Η αποκάλυψη ότι παράνομοι ανθρακωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί στο ορυχείο χρυσού στη Νότια Αφρική προέβησαν σε κανιβαλισμό για να επιβιώσουν μετά την απόφαση των αρχών να τους κόψουν την προμήθεια τροφής, έχει προκαλέσει σοκ και οργή στην κοινή γνώμη.
Περίπου 324 άτομα απομακρύνθηκαν από το παλιό ορυχείο Buffelsfontein, περίπου 150 χιλιόμετρα από το Γιοχάνεσμπουργκ, την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας έναν πολύμηνο αποκλεισμό μεταξύ των παράνομων ανθρακωρύχων και της Αστυνομίας. Ωστόσο, 78 από αυτούς ήταν ήδη νεκροί, έχοντας περάσει μήνες κλεισμένοι σχεδόν ένα μίλι κάτω από τη γη χωρίς τροφή και με ελάχιστο νερό.
Δύο εξαντλημένοι επιζώντες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι ελεύθεροι υπό όρους αλλά αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη εξόρυξη και κατοχή χρυσού, μίλησαν στην εφημερίδα «The Telegraph» για την κατάσταση στην οποία έφτασαν οι συνάδελφοί τους, προκειμένου να επιβιώσουν. «Έκοψαν μέρη από τα πόδια, τα χέρια και τα πλευρά τους για να τραφούν. Αποφάσισαν ότι αυτή ήταν η μόνη επιλογή για να επιβιώσουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ένας άνδρας που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης δήλωσε στο BBC ότι δεν μπορούσε πλέον να φάει κρέας μετά την κατάβασή του στο ορυχείο και την ανακάλυψη των σάπιων σωμάτων των πεθαμένων. «Αυτά τα σώματα μύριζαν πολύ άσχημα… μου είπαν ότι κάποιοι από αυτούς είχαν φάει άλλους (ανθρώπους) μέσα στο ορυχείο, γιατί δεν υπήρχε τρόπος να βρουν τροφή. Και έτρωγαν και κατσαρίδες».
Η ανατριχιαστική αυτή αποκάλυψη εντείνει τις αντιπαραθέσεις στη Νότια Αφρική σχετικά με την επιχείρηση, με κάποιους να εξυμνούν την Αστυνομία για την αυστηρή καταστολή των εγκληματικών συμμοριών. Από την άλλη, άλλες κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συνδικάτων, κατηγορούν το κράτος για «μια από τις πιο φρικτές πράξεις εγκληματικής αμέλειας στην πρόσφατη ιστορία».
Σύμφωνα με την Daily Mail, η Νότια Αφρική είναι γεμάτη από ορυκτό πλούτο και η εξόρυξη έχει παραδοσιακά αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες που ενισχύει την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, ο τομέας έχει παραχωρήσει χώρο σε ένα σκοτεινό εμπόριο, στο οποίο οργανωμένες συμμορίες, καθώς και απελπισμένοι μετανάστες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε παλαιά κοιτάσματα και να κλέψουν τα μέταλλα που έχουν μείνει πίσω.
Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε παλιά χρυσωρυχεία, όπως το Buffelsfontein, όπου ένα μεγάλο πλήθος κατέβηκε στην παλιά στοά με την ελπίδα να βρει αποθέματα χρυσού σχεδόν ένα μίλι κάτω από τη γη, νωρίτερα πέρυσι. Ωστόσο, η Αστυνομία της Νότιας Αφρικής γρήγορα εντόπισε την επιχείρηση και τον Αύγουστο περικύκλωσε την είσοδο της στοάς.
Σχεδόν 2.000 ανθρακωρύχοι παραδόθηκαν και βγήκαν από τις στοές, αλλά εκατοντάδες άλλοι αρνήθηκαν να το κάνουν. Η Αστυνομία άρχισε να μειώνει την παροχή τροφής και νερού, με τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι τους είχαν κόψει εντελώς την προμήθεια τον Νοέμβριο. Η Αστυνομία ανέφερε ότι ήταν αναγκαίο να χρησιμοποιήσει καπνό για να τους βγάλει έξω, προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών σε μάχες με ένοπλες συμμορίες κάτω από τη γη.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε από σκληρούς αρχηγούς συμμοριών, οι οποίοι φέρεται να είχαν αποθηκεύσει την ελάχιστη τροφή που υπήρχε, αφήνοντας πολλούς να πεθάνουν από ασιτία ή αφυδάτωση.
Εθελοντές που συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης την περασμένη εβδομάδα περιέγραψαν φρικτές σκηνές, καθώς εκατοντάδες παράνομοι ανθρακωρύχοι βγήκαν στην επιφάνεια, πολλοί από αυτούς στο χείλος του θανάτου. Εικόνες από το σημείο έδειξαν ότι πολλοί από τους ανθρακωρύχους -μερικοί από τους οποίους έμοιαζαν με επιζώντες στρατοπέδων συγκέντρωσης- βγήκαν με φορεία, καθώς δεν μπορούσαν να περπατήσουν.
Ένας άνδρας με το όνομα Mkwayi δήλωσε στο BBC ότι κατάφεραν να βάλουν 13 άνδρες σε κλουβιά που προορίζονταν για επτά ενήλικες, τέτοιο ήταν το μέγεθος της στέρησης που είχαν υποστεί. «Ήταν πολύ αφυδατωμένοι και είχαν χάσει βάρος, οπότε καταφέραμε να χωρέσουμε περισσότερους στο κλουβί, γιατί αλλιώς δεν θα είχαν επιβιώσει για άλλες δύο ημέρες κάτω από τη γη. Θα ήταν νεκροί αν δεν τους βγάζαμε το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.
Ο Mkwayi διέψευσε επίσης τις δηλώσεις της Αστυνομίας που υποστήριξαν ότι οι ανθρακωρύχοι δεν ήθελαν να βγουν. «Είναι ψέμα ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν να βγουν. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν απελπισμένοι για βοήθεια, πέθαιναν», είπε, υποστηρίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις ήταν πεινασμένοι και αφυδατωμένοι μέχρι σημείου να μην μπορούν να κινηθούν. «Πρέπει να σας πω ότι είμαι τραυματισμένος ψυχικά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη θέα αυτών των ανθρώπων για το υπόλοιπο της ζωής μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η καταστολή της Αστυνομίας στο ορυχείο Buffelsfontein έγινε μέρος μιας επιχείρησης σε εθνικό επίπεδο με την ονομασία «Vala Umgodi», η οποία ξεκίνησε από τις Αρχές της Νότιας Αφρικής τον Δεκέμβριο του 2023, μετά την αποκάλυψη ότι οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα είχαν καταλάβει πολλές παλιές στοές.