Την πρόταση τροποποίησης δυο άρθρων του αστικού κώδικα που προέβλεπε ότι οι δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις, σε βάρος εταιριών δεν θα έπρεπε να θεωρούνται δεσμευτικές μέχρις ότου εκφραστεί οριστικά ο Άρειος Πάγος αναγκάστηκε να αποσύρει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η κίνηση αυτή θα επέτρεπε στον όμιλο Φίνινβεστ, που ανήκει στον Καβαλιέρε, να μην καταβάλλει 750 εκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματία Κάρλο Ντε Μπενεντέτι, πρώην ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου Μονταντόρι.

Η Φίνινβεστ, με δικαστική απόφαση του 1991, είχε καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του Μονταντόρι. Το 2009, όμως οι δικαστές του Μιλάνου αποφάνθηκαν ότι η προ εικοσαετίας ετυμηγορία των συναδέλφων τους ήταν «καθοδηγούμενη» και όρισαν ότι η εταιρία του Μπερλουσκόνι θα πρέπει να αποζημιώσει τον Ντε Μπενεντέτι (ιδιοκτήτη της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα) με 750 εκατομμύρια ευρώ.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση επέκρινε αυστηρά την προσπάθεια υιοθέτησης του μέτρου που θα επέτρεπε στον μεγιστάνα-πρωθυπουργό να κάνει «έκπτωση» στον ίδιο του τον εαυτό. «Είναι ντροπή τη στιγμή που επιβάλλονται φόροι σε όλη την χώρα να βρίσκονται βολικές λύσεις για μόνο έναν πολίτη», δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Η Λέγκα του Βορρά, ο κύριος κυβερνητικός εταίρος του Μπερλουσκόνι-, δεν παρενέβη ούτε με έναν εκπρόσωπο για να υπερασπιστεί την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισε τελικά να κάνει βήμα πίσω: «έδωσα εντολή να αποσυρθεί το μέτρο αυτό, έστω και αν το θεωρούσα σωστό και επιβεβλημένο, προκειμένου να μην τροφοδοτηθούν πολεμικές», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Συνδέοντας στην συνέχεια το μέτρο με την όλη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, εξέφρασε την ελπίδα κάποιοι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται «σε εταιρίες που διέρχονται κρίση και πρέπει να καταβάλλουν αποζημιώσεις, να μην αναγκαστούν να θυμηθούν την απαράδεκτη πολεμική που δημιουργήθηκε γύρω από το νόμο αυτό».