Περίπου 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε όλη τη Γαλλία εν μέσω ανησυχιών για περιστατικά βίας κατά τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών ενόψει της εκλογικής νίκης της ακροδεξιάς για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, δήλωσε ότι 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε υπηρεσία στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές ώστε να διασφαλίσουν ότι εξτρεμιστές από όλες τις πλευρές δεν θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προκαλέσουν χάος.

Παράλληλα, οι περισσότερες πολυτελείς μπουτίκ της εμβληματικής λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων και πολλά άλλα καταστήματα ανακοίνωσαν ότι σήμερα θα έχουν κατεβασμένες τις βιτρίνες για το φόβο επεισοδίων

Η πολιτική βία αυξήθηκε κατακόρυφα από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μακρόν εξήγγειλε αιφνιδίως τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Από τότε μέχρι σήμερα, οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 50 σωματικές επιθέσεις σε υποψηφίους και κομματικά στελέχη.

Ενδεικτικά, τέσσερις νεαροί, εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι, συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες κατηγορούμενοι για επίθεση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Πρίσκα Τεβενό, όταν μαζί με άλλα στελέχη του κόμματός της ομάδα της τοποθετούσαν προεκλογικές αφίσες σε προάστιο έξω από το Παρίσι.

«Η βία δεν είναι ποτέ η λύση» τόνισε η Τεβενό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «δεν το λέω μόνο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά περισσότερο ως κόρη μεταναστών και μητέρα μικτών παιδιών. Δεν το κάνουν πλέον ανώνυμα, αλλά με ακάλυπτα πρόσωπα και μάλιστα με κάποια περηφάνια».

Επίθεση κατήγγειλε και ο υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους Νικολάς Κονκέρ, καθώς μοίραζε προεκλογικά φυλλάδια αυτήν την εβδομάδα στην πόλη Σερμπούρ, ενώ και μία υποψήφια της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, η Μαρί Ντοσί, είπε επίσης ότι δέχθηκε επίθεση από καταστηματάρχη σε μια αγορά την περασμένη Τετάρτη.

«Ας απορρίψουμε το κλίμα βίας και μίσους που επικρατεί», έγραψε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στη δημοκρατία μας.