Η Ρωσία πιθανότατα θα εντείνει τις επιθέσεις της κατά της Δύσης, στοχεύοντας σε μαζικές απώλειες αμάχων, προειδοποιεί ειδικός, σύμφωνα με την Daily Mail, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι έχει ξεκινήσει νέες «υβριδικές» επιθέσεις στην Ευρώπη μέσω φερόμενων σαμποτάζ.

Ο Κίερ Τζάιλς, ειδικός για τη Ρωσία στο παγκόσμιο thnik tank Chatham House, με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε στην εφημερίδα «Metro» ότι οι πολίτες είναι «πιθανό» να είναι τα θύματα μελλοντικών επιθέσεων και προέβλεψε ότι η Δύση πρέπει να περιμένει σύντομα αύξηση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η Μόσχα κατηγορείται για την οργάνωση επιθέσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ως αντίποινα για την ευρεία στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία ενάντια στην πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή ή για να αποσταθεροποιήσει την υποστήριξη προς το Κίεβο.

Η βρετανική αντιτρομοκρατία, πέρυσι, φέρεται να ερευνούσε την πιθανή ρωσική εμπλοκή στην τοποθέτηση κρυφού εκρηκτικού μηχανισμού σε πακέτο που προοριζόταν για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο μηχανισμός εντέλει εξερράγη σε μια αποθήκη, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Ο Τζάιλς επισήμανε ότι ενώ κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η Ρωσία υποστήριζε τρομοκρατικές οργανώσεις για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη, «τώρα, με αυτά τα σχέδια για αεροπορικά πακέτα, η ρωσική διάθεση για να προκαλέσει μαζικές απώλειες έχει επιστρέψει».

«Πρέπει σύντομα να περιμένουμε μια αύξηση των ρωσικών κρατικών τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη» προειδοποίησε.

Η αυστηρή αυτή προειδοποίηση ήρθε, καθώς ο πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει πράξεις «αεροπορικής τρομοκρατίας» κατά αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως, οργανώνοντας σαμποτάζ και εκτροπές στην Πολωνία και πέρα από αυτήν.

Ο Τζάιλς ανέφερε ότι οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας στη βόρεια Ευρώπη κρούουν «για χρόνια» τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανατρεπτικές τακτικές της Μόσχας. Ωστόσο, χωρίς ουσιαστικές συνέπειες για να αποτρέψουν τέτοιες επιθέσεις, η Μόσχα συνεχίζει να παρεμβαίνει στις εξωτερικές υποθέσεις.

Η Ρωσία κατηγορείται εδώ και καιρό ότι αναμειγνύεται στις εκλογές της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, χρησιμοποιώντας τον κυβερνοχώρο προκειμένου να προωθήσει αφηγήματα που αποσταθεροποιούν την πολιτική σταθερότητα και, κατ’ επέκταση, τη δέσμευση των βαλτικών χωρών στους συμμάχους τους. Επίσης, κατηγορείται για παρέμβαση σε ιστορικές εκλογές στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Ο Τζάιλς προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί μια «σοβαρή καταστροφή» προτού η Ευρώπη αφυπνιστεί για την άμεση απειλή από τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος ακούει ακόμη τις προειδοποιήσεις των βόρειων και βαλτικών κρατών, παρά τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία ότι είχαν δίκιο» είπε.

Η κοπή σημαντικών υποθαλάσσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική Θάλασσα, τον Νοέμβριο, προκάλεσε οργή και έντονες προειδοποιήσεις για την ικανότητα της Ρωσίας να φέρεται να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ένα καλώδιο μήκους 135 μιλίων, που συνδέει τη Λιθουανία με το νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, διακόπηκε, σύμφωνα με έναν τοπικό πάροχο, προτού ένα καλώδιο μήκους 745 μιλίων που συνδέει το Ελσίνκι με το Ροστόκ της Γερμανίας βγει εκτός λειτουργίας.

Η Φινλανδία και η Γερμανία δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι ερευνούν «ένα περιστατικό που εγείρει άμεσα υποψίες για σκόπιμη ζημιά», προτού οι ευρωπαίοι υπουργοί εκδώσουν κοινή δήλωση κατηγορώντας τη Ρωσία.

Ένα αεροπορικό δυστύχημα στη Λιθουανία τον Νοέμβριο προκάλεσε έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση, η οποία υπαινίχθηκε τη δυνατότητα ρωσικής εμπλοκής.

«Βλέπουμε τη Ρωσία να γίνεται πιο επιθετική και οι ξένοι εταίροι αναφέρουν, επίσης, περιπτώσεις σαμποτάζ ή συγκεκριμένη απειλή τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ντάριους Γιαουνίσκε, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κράτους.

Υποψίες προκλήθηκαν και από την πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών στο Βερολίνο τον Μάιο, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία παρήγαγε όπλα που παρέχονταν στην Ουκρανία. Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν τον Ιούνιο ότι η πυρκαγιά στην Diehl Metal Applications ήταν έργο ρώσων σαμποτέρ που προσπαθούσαν να διαταράξουν τις αποστολές κρίσιμων όπλων και πυρομαχικών.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση και τους συμμάχους της από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας ως «όπλο τη μαζική μετανάστευση» κατά των δυτικών συνόρων της, σαμποτάροντας τους αγωγούς Nord Stream που προμηθεύουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, επηρεάζοντας εκλογές στη Μολδαβία και τη Γεωργία, μπλοκάροντας τα GPS των αεροπλάνων και αποστέλλοντας εκρηκτικά πακέτα στη δυτική Ευρώπη.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, χθες, επιβεβαίωσε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στη Βαρσοβία.

«Ό,τι μπορώ να πω, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά επιβεβαιώνω την εγκυρότητα αυτών των φόβων, είναι ότι η Ρωσία έχει σχεδιάσει πράξεις αεροπορικής τρομοκρατίας, όχι μόνο κατά της Πολωνίας, αλλά κατά αεροπορικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους.

Η ρωσική κυβέρνηση απέρριψε την Πέμπτη τις κατηγορίες της Βαρσοβίας ότι είχε σχεδιάσει πράξεις «αεροπορικής τρομοκρατίας» κατά παγκόσμιων αεροπορικών εταιρειών, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες, την επόμενη ημέρα από τις δηλώσεις του Τουσκ.

«Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εντελώς αβάσιμη κατηγορία κατά της Ρωσίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι υπεύθυνοι άμυνας προειδοποίησαν, τον Νοέμβριο, ότι η Ευρώπη παραμένει «εντελώς απροετοίμαστη» να αντιμετωπίσει τέτοιες απειλές, λόγω έλλειψης πόρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σαμποτάζ, εμπρησμών, δολοφονιών και επιθέσεων κατά υποδομών.

Πρώην ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στον «Guardian» ότι η Ευρώπη μπορεί να περιμένει περισσότερες «υβριδικές» επιθέσεις στην ήπειρο μετά την απόφαση της Αμερικής να επιτρέψει τη χρήση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων στη Ρωσία.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. έχουν αναγνωρίσει ότι οι φερόμενες ως υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας «κλιμακώνονται» και είναι «πρωτοφανείς», θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια.

Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε από τότε σε σχέδια που επιτρέπουν στον στρατό να καταρρίψει ύποπτα drones μετά από αρκετές παρατηρήσεις πάνω από στρατιωτικούς χώρους.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ δήλωσε ότι «ειδικά από τον πόλεμο επιθετικότητας του Πούτιν κατά της Ουκρανίας, έχουμε δει ότι τα drones χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα, κάτι που θέτει σε αυξανόμενο κίνδυνο την αστυνομία και την υπάρχουσα τεχνολογία τους».

Το υπουργείο ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν παρατηρήσει ότι οι αναφορές για παρατηρήσεις μη συνεργάσιμων drones πάνω από κρίσιμες υποδομές και στρατιωτικά ακίνητα στη Γερμανία αυξάνονται».