Στις 20 Μαΐου του 1873, ο επιχειρηματίας Levi Strauss και ο ράφτης Jacob Davis λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη δημιουργία παντελονιών εργασίας με μεταλλικά κουμπιά, σηματοδοτώντας τη γέννηση ενός από τα πιο διάσημα ρούχα στον κόσμο: του μπλου τζιν.

O Levi Strauss δημιούργησε στο Σαν Φρανσίσκο μια επιχείρηση που εισήγαγε ρούχα, υφάσματα και άλλα είδη και τα μεταπουλούσε σε μικρά καταστήματα που άνοιγαν τότε σε όλη την Καλιφόρνια για να προμηθεύουν τις ταχέως αναπτυσσόμενες ανάγκες των χρυσορύχων και άλλων εργατών που ζούσαν εκεί. Μέχρι το 1866 είχε καταφέρει να γίνει ένας σημαντικός επιχειρηματίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Ένας από τους τακτικούς πελάτες του, ο ράφτης Jacob Davis από τη Νεβάδα του έγραψε το 1872 ένα γράμμα σχετικά με τη μέθοδό του να φτιάχνει παντελόνια εργασίας με μεταλλικά καρφωτά κουμπιά στα σημεία ραφής των τσεπών και άλλα σημεία του παντελονιού ώστε να το κάνουν πιο ανθεκτικό.

Καθώς ο Davis δεν είχε τα χρήματα για τα απαραίτητα έγγραφα, πρότεινε στον Strauss να επενδύσει το απαραίτητο κεφάλαιο και να πάρουν μαζί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ο Strauss συμφώνησε με ενθουσιασμό και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη «Βελτίωση στη στερέωση των ανοιγμάτων τσέπης» –την καινοτομία που θα παρήγαγε τα μπλου τζιν όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα– χορηγήθηκε και στους δύο άντρες στις 20 Μαΐου 1873, πριν από 151 χρόνια.

Ο Strauss έφερε τον Davis στο Σαν Φρανσίσκο για να επιβλέπει την πρώτη μονάδα παραγωγής για να δημιουργήσει τα πρώτα τζιν, τα οποία ήταν ανθεκτικά και ιδανικά για σκληρή εργασία. Οι πρώτοι πελάτες ήταν κυρίως οι χρυσορύχοι και άλλοι εργάτες της Καλιφόρνιας ενώ μέχρι τη δεκαετία του 1950, τα Levi’s είχαν μετατραπεί σε ένα φαινόμενο.

Το πρώτο και πιο διάσημο μοντέλο που κατασκεύασε η εταιρεία ήταν το Levi’s 501. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, τα τζιν Levi’s είχαν ήδη αρχίσει να αποκτούν φήμη και εκτός των ΗΠΑ και τον επόμενο αιώνα έγιναν σύμβολο όχι μόνο της ανθεκτικότητας και της ποιότητας, αλλά και της κουλτούρας και της μόδας. Μέχρι σήμερα τα «Levi’s 501» παραμένουν ένα από τα πιο κλασικά κομμάτια σε μία ντουλάπα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο

325: Συνέρχεται στη Νίκαια της Μικράς Ασίας η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος, για να καταδικάσει τον Αρειανισμό.

1570: Ο Φλαμανδός χαρτογράφος, Αβραάμ Ορτέλιους, εκδίδει τον Theatrum Orbis Terrarum, τον πρώτο σύγχρονα άτλαντα.

1609: Εκδίδονται στο Λονδίνο τα σονέτα του Ουίλιαμ Σέξπιρ.

1825: Ο Παπαφλέσσας και οι λίγοι ηρωικοί πολεμιστές που είχε στο πλευρό του, πέφτουν μαχόμενοι κατά απειραρίθμων Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ στο Μανιάκι της Μεσσηνίας.

1873: Δύο Αμερικανοί, οι Λιβάι Στράους και Τζέικομπ Ντέιβις, παίρνουν στα χέρια τους το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή τους: ένα ανθεκτικό παντελόνι από καραβόπανο που επρόκειτο να γίνει το δημοφιλέστερο ένδυμα όλων των εποχών, το μπλου τζιν.

1891: Πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια παρουσίαση του κινητοσκοπίου του Τόμας Έντισον.

1984: Οι ελληνικές Αρχές λαμβάνουν έγγραφο από τη «Διεθνή Υπηρεσία Διώξεως των Αναρχικών», με το οποίο τους ζητείται κατάλογος και φωτογραφίες Ελλήνων αναρχικών. Το γεγονός σχετίζεται με τη δράση που είχαν αναπτύξει κάποιοι Έλληνες στο διεθνές επαναστατικό κίνημα, όπως ο Πλωτίνος Ροδοκανάτης, ο δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης και η Μαρία Πανταζή.

1902: Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τομάς Εστράδα Πάλμα γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.

1927: Ένας από τους πρωτοπόρους της αεροπλοΐας, ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, επιχειρεί την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση, από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Παρίσι.

1932: Η Αμέλια Έρχαρτ απογειώνεται από τη Νέα Γη για την πρώτη υπερατλαντική σόλο πτήση από γυναίκα πιλότο χωρίς ενδιάμεση στάση. Την επόμενη μέρα προσγειώνεται στην Ιρλανδία.

1940: Οι πρώτοι κρατούμενοι καταφθάνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

1941: Αρχίζει η μάχη της Κρήτης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί καταφέρνουν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ από πολλές απόψεις, ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου.

1983: Δημοσιεύονται για πρώτη φορά ιατρικές έρευνες σχετικά με την ανακάλυψη ενός νέου, θανατηφόρου ιού: ονομάζεται HIV και προκαλεί το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, το AIDS.

1989: Οι κινεζικές Αρχές προχωρούν στην επιβολή στρατιωτικού νόμου για να καταστείλουν τις αντι-δημοκρατικές διαδηλώσεις. Η κατάσταση θα κλιμακωθεί και θα καταλήξει στην τραγική σφαγή της πλατείας Τιεν Αν Μεν.

1996: Έγκλημα χωρίς προηγούμενο γίνεται στη Θάσο από τον 24χρονο φοιτητή Νομικής, Θεόφιλο Σεχίδη. Σκοτώνει με άγριο τρόπο τους γονείς, τον θείο, την αδερφή και τη γιαγιά του. Θα ανακαλυφθεί στις 9 Αυγούστου.

Γεννήσεις

1769 – Ανδρέας Μιαούλης, Έλληνας ναύαρχος και πολιτικός

1799 – Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλος συγγραφέας

1908 – Τζέιμς Στιούαρτ, Αμερικανός ηθοποιός

1931 – Γιώργος Βασιλείου, Κύπριος πολιτικός

1934 – Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής

1938 – Μαρινέλλα (κατά κόσμον Κυριακή Παπαδοπούλου), Ελληνίδα τραγουδίστρια

1946 – Σερ (κατά κόσμον Σέριλιν Σαρκισιάν), Αμερικανίδα τραγουδίστρια

1959 – Μιχάλης Ρέππας, Έλληνας ηθοποιός και σεναριογράφος

1967 – Παύλος, πρώην Διάδοχος της Ελλάδας

1972 – Busta Rhymes (κατά κόσμον Τρέβορ Ταχίμ Σμιθ τζούνιορ), Αμερικανός ράπερ

1981 – Ίκερ Κασίγιας, Ισπανός τερματοφύλακας

1982 – Πετρ Τσεχ, Τσέχος τερματοφύλακας

Θάνατοι

1825 – Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας, Έλληνας κληρικός και αγωνιστής

1949 – Δαμασκηνός, αρχιεπίσκοπος Αθηνών

2019 – Νίκι Λάουντα, Αυστριακός οδηγός της Formula 1

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Κλινικών Μελετών
Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα
Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας
Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας