Η Κίνα και οι ΗΠΑ, που ευθύνονται οι δύο τους για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σκοπεύουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στην 28η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός απεσταλμένος Τζον Κέρι, την παραμονή της έναρξης των εργασιών της.
«Εμείς είμαστε οι δεύτεροι, αυτοί είναι οι πρώτοι» στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και «χωρίς μια επιθετική δράση της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μείωση των εκπομπών, δεν θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε, από το Ντουμπάι, ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
«Αποφασίσαμε να εργαστούμε από κοινού για την επιτυχία αυτής της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα», πρόσθεσε, κάνοντας μια αναφορά στην τελευταία συνάντησή του, στις αρχές Νοεμβρίου, με τον Κινέζο ομόλογό του Σιέ Ζενχουά, όπως μεταδίδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες στο Ντουμπάι», σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο που κάλεσε τις δύο χώρες να «επισπεύσουν» τη δράση τους για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C σε σχέση με τη προβιομηχανική εποχή, όπως συστήνει η συμφωνία του Παρισιού του 2015. Η Κίνα είναι πρώτη στις εκπομπές ρύπων παγκοσμίως σήμερα αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τις σωρευτικές εκπομπές των χωρών με την πάροδο του χρόνου, έρχεται δεύτερη, πίσω από τις ΗΠΑ.
Σε συνέντευξη με το Γαλλικό Πρακτορείο τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, είχε καλέσει τις ΗΠΑ και την Κίνα να βάλουν στην άκρη «τις γεωπολιτικές και τις οικονομικές τους εντάσεις» κατά τη διάρκεια της COP28. Έπειτα από μήνες μυστικών συνομιλιών, οι δυο χώρες εξέδωσαν τον Νοέμβριο κοινή ανακοίνωση για το κλίμα στην οποία παρουσίαζαν πολλούς άξονες συντονισμού, κυρίως στο μεθάνιο, το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Η ανακοίνωση ανέφερε κοινούς στόχους για την COP28.
Μια από τις πλέον πολυαναμενόμενες αποφάσεις, που θα ληφθεί επίσημα με συναίνεση, θα συνίσταται στην κατάρτιση του πρώτου «απολογισμού» της συμφωνίας του Παρισιού. Ο απολογισμός αυτός πρέπει «να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου με το να είναι ειλικρινής, ισχυρός, οραματικός και πλήρης», δήλωσε ο Τζον Κέρι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν ώστε να αναφερθεί «η επιτάχυνση της εξόδου από τα “αμείωτα” ορυκτά καύσιμα, δηλαδή τα καύσιμα που καίγονται χωρίς δέσμευση ή αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα σημειώσουμε πρόοδο, η ερώτηση είναι, σε ποιο βαθμό; (…) Από τον καρπό θα κρίνουμε το δέντρο», ανέφερε.