Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά a priori φυσικό «τείχος» της Ευρώπης στις ορδές των τζιχαντιστών που επιδιώκουν να ιδρύσουν Ισλαμικό Χαλιφάτο, τα σύνορα του οποίου θα φτάνουν μέχρι τον Ατλαντικό στα δυτικά, έως την Αυστρία στα βόρεια και το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλη την υπερσαχάρια Αφρική, την Ινδία, την Αραβική Χερσόνησο, μέρος της Κίνας (περιοχή Ουιγούρων) και όλες τις τουρκόφωνες χώρες της Ασίας.
Την ίδια ώρα η Τουρκία, έχοντας επικριθεί από τη διεθνή κοινότητα για πλημμελή αντίμετρα κατά του Ισλαμικού Κράτους, συνεχίζει να αποτελεί μία από τις βασικές πύλες εισόδου και εξόδου τζιχαντιστών προς τη Συρία. Εκατοντάδες φανατικοί ισλαμιστές από ολόκληρη την Ευρώπη έχουν συρρεύσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.
Η Ελλάδα ως… Orobra
Το Ισλαμικό Κράτος στο παρελθόν είχε διαρρεύσει έναν χάρτη με το Ισλαμικό Κράτος που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει. Από αυτόν δεν εξαιρείται ούτε η Ελλάδα (ονομάζεται Orobra).
Πλέον, το Ισλαμικό Κράτος, έχοντας ξεκινήσει στα σπάργανά του από επιμέρους περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία, έχει δει τις δυνάμεις του και τις ζώνες επιρροής να γιγαντώνονται. Το Μέτωπο Αλ Νούσρα που αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία έχει σχεδόν ενωθεί με το ISIS ενώ την ίδια ώρα η ισλαμιστική Μπόκο Χαράμ που ξεκίνησε από τη Νιγηρία και έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Αφρικής δήλωσε πριν από έναν μήνα «υποταγή» στο Ισλαμικό Κράτος και τον επικεφαλής του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ενώ στην ίδια «γραμμή» κινούνται και οι ισλαμιστές της Αλ Σαμπάαμπ στη Σομαλία και της Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ στην ευρύτερη περιοχή της Αλγερίας.
Παράλληλα, σημαντικοί πυρήνες τζιχαντιστών αλλά πιο «αποκομμένοι» από το Ισλαμικό Κράτος εντοπίζονται στον ρωσικό Καύκασο (Τσετσενία), στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας (Ουιγούροι) και τις Φιλιππίνες. Με αυτόν τον τρόπο η τζιχαντιστική τρομοκρατία έχει απλώσει ένα δίχτυ που ξεκινά από το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και εκτείνει ένα τόξο περνώντας από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι τις χώρες του Μαγκρέμπ και την κεντρική Αφρική, έχοντας αποκτήσει πλέον ευρεία έξοδο στη Μεσόγειο θάλασσα, με μοναδικό ανάχωμα που παρεμβάλλεται την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η απειλή του τζιχαντισμού και ο επεκτατισμός του Ισλαμικού Κράτους εν μέσω πρωτοφανούς αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή έχει εδραιωθεί στη διαπραγματευτική – γεωπολιτική φαρέτρα της κυβέρνησης, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει σε δημόσιες επαφές του με ηγέτες και ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Ελλάδα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία της Ευρώπης από την εξ’ ανατολών απειλή.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αποτελεί εκτός από ανάχωμα προς τα ανατολικά και πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, καθώς σημαντικοί πυρήνες τζιχαντιστών έχουν εντοπιστεί σε Αλβανία, Κόσοβο και Βοσνία. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι σε περιοχές της Αλβανίας «υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για τρομοκρατικές πράξεις και τζιχάντ στη Συρία». Λίγο αργότερα η αμερικανική Washington Post αποκάλυπτε ότι τουλάχιστον 150 Αλβανοί ισλαμιστές έχουν ταξιδέψει στη Συρία, επικαλούμενη μελέτη της CIA, ενώ την ίδια ώρα η Βοσνία θεωρείται σημαντικό κέντρο στρατολόγησης και άντλησης τζιχαντιστών που ταξιδεύουν στη Συρία.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξάπλωση του τζιχαντισμού που «αποτελεί ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας» και στην τριμερή στη Λευκωσία, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
«Σε αυτή την αποσταθεροποιημένη περιοχή η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας παίρνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Για αυτό συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και στους διεθνείς οργανισμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και πιο… επιθετικά, είχαν κινηθεί στο παρελθόν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που σε μία προσπάθεια να τονίσουν την ανάγκη αλλαγών στη συνθήκη του Δουβλίνου και στην προσπάθεια μεταφοράς της διαπραγμάτευσης από το αμιγώς οικονομικό πεδίο που η Ελλάδα βρίσκεται στα σχοινιά στο γεωπολιτικό που αποτελεί ίσως το μοναδικό ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη και το Βερολίνο.
Την διάσταση αυτή ανέδειξε με τις δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα «Times» ο υπουργός Αμύνης κ. Πάνος Καμμένος ο οποίος ανέφερε ότι αν η Ελλάδα φύγει από την ΕΕ, τότε θα τεθούν σε κίνδυνο πολλά περισσότερα από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το ευρώ.
Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος: «Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι διατηρώντας την Ελλάδα σταθερή, το μέτωπο της Δύσης κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ασφαλές. Αλλά αν εκδιωχθεί ή αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη, κύματα μεταναστών χωρίς χαρτιά, συμπεριλαμβανομένων ριζοσπαστικών στοιχείων, θα ξεχυθούν από την Τουρκία, οδεύοντας προς την καρδιά της Δύσης».
Παρά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις των Ελλήνων υπουργών, οι δηλώσεις εκπροσώπου της Καγκελαρίας πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με τις οποίες η Άνγκελα Μέρκελ φοβάται το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας, όχι τόσο για οικονομικές όσο για γεωπολιτικές συνέπειες, τείνουν να επιβεβαιώσουν ότι η γεωπολιτική επανεξέταση του ελληνικού ζητήματος μπορεί να ενταχθεί στο ευρύτερο διαπραγματευτικό πλαίσιο.
Κέντρο… διερχομένων τζιχαντιστών η Ελλάδα
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κάποιες ειδήσεις που πέρασαν στα «ψιλά» τον τελευταίο χρόνο, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το ριζοσπαστικό Ισλάμ έχει… κάνει το πέρασμά του από την Ελλάδα προς την Ευρώπη.
Στις 5/9/2014 οι λιμενικές Αρχές συνέλαβαν έναν Τσετσένο στις Οινούσσες, ο οποίος προερχόμενος από τη Συρία προσπαθούσε να εισέλθει παρανόμως στην Ελλάδα μαζί με ακόμη 45 Σύρους μετανάστες και πρόσφυγες. Η σύλληψη είχε σημάνει συναγερμό στην ΕΥΠ και το Λιμενικό, καθώς διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τζιχαντιστή που είχε παρεισφρήσει σε καραβάνι μεταναστών.
Η… αφετηρία του Τσετσένου, που κατηγορείται για το φόνο 5 αστυνομικών στη Ρωσία, από τη Συρία, όπου είναι γνωστό πλέον ότι έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός Τσετσένων ακραίων ισλαμιστών που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος είχε κινητοποιήσει τις Αρχές που βρίσκονταν αίφνης μπροστά στην πρώτη σύλληψη τζιχαντιστή στην ελληνική επικράτεια.
Η είδηση ωστόσο στον Τύπο ουδέποτε συνδέθηκε με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά με αόριστη συμμετοχή του σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».
Στις 26/9/2014 ο Βέλγος εισαγγελέας Jean Pasqual Thorau είχε παραδεχθεί μιλώντας στην «Καθημερινή» ότι ένας 24χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη στα τέλη Αυγούστου στο αεροδρόμιο Gosselies της πόλης Σαρλερουά, είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Ελλάδα. Στην κατοχή του οι βελγικές Αρχές είχαν βρει USB stick με βίντεο από δολοφονίες που είχαν διαπραχθεί στη Συρία, καθώς και έγγραφα που αποδείκνυαν τη διασύνδεσή του με ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση.
«Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της πόλης Σαρλερουά έχοντας στην κατοχή του ένα πλαστό γαλλικό διαβατήριο. Ακολούθησε έλεγχος των αποσκευών του και εντοπίσαμε έγγραφα και φωτογραφίες που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο 24χρονος είχε ανάμειξη σε γεγονότα που έχουν γίνει στο Ιράκ και στη Συρία. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για κατοχή πλαστών εγγράφων και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Κρατείται και η έρευνα συνεχίζεται» είχε δηλώσει ο Βέλγος εισαγγελέας.
Στις 17 Ιανουαρίου ένας 33χρονος Αλγερινός συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας μαζί με έναν άλλον άνδρα και εν συνεχεία προφυλακίστηκε ως ύποπτος για σχέσεις με το μεγάλο τζιχαντιστικό πυρήνα που εξαρθρώθηκε στο Βέλγιο. «Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, ο ονομαζόμενος Όμαρ Ντ., γεννηθείς το 1982 και αλγερινής υπηκοότητας, εκδόθηκε στο Βέλγιο από τις ελληνικές αρχές» ανέφερε η Εισαγγελία σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει. Η είδηση για τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για ύπαρξη τζιχαντιστών στην Ελλάδα είχε κάνει το γύρο του κόσμου.
Πάνω από 100 ύποπτοι στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr, στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ βρίσκονται περισσότερα από 100 άτομα, συριακής και αφγανικής καταγωγής στην πλειοψηφία τους, τα οποία ελέγχονται για πιθανές διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.
Πηγές από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρουν ότι σημαντικός αριθμός εξ’ αυτών βρίσκεται στην Κρήτη, όπου η Υπηρεσία έχει ούτως ή άλλως στραμμένο το βλέμμα της για την αντιμετώπιση φαινομένων λαθρεμπορίου κυρίως στα νότια παράλια του νησιού, τα οποία αποτελούν αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής ακτογραμμής.
Αξιωματούχοι σημείωναν ότι τα νότια παράλια της Κρήτης, τα οποία αποτελούν… διαμετακομιστικό κόμβο λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών, μπορούν να αποτελέσουν πιθανό σημείο απόβασης καραβανιών προσφύγων και μεταναστών, μέσα στους οποίους πιθανολογείται ότι παρεισφρέουν τζιχαντιστές.
Ο συναγερμός στην ΕΥΠ από το ινστιτούτο Quilliam
Στις αρχές Μαρτίου το ινστιτούτο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Quilliam, έφερε στο φως της δημοσιότητας έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει μία απόβαση μικρών τρομοκρατικών ομάδων στα νότια παράλια της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία), με απώτερο στόχο την πρόκληση αντιποίνων για την εκστρατεία της Δύσης κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.
Το έγγραφο που παρουσίασε το Quilliam αναφέρεται σε ένα σχεδιάγραμμα που γράφηκε και κυκλοφόρησε από κορυφαίο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, του Αμπου Αρίμ αλ Λιμπίμ , στο οποίο αναγράφεται ενδελεχώς ο τρόπος που έχει οργανωθεί το εν λόγω σχέδιο.
Όπως αναφέρεται, οι τζιχαντιστές θα αποβιβαστούν στις ακτές της Νότιας Ευρώπης επιβιβαζόμενοι σε μικρές βάρκες, αξιοποιώντας την εμπειρία των προσφύγων από τη βόρεια Αφρική και ακολουθώντας περίπου το ίδιο δρομολόγιο.
Παρά το γεγονός ότι ως κύρια πύλη εισόδου των τζιχαντιστών θεωρείται η Ιταλία, λόγω της μικρής απόστασης της Λιβύης από τα νησιά της Ιταλίας και συγκεκριμένα τη Λαμπεντούζα και τη Σαρδηνία, η Κρήτη απέχει επίσης μόλις 200 μίλια από τις λιβυκές ακτές. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος της Λιβύης πλέον τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, με το λιμάνι της τζιχαντιστικής πλέον Ντέρνα να «στέλνει» καθημερινά σαπιοκάραβα με χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη.
Στο έγγραφό που αποκάλυψε το αντιτρομοκρατικό ίδρυμα, ο Αμπου Αρίμ αλ Λιμπίμ αναφέρει ότι «η Λιβύη είναι ιδανική για την επιχείρηση αυτή γιατί «έχει μεγάλη ακτογραμμή και βρίσκεται απέναντι από τις νότιες χώρες των σταυροφόρων, τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει κανείς με ευκολία ακόμα και με μικρές βάρκες».
Ενδεικτικός είναι ο χάρτης που παρουσίασε το FoxNews το Δεκέμβριο του 2014, στον οποίο φαίνονται οι ρότες που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν οι τζιχαντιστές για να φτάσουν στην Ευρώπη, μετατρέποντας ουσιαστικά τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου σε «πέρασμα».
Σύμφωνα μάλιστα με το σημείωμα του Λίβυου επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, στόχο των τζιχαντιστών από τη στιγμή που θα αποβιβαστούν στη νότια Ευρώπη θα αποτελέσουν πλοία του Εμπορικού Ναυτικού και κυρίως δεξαμενόπλοια που ανήκουν σε ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες.
Την ίδια ώρα συνεχή είναι τα δημοσιεύματα σε ισλαμιστικούς ιστοτόπους και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στα οποία εκφράζονται ανοιχτές απειλές προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Την… τιμητική της έχει σε πολλές αναφορές τζιχαντιστών η Ρώμη.
Το τελευταίο δημοσίευμα μάλιστα προ ημερών αφορούσε για μία ακόμη φορά την Ιταλία, με υπέρμαχους των τζιχαντιστών να επιζητούν τη μαύρη σημαία να υψωθεί στο Κολοσσαίο.
Σε μία φωτογραφία μάλιστα στον ισλαμιστικό ιστότοπο SITE εμφανίζεται κάποιος να στέκεται μπροστά στο Κολοσσαίο και να κρατά ένα χειρόγραφο του Ισλαμικού Κράτους.
Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr