Σοκ, αποτροπιασμός, φόβος, πόνος και θλίψη είναι κάποια από τα συναισθήματα που ένιωσαν όλοι όσοι έβλεπαν την εικόνα της Παναγίας των Παρισίων να είναι τυλιγμένη στις φλόγες. Σαν σκηνή βγαλμένη από το ομώνυμο έργο του Βίκτωρα Ουγκώ. Μεγάλη Δευτέρα για τους Καθολικούς και η Παναγία των Παρισίων, ο εμβληματικός ναός της χριστιανοσύνης κι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, δείχνει παραδομένη στο μένος της πυρκαγιάς.
Στα σκίτσα που κάνουν αμέσως το γύρο του διαδικτύου, ο Κουασιμόδος με δάκρυα στα μάτια, κλείνει στην αγκαλιά του το Ναό, ενώ λίγο πιο πέρα η Εσμεράλδα κλαίει για την καταστροφή. Μαζί τους κλαίει και όλος ο κόσμος. Και είναι από τις φορές εκείνες που τα δάκρυα «ρίχνουν» τα σύνορα, τα όρια, τις τάξεις ανάμεσα στους ανθρώπους και ο θρήνος τούς ενώνει. Γάλλοι και μη, Χριστιανοί ή όχι, πλούσιοι και φτωχοί, ο ένας μετά τον άλλον με τον δικό του τρόπο εκφράζει τη θλίψη και τη συμπαράστασή του.
Και κάπου εκεί, το πρωινό μετά τη φωτιά, ο δεύτερος πλουσιότερος Γάλλος στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, για έναν συγκινητικό αυτή τη φορά λόγο και όχι για κάποιο κουτσομπολίστικο, όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Είναι ο Ανρί Πινό, ο σύζυγός της Σάλμα Χάγιεκ, ο οποίος ανακοινώνει πως με τον πατέρα του Φρανσουά θα δώσουν το υπέρογκο ποσό των 100 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση του Ναού. Τα γαλλικά και διεθνή Μέσα υποδέχονται έκπληκτα την ανακοίνωση, ενώ η μετέπειτα διευκρίνιση της οικογένειας ότι δεν θα επιδιώξει φορολογικές ελαφρύνσεις για τη δωρεά, κάνει την κίνησή τους, ακόμη πιο εντυπωσιακή. Επιπλέον, ανοίγει έναν ιλιγγιώδη χορό δωρεών από τους οικονομικά ισχυρούς της Γαλλίας, εκτοξεύοντας το ποσό σε δυσθεώρητα ύψη.
Ποιος είναι, όμως, ο Ανρί Πινό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kering, που κατέχει εμπορικά σήματα όπως οι Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen και Puma; Και είναι στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου;
Η οικογενειακή ιστορία του μοιάζει σχεδόν μυθιστορηματική. Κι αυτό λόγω του πατέρα του Φρανσουά Πινό, ο οποίος είναι ένας αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχος που ξεκίνησε από το μηδέν. Και ίσως η ιστορία του Πινό του πρεσβύτερου, ο οποίος σήμερα είναι 82 ετών, αποτελεί κι ένα καλό δίδαγμα πως με το πείσμα και την εφευρετικότητα μπορείς να τα καταφέρεις. Ακόμη και αν γεννήθηκες σε μία φτωχή οικογένεια κι έχεις δεχτείς τον κοινωνικό ρατσισμό.
Ο αυτοδημιούργητος γιος του εμπόρου ξυλείας
Τον Αύγουστο του 1931 γεννήθηκε στη Βρετάνη της Γαλλίας, ο Φρανσουά Πινό. Είναι ο γιος ενός εμπόρου ξυλείας που με κόπο προσπαθεί να θρέψει την οικογένειά του, σε χρόνους δύσκολους. Ο Φρανσουά από μικρός μυείται στα μυστικά της μικρής επιχείρησης, ενώ παράλληλα πηγαίνει στο σχολείο. Τα γράμματα δεν του αρέσουν. Το να ασχοληθεί με την επιχείρηση το βρίσκει πιο συναρπαστικό.
Ίσως σε αυτό να έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι στο σχολείο οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν για τη φτωχή καταγωγή του. Έτσι, στα 16 του χρόνια αποφασίζει να τα βροντήξει και να ασχοληθεί με την ξυλεία του πατέρα του. Αλλά ο Φρανσουά Πινό είχε το επιχειρηματικό δαιμόνιο μέσα του και δεν έμοιαζε διατεθειμένος να ακολουθήσει τις συντηρητικές κινήσεις του πατέρα του.
Πηγαίνει στην Αλγερία κι επιστρέφοντας έχει καταφέρει να μαζέψει κάποια χρήματα, που εκτός των άλλων τον βοηθούν να παντρευτεί την αγαπημένη του Louise Gautier, κόρη προμηθευτή ξύλου. Ο πεθερός την προικίζει καλά και μαζί με τα χρήματα που έχει μαζέψει, καταφέρνει να συγκεντρώσει το κεφάλαιο για να ανοίξει τη δική του επιχείρηση εμπορίας ξύλου, μόλις στα 28 του χρόνια.
Το δαιμόνιό του και οι σωστές κινήσεις σταδιακά αύξησαν την περιουσία του και τη δεκαετία του ’60 είχε πετύχει να είναι οικονομικά ισχυρός. Με τη σύζυγό του απέκτησαν τρία παιδιά, αλλά χώρισαν όταν ο Ανρί Πινό ήταν μόλις 4 χρόνων. Το διαζύγιο των γονιών του ο μικρός δεν το ξεπέρασε ποτέ, ενώ πάντα ήταν κοντά με τον πατέρα του, με τον οποίο όταν μπήκε και ο ίδιος στην οικογενειακή επιχείρηση, κατάφεραν να την καταστήσουν κολοσσό. Και η σημερινή περιουσία τους, σύμφωνα με το Forbes να εκτιμάται στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο «βασιλιάς» της γαλλικής μόδας
Ο μικρός Ανρί (γεννήθηκε στις 28 Μάϊου, το 1962) σε αντίθεση με τον πατέρα του, μεγάλωσε μέσα στα πούπουλα χωρίς στερήσεις. Την ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο ανέλαβε ο πατέρας, ο οποίος φρόντισε να μην τους λείψει τίποτε. Ούτε και οι σπουδές στα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια. Μάλιστα, στο θέμα των σπουδών, ο πατέρας Πινό ήταν κάθετος, έχοντας στο μυαλό το δικό του αποτρεπτικό παράδειγμα που παράτησε το σχολείο.
Έτσι, ο Φρανσουά – Ανρί Πινό ο νεότερος το 1985 μετά την αποφοίτησή του από το HEC School Management (έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) επέλεξε να εργαστεί σε διάφορες θυγατρικές του ομίλου, με αποκορύφωμα την ανάληψη της θέσης του προέδρου στη FNAC το 1997. Μάλιστα, μία παράδοξη συμφωνία τον έχρισε διάδοχο του πατέρα του. Ο ιδρυτής του γαλλικού ομίλου οργάνωσε μια ομάδα με κορυφαία στελέχη από τον επιχειρηματικό κόσμο της πατρίδας του με σκοπό να αποφανθούν ύστερα από μια σειρά συναντήσεων αν ο γιος του είναι ικανός να ακολουθήσει τα χνάρια του.
Η ομάδα αποφάνθηκε θετικά και τότε ο Πινό ο πρεσβύτερος προχώρησε σε μία κίνηση που δεν συνηθίζεται στον επιχειρηματικό κόσμο. Παρέδωσε τα ηνία της μητρικής εταιρείας στο γιο του, παρόλο που ο ίδιος ήταν μόλις 67 χρόνων και υγιής. «Το 90% των ιδρυτών εταιρειών δεν αποσύρεται συνήθως. Εκείνος μου παρέδωσε την εταιρεία ολοκληρωτικά» είχε δηλώσει τότε ο Πινό ο νεότερος.
Σήμερα, ο Φρανσουά Ανρί Πινό είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς πολυτελούς ομίλου Kering (διαχειρίζεται κορυφαία σήματα μόδας όπως Gucci, Saint Laurent, Alexander McQueen, Dodo, Bottega Veneta κ.α) και πρόεδρος χαρτοφυλακίου του Groupe Artémis, που κατέχει μεταξύ άλλων τον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Επίσης, η οικογενειακή επιχείρηση επεκτείνεται στον τομέα της οινοποιίας (Chateau Latour), τις εκδόσεις (Le Point) και τον χώρο του ποδοσφαίρου (Stade Rennais F.C.). Το 2000 ο όμιλος εξαγόρασε και το εμβληματικό θέατρο Marigny στο Παρίσι.
Ο δισεκατομμυριούχος «Δον Ζουάν»
Οι κακές γλώσσες λένε πως ο Ανρί Πινό αν και δεν είναι καθόλου γοητευτικός, έχει καταφέρει με τη… γοητεία της οικονομικής του δύναμης να έχει στο πλευρό του κάποιες από τις ωραιότερες γυναίκες.
Η πρώτη γυναίκα του ήταν η Dorothea Leper με την οποία παντρεύτηκαν το 1996 και χώρισαν το 2004, έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά, τον Φρανσουά και τη Ματίλντα. Ο χωρισμός τους ήταν βελούδινος και με τα παιδιά του διατηρεί άριστες σχέσεις. Μάλιστα, στο γάμο του με τη Σάλμα Χάγιεκ κρατούσαν τα λουλούδια στη διάρκεια της τελετής.
Αν και κινείται στο χώρο της μόδας, είναι δισεκατομμυριούχος, με ισχυρές γνωριμίες (ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζαν Ζακ Σιράκ είναι οικογενειακός φίλος) και μονίμως κάτω από το λαμπερό φως της μόδας, ο Φρανσουά – Ανρί Πινό δε συμπαθεί καθόλου τα φώτα της δημοσιότητας. Και κάθε φορά νιώθει σαν το ψάρι έξω από το νερό.
Και να που ο άνθρωπος που δεν θέλει τη δημοσιότητα, για αρκετά χρόνια είχε τους προβολείς στραμμένους πάνω του, απασχολώντας την επικαιρότητα με την προσωπική του ζωή και όχι για κάποιο επιχειρηματικό επίτευγμα.
Η θυελλώδης σχέση με τη Λίντα Ευαγγελίστα και το εξώγαμο παιδί
Αλήθεια, ποιος άνδρας δεν θα ήθελε τη Λίντα Ευαγγελίστα στο πλευρό του; Κι εδώ που τα λέμε, ποιος δεν θα την ήθελε για μάνα των παιδιών του; Ο Πινό, πάντως, δεν ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Και μπορεί με το διάσημο μοντέλο να έζησαν ένα μεγάλο πάθος που φούντωσε τον Σεπτέμβριο του 2005, όμως, όταν εκείνη του ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2006 ότι είναι έγκυος, δεν ήθελε με τίποτε να γίνει ξανά πατέρας. Εξάλλου, το διαζύγιο με την πρώτη του σύζυγο ήταν ακόμη νωπό. Το ζευγάρι χώρισε επεισοδιακά, ενώ τον Αύγουστο γεννήθηκε ο γιος τους Αυγουστίνος.
Από τότε ξεκίνησε μία άγρια κόντρα μεταξύ τους, που είχε να κάνει με την αναγνώριση του παιδιού, καθώς ο Πινό ισχυριζόταν πως της είχε να ζητήσει να κάνει έκτρωση κι εκείνη αποφάσισε μόνη να κρατήσει το γιο τους. Ο πάλαι ποτέ μεγάλος έρωτάς τους καταλήγει στις δικαστικές αίθουσες, όπου το μοντέλο ζητά διατροφή ύψους 46 χιλιάδων δολαρίων το μήνα, για τα έξοδα του παιδιού. Εκείνος θεωρεί το ποσό υπερβολικό, με μερίδα του Τύπου να ειρωνεύεται τη στάση του, λέγοντας πως είναι αστείο ένας δισεκατομμυριούχος να βρίσκει μεγάλο ένα τέτοιο ποσό για το ίδιο του το παιδί.
Τελικά, οι δύο πλευρές τα βρήκαν δικαστικά το 2012. Εκείνη την περίοδο έγινε και η μεγάλη αποκάλυψη για την ταυτότητα του πατέρα του παιδιού, αφού μέχρι τότε η Ευαγγελίστα δεν παραδεχόταν ποιος ήταν. Υπήρχαν φήμες για τον Πινό, αλλά εκείνη επέμενε πως ήταν ένας Νεοϋορκέζος αρχιτέκτονας.
Ο έρωτας με την Μεξικάνα Σάλμα Χάγιεκ
Λίγο μετά τον χωρισμό του με τη Λίντα Ευαγγελίστα, ο Ανρί Πινό γνωρίζει σε μία εκδήλωση τη Σάλμα Χάγιεκ. Η εντυπωσιακή Μεξικάνα ηθοποιός τού τραβά την προσοχή και οι δυο τους δεν αργούν να γίνουν ζευγάρι. Η Χάγιεκ τότε ήταν 40 χρόνων και προερχόταν από έναν αποτυχημένο αρραβώνα με τον επίσης διάσημο ηθοποιό Έντουαρντ Νόρτον και μία σύντομη σχέση με τον Κόλιν Φαρέλ.
Η Χάγιεκ λόγω ηλικίας και κάποιων γυναικολογικών προβλημάτων είχε αρχίσει να χάνει τις ελπίδες της πως θα γίνει μητέρα. Και να που λίγους μήνες μετά, μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Αυτή τη φορά, ο Πινό δεν θεώρησε ότι ήταν πολύ νωρίς, αντίθετα ενθουσιάστηκε που θα γίνει και πάλι πατέρας. Το 2007 γεννήθηκε η κόρη τους Βαλεντίνα, ενώ το 2009 το ζευγάρι παντρεύτηκε δύο φορές. Η πρώτη ήταν μία ρομαντική τελετή ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου και η δεύτερη ήταν μεγαλοπρεπέστατη, κοστίζοντας λίγο περισσότερο από 4 εκατ. δολάρια.
Ο γάμος τους σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άφηναν υπονοούμενα πως η πληθωρική Χάγιεκ παντρεύτηκε τον όχι γοητευτικό Πινό για τα λεφτά του. Μάλιστα, η ίδια πρόσφατα είχε ξεσπάσει εναντίον όλων εκείνων που αμφισβητούν τον έρωτά της για τον 56χρονο σύζυγό της, αλλά κι εναντίον εκείνων που δεν μπορούν να «χωνέψουν» πώς μία Μεξικανή κατάφερε να γίνει η σύζυγος του δεύτερου πλουσιότερου Γάλλου.
Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν, η ίδια εξακολουθεί να εργάζεται και να είναι οικονομικά ανεξάρτητη. Μάλιστα, τότε είχε αποκαλύψει πως ο σύζυγός της ήταν εκείνος που την είχε πείσει να μην εγκαταλείψει τη δουλειά της όταν έγινε μητέρα και πως πρέπει να έχει το δικό της ξεχωριστό λογαριασμό και να μην εξαρτάται από κανέναν.