίρομαι ιδιαίτερα κι εγώ γιατί το 2011 ήρθαμε και σχεδιάσαμε μία σειρά έργων, τα οποία ήδη έχουν τελειώσει ή ολοκληρώνονται. Είναι η μεγάλη παρέμβαση στο Κάστρο, η αποκατάσταση της Μονής του Χριστού, οι εργασίες στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και, σήμερα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, με την υποδειγματική συνεργασία ανάμεσα στις δύο Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου».

Για τα νέα έργα που έχει σχεδιάσει το ΥΠΠΟ για το ακριτικό νησί η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως αυτά αφορούν στην « …ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση του έργου για την περαιτέρω θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Μεγάλων Θεών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που πλήττουν την περιοχή, επιπλέον των αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν στην περιφέρεια και στα αρμόδια υπουργεία, καθώς και τις μελέτες για την αποκατάσταση του παρακείμενου, στο Μουσείο, κτηρίου του παλαιού Ξενία, ώστε να μετατραπεί σε πωλητήριο και αναψυκτήριο του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ανάγκη αξιοποίησης από την τοπική κοινωνία των υποδομών που δημιουργεί το κράτος: « …Εσείς πρέπει να προβάλετε τις πολιτιστικές υποδομές, να τις αναδείξετε, για να έρθει προστιθέμενη αξία στον τόπο, ο οποίος διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Να σκοπεύσετε σε έναν υψηλού επιπέδου τουρισμό, που θα προσφέρει στο νησί και θα συμβάλλει στην ανάπτυξή του. Έναν ποιοτικό τουρισμό, που δεν θα καταναλώνει μόνον φυσικούς πόρους. Έναν τουρισμό με ανταποδοτικά οφέλη στη νησιωτική σας κοινωνία. Και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τα μικρά νησιά μας από ό,τι στον χερσαίο χώρο της πατρίδας μας».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης

Το Μουσείο, που σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό St. Shaw, στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών των μελών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε το 1955 από τον Γεώργιο Ράλλη και ήταν το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στη Θράκη. Μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το 2013, η αποκατάσταση και η επέκταση του κτηρίου εντάχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ η επανέκθεσή του χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο αρχαιοδίφης της εποχής της Αναγέννησης Κυριακός Αγκωνίτης επισκέπτεται το Ιερό των Μεγάλων Θεών τον Οκτώβριο του 1444 διασώζοντας στο οδοιπορικό του πολύτιμες μαρτυρίες. Από το 1863, που ο Γάλλος υποπρόξενος ανακάλυψε το περίφημο άγαλμα της Νίκης, το οποίο μετέφερε στο Παρίσι, γαλλο-τσεχοσλοβακικές αρχαιολογικές αποστολές δραστηριοποιήθηκαν στη Σαμοθράκη και ακολούθως αμερικανικές επιστημονικές ομάδες από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Το ελληνικό κράτος ανέλαβε, από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, την προστασία και τη συντήρηση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.

Σημειώνεται, πως στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στη Σαμοθράκη, η υπουργός Πολιτισμού συνεργάστηκε στο δημαρχείο με τον δήμαρχο, Θανάση Βίτσα και τους συνεργάτες του, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Βαγγέλη Πουλιλιού, του βουλευτή Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ. Επίσης, πραγματοποίησε αυτοψία στον μεσαιωνικό Πύργο του Φονιά, αμυντικό έργο του 15ου αι., στο ανατολικό άκρο της βόρειας παραλίας της Σαμοθράκης στις ανατολικές εκβολές του ποταμού Φονιά. Η στερέωση, η αποκατάσταση του Πύργου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του είναι έργο σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.