Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία του επίθεση στη Γάζα και περισσότερο από ένας μήνας από τότε που ξεκίνησε το σφυροκόπημα από αέρα στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο δηλωμένος στρατιωτικός στόχος του Ισραήλ είναι η εξόντωση της Χαμάς, της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης. Όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο κοντά βρίσκεται σε αυτόν τον στόχο, αλλά και πόσο εφικτός είναι τελικά αυτός;
Η ισραηλινή κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει πως ο πόλεμος θα είναι «μακρύς και δύσκολος». Ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού (IDF), ο οποίος μίλησε στο BBC, επικαλέστηκε την πυγμαχία για να εξηγήσει που βρίσκονται οι επιχειρήσεις: «Είμαστε μόλις στον 4 γύρο από τους 15».
Κάποιοι επίσης στο Ισραήλ παραπέμπουν στις επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων, με την υποστήριξη της Δύσης, οι οποίες χρειάστηκαν εννέα μήνες για να ανακαταλάβουν την πόλη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος (IS) το 2017. Όμως ένα ακόμη πρόβλημα για το Ισραήλ, όπως σημειώνει το BBC, είναι πως ενδεχομένως δεν ελέγχει απόλυτα το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης, καθώς οι διεθνείς πιέσεις για παύσεις στις μάχες ή ακόμα και για κατάπαυση του πυρός αυξάνονται.
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 14.000 πλήγματα εκτοξεύοντας 23.000 βόμβες. Η σύγκριση με τη Μοσούλη είναι ενδεικτική: Στην κορύφωση της μάχης, η δυτική συμμαχία έριχνε περίπου 500 βόμβες την εβδομάδα. Τα θύματα από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούν τις 10.000, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.400 παιδιά, ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως έχει σκοτώσει «δεκάδες στόχους υψηλής αξίας», συμπεριλαμβανομένων ανώτερων διοικητών της Χαμάς.
Η ισραηλινή διοίκηση υποστηρίζει επίσης πως έχει κόψει τη Λωρίδα της Γάζας στη μέση και πως ο στρατός βρίσκεται «βαθιά στην καρδιά της πόλης» αν και παραδέχεται πως απέχει ακόμα πολύ από το να αναλάβουν τον έλεγχο. Από την πλευρά της η Χαμάς αρνείται πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη και έχουν βρεθεί βαθιά στην πόλη της Γάζας.
Σχετικά με τις στρατιωτικές απώλειες, ισραηλινές εκτιμήσεις, που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, υποστηρίζουν πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.000 μαχητές της Χαμάς από τους συνολικά 30.000 με 40.000 που διαθέτει. Αντίθετα οι απώλειες του ισραηλινού στρατού είναι πολύ περιορισμένες. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις μάχες έχουν σκοτωθεί μόλις 34 στρατιώτες.
Εξάλλου αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις κινούνται με μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφύγουν σοβαρές απώλειες. Οι σήραγγες της Χαμάς, το αποκαλούμενο και «μετρό της Γάζας», εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για το Ισραήλ, το οποίο προσπαθεί να τις εντοπίζει και να τις ανατινάζει, αντί να εμπλακεί σε υπόγειες μάχες.
Το πλεονέκτημα του Ισραήλ είναι σημαντικό και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο στρατιωτικών δυνατοτήτων, αναφέρει το BBC και σημειώνει: «Μπορεί να υποκλέπτει τηλεπικοινωνίες ακόμη και να απενεργοποιεί τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και internet. Επίσης έχει πλήρη αεροπορική υπεροχή με τα τζετ και τα drones, τα οποία μπορούν να παρακολουθούν κάθε κίνηση στο έδαφος. Ωστόσο οι δυνατότητές του περιορίζονται κάτω από την επιφάνεια».
Είναι άγνωστο πόσοι μαχητές της Χαμάς μπορεί να κρύβονται στα τούνελ και όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμο, τόσο περισσότερο τα στρατεύματα στο έδαφος θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στον εντοπισμό και την εξάλειψη του αντιπάλου.
Ο Τζάστιν Κραμπ, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού που τώρα διευθύνει τη Sibylline, μια εταιρεία πληροφοριών κινδύνου, αναφέρει στο BBC ότι το Ισραήλ φαίνεται να σημειώνει λογική πρόοδο δεδομένης της πυκνότητας του εδάφους, αλλά «τώρα πρόκειται να συναντήσει τις πιο βαριά αμυνόμενες αστικές περιοχές της πόλη».
Τα ισραηλινά στρατεύματα είναι καλύτερα εξοπλισμένα και καλά εκπαιδευμένα, αλλά ο αστικός πόλεμος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος ακόμη και για τους πιο καλούς – και με υπερσύγχρονο εξοπλισμό – στρατιώτες. Μέχρι τώρα οι μάχες είναι περιορισμένες και στις επιχειρήσεις πρωταγωνιστούν κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα. Συνολικά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εισβάλει περίπου 30.000 στρατιώτες, από τους 160.000 και 360.000
Ο Τζάστιν Κράμπ υπογραμμίζει ότι το ερώτημα είναι πόσο από το πεζικό της είναι διατεθειμένο να δεσμευτεί για τον καθαρισμό κάθε κτιρίου και των αυλών από τις σήραγγες της Χαμάς; Το Ισραήλ θα μπορούσε αντ’ αυτού να επιλέξει να στοχεύσει προπύργια της Χαμάς. Πιστεύει ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να αποφύγει τις συγκρούσεις από γειτονιά σε γειτονιά, κυρίως επειδή μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ βαριές απώλειες και θα έθετε σε κίνδυνο και τις ζωές των πάνω από 200 ομήρων.
Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ είναι κατά πόσο είναι τελικά εφικτοί οι στόχοι που έχουν τεθεί και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ακόμη και ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το BBC, αναγνωρίζουν πως «η καταστροφή μιας ιδεολογίας με βόμβες και σφαίρες είναι αδύνατη». Κάποια από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης δεν βρίσκονταν καν στη Γάζα. Ο Γιάακοβ Κατς, στρατιωτικός αναλυτής και πρώην συντάκτης της εφημερίδας Jerusalem Post, τονίζει πως εάν στοιχεία της Χαμάς καταφέρουν να επιβιώσουν από αυτόν τον πόλεμο, τότε θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως «στην πραγματικότητα έχουμε κερδίσει».
Για αυτόν τον λόγο, ο Τζάστιν Κράμπ πιστεύει ότι οι στόχοι του Ισραήλ θα μπορούσαν να μετατοπιστούν από την καταστροφή της Χαμάς στην τιμωρία της, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ δέχεται επίσης αυξανόμενη πίεση, ειδικά από τις ΗΠΑ, να εξηγήσει το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας. Μια Ισραηλινή αμυντική πηγή, σχολιάζοντας τη στάση της Ουάσιγκτον, υπογράμμισε πως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ δεν σκεφτόταν ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας, όταν σχεδίαζε την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αλλά οι πόλεμοι σπάνια κερδίζονται χωρίς σχέδιο μετά την εισβολή – κάτι που απουσίαζε εντελώς από τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ μέχρι τώρα», σχολιάζει το BBC.