Έχει έρθει η στιγμή να αναρωτηθείτε κατά πόσο οι συμπτώσεις στη ζωή μας μπορεί να είναι τυχαίες; Είναι το σύμπαν που συνωμοτεί υπέρ σου για να καταφέρεις κάτι; Είναι η εύνοια που κλείνει πονηρά το μάτι σε κάποιους; Ή τελικά, είμαστε εμείς οι ίδιοι που καθορίζουμε τις συμπτώσεις της ζωής μας;
Αν η Σάρα Μπλέικλι, η εφευρέτρια και ιδιοκτήτρια του brand Spanx, χρειαζόταν να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα που λίγο έως πολύ, όλους μας έχουν απασχολήσει, μάλλον θα έλεγε, «είναι όλα τα παραπάνω». Μαζί και ο… πατέρας της! Γιατί ήταν εκείνος που έμαθε στη σημερινή αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχο, πως ο δρόμος για την επιτυχία περνάει πρώτα από την αποτυχία.
Μία συμβουλή που η ίδια κράτησε ως φυλαχτό, αλλά ήταν και η ώθηση για να πάρει το μεγαλύτερο ρίσκο της ζωής της δημιουργώντας τους πιο διάσημους κορσέδες κι εσώρουχα που υπόσχονται σμιλεμένο σώμα. Και χωρίς αυτούς δε μπορούν ακόμη και οι μεγαλύτερες σταρ της showbiz.
«Σε τι απέτυχες σήμερα;»
Η Σάρα Μπλέικλι θα μπορούσε να ήταν μία μοντέρνα εκδοχή της «Σταχτοπούτας». Και μπορεί, η 48χρονη σήμερα επιχειρηματίας σε αυτή την ιστορία να μη βρήκε τον πρίγκιπά της, όμως, βρήκε τον τρόπο να κάνει τις γυναίκες ευτυχισμένες και τον δικό της τραπεζικό λογαριασμό να «φουσκώνει» επικίνδυνα. Τόσο, που σήμερα η περιουσία της ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Η γοητευτική επιχειρηματίας από την Αμερική, όταν ήταν μικρή, ήθελε να ακολουθήσει τα επαγγελματικά χνάρια του πατέρα της και να γίνει κι εκείνη δικηγόρος. Τα οικονομικά της οικογένειας δεν ήταν καλά και η Σάρα από την ηλικία των 14, κιόλας, αναγκάστηκε να δουλεύει ως πωλήτρια για να συνεισφέρει και η ίδια στα έξοδα.
Μόλις τελείωσε το σχολείο πήγε στο Κολέγιο, αλλά κάπου εκεί τελείωσε άδοξα το όνειρό της να γίνει δικηγόρος, μιας και απέτυχε δύο φορές στις εξετάσεις. Τότε, όπως η ίδια έχει εξομολογηθεί – και αφού η οικογένειά της δεν ήταν οικονομικά άνετη – πήγε στις οντισιόν τις Walt Disney, που ζητούσε άτομο να κάνει τον Γκούφι. Τελικά, πήρε το ρόλο και για ένα μεγάλο διάστημα δούλεψε εκεί, μέχρι που κουράστηκε κι επέστρεψε στο σπίτι της, δίπλα στη μητέρα της.
Όπως η ίδια έχει εξομολογηθεί, ο πατέρας της ήταν εκείνος που ευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος για τη σημερινή της επιτυχία. «Σε τι απέτυχες σήμερα», τη ρωτούσε κάθε ημέρα και αν εκείνη του απαντούσε σε τίποτε, τότε της έλεγε: «Αυτό είναι πολύ κακό». Γιατί, ο πατέρας της, της είχε διδάξει πως η επιτυχία περνάει πρώτα από την αποτυχία. Και αυτό δεν το είχε ξεχάσει στιγμή, και στα επόμενα έξι χρόνια που δούλευε ως πλασιέ σε εταιρεία με φαξ μηχανήματα.
Τα χρόνια ως πλασιέ
Μετά το τέλος της καριέρας της ως «Γκούφι» στην Walt Disney, η Σάρα Μπλέικλι βρήκε δουλειά ως πωλήτρια μηχανημάτων φαξ. Δουλειά δύσκολη, καθώς το να πηγαίνεις από πόρτα σε πόρτα και να καταφέρνεις να πουλήσεις το προϊόν σου, θέλεις πρωτίστως, ταλέντο. Και από πολύ νωρίς φάνηκε ότι το νεαρό και φιλόδοξο κορίτσι, το είχε με τις πωλήσεις.
Τι και αν οι περισσότεροι της έκλειναν την πόρτα στα μούτρα; Τι και αν οι πωλήσεις δεν πήγαιναν όπως θα ήθελε; Εκείνη δεν απογοητευόταν. Αντίθετα, μέσα από αυτή την εμπειρία, ανακάλυπτε πρώτα απ’ όλα τον εαυτό της. Και κατόπιν, πόσο συναρπαστικός μπορεί να είναι ο τομέας των πωλήσεων και κυρίως πόσες ευκαιρίες μπορούσε να σου προσφέρει. Όπως και χρήματα.
Και κάπως έτσι, «φυτεύτηκε» μέσα της ο σπόρος να δημιουργήσει κάτι δικό της και να το πουλήσει στον κόσμο. Μόνο που δεν ήξερε τι θα ήταν αυτό. Και να που η τύχη, της έκλεισε πονηρά το μάτι. Και από μία σύμπτωση βρήκε αυτό που θα άλλαζε τη ζωή τη δική της, αλλά και πολλών γυναικών την εμφάνιση.
Το success story ξεκίνησε από ένα… ψαλίδι
Όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ, όταν δε μπορούσε να βρει κάτι να φορέσει μέσα από ένα λευκό παντελόνι, προκειμένου να καλύψει τις ατέλειές της και το σώμα της να φαίνεται καλύτερο. Ένα πρόβλημα που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Τότε, πήρε ένα ψαλίδι και έκοψε τα πόδια από το καλσόν της, το οποίο φόρεσε από μέσα σαν αυτοσχέδιο «λάστεξ». Και κάπως έτσι, ξεκίνησαν όλα…
«Είναι εκπληκτικό το πόσο μικρή είναι η αλλαγή που πρέπει να κάνετε, για να πετύχετε» έχει δηλώσει η ίδια, θέλοντας να περιγράψει τη στιγμή που της ήρθε η ιδέα, που θα άλλαζε πολύ σύντομα τη ζωή της. Μέχρι, να συμβεί αυτό όμως, δέχτηκε την απόρριψη, κυρίως από άνδρες που δεν έβρισκαν καθόλου έξυπνη την ιδέα.
Αλλά αυτό δεν απέτρεψε τη Σάρα να στηρίξει την ιδέα της, καθώς ήταν σίγουρη ότι θα πετύχαινε. Και όπως έλεγε ο σοφός μπαμπάς της: «Η επιτυχία έρχεται μέσα από την αποτυχία και με αρκετό ρίσκο». Και η 29χρονη το 2000 Σάρα, αποφάσισε να πάρει μόνη το ρίσκο και χρησιμοποιώντας τις οικονομίες της (γύρω στα 5 χιλιάδες δολάρια), έβαλε εμπρός το σχεδιασμό της Spanx και των «θαυματουργών», όπως αποδείχθηκαν στην πορεία λαστέξ εσωρούχων.
Μάλιστα, μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να έχει μία πετυχημένη και ελπιδοφόρα παρουσία, ενώ μία δεκαετία μετά η ίδια ήταν μέλος της λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, με το όνομά της να φιγουράρει ως η «νεαρή και αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος του πλανήτη».
Οι πωλήσεις των λαστέξ εκτοξεύτηκαν όταν η Όπρα Γουίνφρεϊ συμπεριέλαβε το Spanx στη λίστα με τα αγαπημένα της αντικείμενα, μετά από ένα συγκινητικό γράμμα που έλαβε από την ίδια τη Σάρα, η οποία διηγούνταν σε αυτό αναλυτικά την ιστορία της.
«Μην απογοητεύεστε… ο δρόμος δεν είναι πάντα εύκολος»
Το παράδειγμα της Σάρα Μπλέικλι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Δεν είναι, δα, και λίγο μία απλή πλασιέ να είναι σήμερα μία δισεκατομμυριούχος. Όμως η ίδια δεν το έβαλε ποτέ κάτω και κυρίως δεν άφησε την απογοήτευση να της κόψει τα φτερά. Και αυτό είναι που συμβουλεύει τους νέους: να μην απογοητεύεστε. Άλλωστε και ο δικός της ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν πάντα εύκολος.
Εκείνη, είχε πιστέψει στην ιδέα της, όσο τρελή και αν φάνταζε. Και πάλεψε η ίδια για να πετύχει συναντώντας αυτοπροσώπως τους κατασκευαστές καλσόν και προμηθευτές για να τους πείσει να τη στηρίξουν. Μάλιστα, όταν το Spanx βγήκε στην αγορά, πήγαινε στα εμπορικά κέντρα και μιλούσε η ίδια με τους αγοραστές. «Σκέφτηκα τις καλύτερες ιδέες μου, ακούγοντας τις γυναίκες και τους πελάτες», είχε αποκαλύψει στο παρελθόν.
Και με κάθε ευκαιρία δεν παραλείπει να λέει όσα της δίδαξε ο πατέρας της. «Πίσω από κάθε αποτυχία, κρύβεται μία ευκαιρία για οικοδομήσουμε τον χαρακτήρα μας».