Η Μέση Ανατολή φλέγεται και η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή εντείνει τους φόβους για μια γενίκευση της σύγκρουσης, μετά και την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ την Τρίτη, εν είδει αντιποίνων για τις δολοφονίες των ηγετών της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σημερινό αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), τον οποίο επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, διατεινόμενος πως έπληξε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 21 και υπάρχει μεγάλος αριθμός τραυματιών» μετά τον βομβαρδισμό στο τέμενος, που βρίσκεται απέναντι στην είσοδο «του νοσοκομείου των μαρτύρων του Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Νωρίτερα, το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA έκανε λόγο για τουλάχιστον 18 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά, και δεκάδες τραυματίες.

Ο βομβαρδισμός του τζαμιού, κοντά στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγινε την παραμονή της επετείου του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό στον χώρο λατρείας. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «διεξήγαγε πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν μέσα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενσωματωμένο σε δομή που προηγουμένως ήταν το τζαμί «Σουχάντα αλ Ακσά» στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες, πυροδοτήθηκε όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εξαπέλυσαν έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας κάπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας άλλους περίπου 250 ομήρους, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έκτοτε έχουν σκοτωθεί σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον θύλακο, όπου κυβερνά η Χαμάς. Σχεδόν το σύνολο των περίπου 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, ο πληθυσμός υφίσταται σοβαρή επισιτιστική κρίση και το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με κατηγορίες περί γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο, τις οποίες απορρίπτει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μάχες με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Την ίδια ώρα, το λιβανικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως απώθησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «απόπειρα» διείσδυσης του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο, έπειτα από αρκετές ημέρες μαχών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, το σιιτικό ένοπλο κίνημα ανέφερε πως «ομάδα στρατιωτών του ισραηλινού εχθρού προσπάθησε να διεισδύσει (…) στην Μπλίντα» αλλά μαχητές του τους στοχοποίησαν «με πυρά πυροβολικού» και «τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν».

Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως η Χεζμπολά εκτόξευσε περίπου 130 πυραύλους εναντίον της επικράτειας της χώρας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές ως αυτό το στάδιο.

Βομβαρδισμός και στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης χθες Σάββατο ότι σκότωσαν 12 «τρομοκράτες» στον βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν την Πέμπτη εναντίον καταυλισμού προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναθεωρώντας προς τα πάνω προηγούμενο απολογισμό που είχαν δημοσιοποιήσει, ενώ το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε από την πλευρά του το βράδυ της ίδιας ημέρας πως σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.

Λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων της Τούλκαρεμ, στη βόρεια Δυτική Όχθη, περιοχή υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967, ο στρατός είχε ανακοινώσει αρχικό απολογισμό που έκανε λόγο για επτά νεκρούς. Όμως, στο ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε χθες, έκανε λόγο για συνολικά 12 «τρομοκράτες» που σκοτώθηκαν.

«Ο στρατός ξηράς και η πολεμική αεροπορία διεξήγαγαν κοινή επιχείρηση για να πλήξουν τρομοκράτες οι οποίοι σχεδίαζαν να διαπράξουν τρομοκρατική επίθεση εναντίον ισραηλινών πολιτών στο εγγύς μέλλον», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι 12 νεκροί ήταν μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και κινήματος-συμμάχου του, του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ο βομβαρδισμός στην Τούλκαρεμ ήταν ο πλέον πολύνεκρος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 2000, υπογράμμισε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε προχθές Παρασκευή τον «παράνομο αεροπορικό βομβαρδισμό» του Ισραήλ, κρίνοντας πως επρόκειτο για «ακόμη ένα σαφές παράδειγμα της συστηματικής καταφυγής στη χρήση φονικής βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, συχνά ανώφελης, δυσανάλογης και άρα παράνομης».

«Η καταστροφή ολόκληρου κτιρίου γεμάτου κόσμο με αεροπορικό βομβαρδισμό μαρτυρά την κατάφωρη περιφρόνηση του Ισραήλ έναντι των υποχρεώσεών του» δυνάμει του διεθνούς δικαίου, τόνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Από την πλευρά της, η διπλωματία της Γερμανίας χαρακτήρισε προχθές Παρασκευή «σοκαριστικό» τον πολύνεκρο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό, επικρίνοντας τον «υψηλό αριθμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων».

Η Τούλκαρεμ είναι ανάμεσα στις πόλεις και τους καταυλισμούς προσφύγων που έγιναν στα τέλη Αυγούστου στόχος επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού εναντίον παλαιστινιακών ενόπλων κινημάτων στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, η βία ανάμεσα στους Παλαιστίνιους από τη μια και τον ισραηλινό στρατό και εποίκους από την άλλη κλιμακώθηκε ραγδαία.

Έκτοτε έχουν σκοτωθεί πάνω από 700 Παλαιστίνιοι από πυρά στρατιωτών ή εποίκων, σύμφωνα με αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, και τουλάχιστον 24 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.