Σαν σήμερα το 1938, η αμερικανική χημική βιομηχανία «Du Pont» προχώρησε σε μια ιστορική ανακοίνωση που επρόκειτο να αλλάξει για πάντα τον κόσμο της μόδας και της βιομηχανίας: τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού νήματος, του νάιλον. Η καινοτομία αυτή, που ήρθε ως αποτέλεσμα της εντατικής έρευνας των επιστημόνων της εταιρείας, ξεκίνησε με στόχο να προσφέρει ένα πιο ανθεκτικό και οικονομικό υποκατάστατο για το μετάξι, στα υφάσματα.

Το νάιλον, ήταν το πρώτο πλήρως συνθετικό υλικό που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο και ανακαλύφθηκε από τον χημικό Wallace Carothers και την ομάδα του. Η ανακάλυψη αυτή έγινε διάσημη από τα καλσόν αλλά δεν περιορίστηκε στη μόδα. Χάρη στην αντοχή και την ελαστικότητά του αποτέλεσε τη βάση για πληθώρα εφαρμογών, από την κλωστοϋφαντουργία μέχρι βιομηχανικά υλικά αλλά και τον πόλεμο! Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το νάιλον έγινε πολύτιμο για τη στρατιωτική βιομηχανία, όπου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή αλεξίπτωτων και άλλων κρίσιμων υλικών.

Η ανακοίνωση του νάιλον το 1938 σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας εποχής, όπου τα συνθετικά υλικά άρχισαν να κυριαρχούν σε διάφορους τομείς της ζωής, από την καθημερινότητα μέχρι την τεχνολογία και την ιατρική. Με τα χρόνια, το νάιλον ενσωματώθηκε σε αμέτρητες πτυχές της καθημερινότητας, μετατρέποντάς το σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και χρήσιμα υλικά του 20ού αιώνα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1829: Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποστέλλει στην Ελλάδα 6.000 τυφέκια και 12 πυροβόλα, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Ιωάννη Καποδίστρια, με σκοπό την ενίσχυση του νεοσύστατου Ελληνικού Στρατού. Η βοήθεια αυτή αποτέλεσε σημαντική υποστήριξη για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, το οποίο προσπαθούσε να οργανώσει την άμυνά του μετά την Επανάσταση του 1821.

1833: Ιδρύεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας.

1922: Ο Μπενίτο Μουσολίνι οργανώνει πραξικόπημα για την κατάληψη της εξουσίας στην Ιταλία, με χιλιάδες μέλη του Φασιστικού Κόμματος να συγκεντρώνονται έξω από τη Ρώμη. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, Λουίτζι Φάκτα, κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση ανάγκης, αλλά ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ αρνείται να επικυρώσει το σχετικό Διάταγμα. Δύο ημέρες αργότερα, ο Μουσολίνι διορίζεται πρωθυπουργός, ανοίγοντας τον δρόμο για τη φασιστική δικτατορία στην Ιταλία.

1938: Η χημική βιομηχανία «Du Pont» ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού νήματος, το οποίο ονομάζει νάυλον.

1960: Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, εγκαινιάζει το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη. Λίγο αργότερα θα εγκαινιάσει το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στον χώρο της ΔΕΘ και τις εγκαταστάσεις ΝΟ Θεσσαλονίκης.

1997: Ισχυρές πιέσεις δέχεται η δραχμή, λόγω της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κρίσης που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ. Για τη στήριξή της, η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει περίπου ένα δισ. δολάρια.

2017: Η Καταλονία κηρύττει ανεξαρτησία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος.

Γεννήσεις

1934 – Γιώργος Κωνσταντίνου, έλληνας ηθοποιός, αγαπημένος για τους κωμικούς ρόλους του σε θέατρο και κινηματογράφο

1952 – Ρομπέρτο Μπενίνι, ιταλός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «Η ζωή είναι ωραία»

1956 – Μπάμπης Τσέρτος, έλληνας τραγουδιστής, με ιδιαίτερη αγάπη στο ρεμπέτικο και το παραδοσιακό τραγούδι

1971 – Θοδωρής Ζαγοράκης, έλληνας ποδοσφαιριστής, αρχηγός της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004

Θάνατοι

939 – Έθελσταν, βασιλιάς των Άγγλων, ο πρώτος βασιλιάς που ενοποίησε την Αγγλία υπό μία κυριαρχία

2009 – Έλλη Παππά, ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη και μαχήτρια της αριστεράς

2013 – Λου Ριντ, αμερικανός τραγουδοποιός, ηγετική μορφή των Velvet Underground και επιδραστικός καλλιτέχνης του ροκ

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας
Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς

Σήμερα γιορτάζουν

Νέστορας, Νεστορία