Το Κουρδιστάν πρέπει να συνεχίσει «να αποτελεί τμήμα» της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, αν και ο σημαντικότερος ηγέτης της περιοχής ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής.
«Το Κουρδιστάν αποτελεί μέρος του Ιράκ και ελπίζω ότι θα παραμείνει», δήλωσε ο αλ-Αμπάντι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο έπειτα από μια συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Μασούντ Μπαρζανί, ο σημαντικότερος ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν, μιας περιφέρειας που είναι αυτόνομη από το 1991, είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, αυξάνοντας την ένταση με τη Βαγδάτη που βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.
«Στις συζητήσεις με τις κουρδικές αρχές, διαπιστώνω ότι δεν επιθυμούν τη διχοτόμηση», δήλωσε πάντως ο ιρακινός ηγέτης, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες από τις τοπικές αρχές αναφέρεται.
Ο ίδιος ζήτησε «να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα». Μια διχοτόμηση της περιοχής «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», επέμεινε.
«Το Κουρδιστάν δεν θα αναπτυχθεί χωρίς το Ιράκ και το Ιράκ πρέπει να παραμείνει ενωμένο με όλες τις συνιστώσες του», τόνισε ακόμη, την ώρα που η αυτόνομη αυτή περιφέρεια, όπου μέτρα λιτότητας δυσαρεστούν τον πληθυσμό, πλήττεται έντονα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Στο σημείο αυτό ο αλ-Αμπάντι διευκρίνισε πως «τα ιρακινά έσοδα από το πετρέλαιο έχουν μειωθεί μόλις στο 15% αυτού που ήταν πριν από δύο χρόνια», κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών, κάτι που συνιστά «σημαντική πτώση» και «εξηγεί το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες».
Από τον Ιούνιο του 2014, οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί κατά 70%.
«Γι’ αυτό απαιτείται να γίνει κοινή δουλειά για να στηριχθεί το Ιράκ ώστε η χώρα να μπορεί να εγγυηθεί ορισμένες υπηρεσίες στον πληθυσμό της», δήλωσε ο αλ-Αμπάντι.
«Υπάρχουν οικονομικές προκλήσεις εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου» που δημιουργούν πολυάριθμα προβλήματα «στη δημοσιονομική κατάσταση του Ιράκ», δήλωσε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.
Η καγκελάριος ανακοίνωσε πως το Βερολίνο χορήγησε στη Βαγδάτη δάνειο 500 εκατ. ευρώ «για να συμβάλει στην ανοικοδόμηση υποδομών ώστε οι Ιρακινοί να μπορούν να ελπίσουν ότι θα περάσουν εκεί τη ζωή τους και να αποφύγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα» ερχόμενοι μαζικά στην Ευρώπη.