Στις 12 Μαΐου 1965, οι Rolling Stones ολοκληρώνουν την ηχογράφηση του «(I Can’t Get No) Satisfaction» που αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος και έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ρυθμούς όλων των εποχών. Μάλιστα, το τραγούδι που εκτόξευσε τη φήμη τους έχει μια ασυνήθιστη προέλευση: Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Κιθ Ρίτσαρντς, μια μέρα σηκώθηκε από τον ύπνο του, πήρε ένα μαγνητόφωνο και την κιθάρα του και ηχογράφησε το riff του τραγουδιού. Μετά ξανακοιμήθηκε αμέσως.

«Δεν είχα ιδέα ότι το είχα γράψει», έγραψε ο Ρίτσαρντς στα απομνημονεύματά του το 2010.«Όταν ξύπνησα το πρωί, η κασέτα είχε τελειώσει», θυμάται ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα. «Το έβαλα να παίξει ξανά και υπήρχε αυτό, ίσως 30 δευτερόλεπτα του “Satisfaction”, σε μια πολύ νυσταγμένη ερμηνεία. Και μετά ξαφνικά – η κιθάρα ακούγεται «ΚΛΑΝΓΚ» και μετά ακολουθούν 45 λεπτά ροχαλητού».

Ο Ρίτσαρντς δεν ήθελε να το συνεχίσει αλλά έπαιξε το τραγούδι για τον Μικ Τζάγκερ, αργότερα την ίδια μέρα: «Ακουγόταν σαν κάτι κάντρι στην ακουστική κιθάρα – δεν ακουγόταν σαν ροκ. Αλλά δεν του άρεσε πολύ, νόμιζε ότι ήταν αστείο… Πραγματικά δεν πίστευε ότι ήταν ένα ολοκληρωμένο υλικό και όλοι είπαμε: “Είσαι τρελός!”, που που ήταν, φυσικά», θυμάται μερικά χρόνια αργότερα ο Τζάγκερ.

Οι Stones πήραν το τραγούδι στα Chess studios στο Σικάγο στις 10 Μαΐου 1965 και το ολοκλήρωσαν στις 12 Μαΐου μετά από μια πτήση στο Λος Άντζελες και μια 18ωρη ηχογράφηση στο RCA.

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

Η πρώτη εικόνα της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας, Τοξότη Α* αποτυπώθηκε πριν 2 χρόνια

1821: Σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης, στο Βαλτέτσι, κατά την έναρξη της πολιορκίας που οδήγησε στην Άλωση της Τριπολιτσάς.

1854: Οι Αγγλογάλλοι προχωρούν σε αποκλεισμό του Πειραιά και αργότερα σε κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά έως τις 15 Φεβρουαρίου 1857, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

1902: Ιδρύεται στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάζεται TITAN. Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.

1930: Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών».

1993: Διεξάγεται στο ΟΑΚΑ ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, που έμεινε στην ιστορία ως «ο τελικός των κουρεμένων κεφαλιών», καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού εμφανίστηκαν στο ΟΑΚΑ κουρεμένοι, για γούρι καταπώς είπαν. Όμως, ο Κριστόφ Βαζέχα είχε άλλη γνώμη. Με γκολ στο 13ο λεπτό χάρισε τη νίκη 1-0 στον Παναθηναϊκό και το 13ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του.

1995: Δεκάδες παλαιά μέλη της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» μπαίνουν στα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», διαμαρτυρόμενα για τα όσα έγραψε εναντίον τους τις προηγούμενες ημέρες ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης στη στήλη του «Μαύρη Τρύπα». Τον κατηγορούν για διάδοση «αντισημιτικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών, εθνικιστικών και σεξιστικών ιδεών» και του ρίχνουν γιαούρτια.

2002: Ο Τζίμι Κάρτερ πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Κούβα και γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, νυν ή πρώην, που επισκέπτεται τη νησιωτική χώρα από την επανάσταση του 1959.

2009: Η ένοπλη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» επιχειρεί βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα της Eurobank στην λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην Αργυρούπολη, προκαλώντας εκτεταμένες φθορές.

2022: Μια ομάδα επιστημόνων στο τηλεσκόπιο Event Horizon δημοσιεύει την πρώτη εικόνα του Τοξότη Α*, της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Γεννήσεις

1820 – Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, αγγλοϊταλίδα φιλάνθρωπος και νοσοκόμα, που καθιέρωσε το λειτούργημα της νοσοκόμας ως επάγγελμα.

1907 – Κάθριν Χέπμπορν, αμερικανίδα ηθοποιός.

1963 – Παναγιώτης Φασούλας, έλληνας παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας και πολιτικός.

Θάνατοι

Ο μεγάλος στιχουργός Νίκος Γκάτσος πέθανε σαν σήμερα το 1992

1884 – Μπέντριχ Σμέτανα, τσέχος συνθέτης, από τους ιδρυτές της τσέχικης μουσικής εθνικής σχολής, γνωστός για τη σύνθεσή του «Μα Βλαστ» (Η Πατρίδα μου)

1992 – Νίκος Γκάτσος, έλληνας ποιητής και στιχουργός.

1994 – Ρόι Πλάνκετ, αμερικανός χημικός, που ανακάλυψε το τεφλόν.

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτριών
Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοδοντολογίας
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας