Μεγάλο πρόβλημα έλλειψης χώρου αντιμετωπίζει η Ιαπωνία. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη ζωή των πολιτών και την ανέγερση κατοικιών και γενικά κτηρίων αλλά και τη διαχείριση της… «ζωής μετά», της αντιμετώπισης δηλαδή των νεκρών και των τελετουργιών μνήμης.
Ο φωτογράφος Noriko Hayashi στη φωτογραφική συλλογή «Stairway to Heaven» ρίχνει φως ακριβώς σε αυτό το «σκοτεινό» αλλά ταυτόχρονα πολύ ανθρώπινο κομμάτι της ζωής.
Το Τόκιο είναι ίσως η μεγαλύτερη μητρόπολη του κόσμου με πληθυσμό περίπου 36 εκατομμυρίων ανθρώπων και η γη είναι αφενός ακριβή αφετέρου σε μεγάλη ζήτηση.
Στο κοιμητήριο Aoyama, οι τάφοι κοστίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια, κι έτσι οι Ιάπωνες στρέφονται σε… εναλλακτικές λύσεις για την ταφή των οικείων τους.
Το Shinjuku Rurikoin Byakurengedo είναι ένα πολυώροφο οστεοφυλάκιο σε σχέδιο του Kiyoshi Takeyama. Το κτήριο διαθέτει αυτοματοποιημένη τεχνολογία, με την υπογραφή της Toyota Industries, για την αποθήκευση και την παροχή πρόσβασης στα οστά των νεκρών.
Όταν μια ηλεκτρονική κάρτα ταυτοποίησης τοποθετείται στη σχισμή, η πόρτα αυτόματα ανοίγει και ο επισκέπτης αντικρύζει ένα υποκατάστατο της ταφόπλακας με το όνομα και τη φωτογραφία του αποθανόντος.
Στον ναό Banshoji μάλιστα με ηλεκτρονικές κάρτες επιτρέπεται η πρόσβαση στον τρίτο όροφο, στο Suishoden. Εκεί μπλε LED φωτάκια φωτίζουν 2.000 μικρές γυάλινες τεφροδόχους, με την κάθε μία να περιέχει την τέφρα ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή.
Κάθε μικρή κόγχη είναι διακοσμημένη με μια εικόνα του Βούδα. Με την αναγνώριση της ταυτότητας του επισκέπτη, μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας, η σωστή τεφροδόχος φωτίζεται σε χρώμα χρυσό, για να τον οδηγήσει στην τέφρα του δικού του ανθρώπου.
Οι φωτογραφίες του Noriko Hayashi φιλοξενούνται στο Somerset House του Λονδίνου από τις 24 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου.
Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr