Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί και θα χυθούν τα επόμενα χρόνια προκείμενου να ερμηνευτεί η στροφή των μεσαίων στρωμάτων της Δύσης προς τον εθνικισμό και τον προστατευτισμό μέσα στα ασφαλή όρια που το έθνος-κράτος μπορεί να προσφέρει. Το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η δυναμική ανάδυση δεξιών και ακροδεξιών μορφωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη: Η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ο Φάρατζ και το UKIP στη Βρετανία, ο Χόφερ στην Αυστρία και ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία με το γνωστό ξενοφοβικό του λόγο. Η Ευρώπη και η Αμερική στρέφονται προς πολιτικούς που υπόσχονται μια επιστροφή σε καταφύγια από τις επιπτώσεις της σαρωτικής παγκοσμιοποίησης των τελευταίων δεκαετιών.
Τι είναι τελικά το «Διάγραμμα του Ελέφαντα»
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ο κόσμος γνώρισε ένα άνευ προηγουμένου κύμα ανοίγματος των οικονομικών συνόρων. Το χρήμα ήταν ελεύθερο να ταξιδέψει παντού, να χτίσει εργοστάσια στην Κίνα για παραγωγή προϊόντων που σχεδιάστηκαν στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα να φορολογείται για τα κέρδη του στην Ιρλανδία. Αναδυόμενες αγορές, BRICS και κινεζική μεσαία τάξη, ήταν τα αποτελέσματα του νέου οικονομικού τοπίου. Πόσοι κέρδιζαν πράγματι όμως από τη νέα συνθήκη; Αυτό επιχείρησε να διαπιστώσει ο οικονομολόγος Branko Milanovic. Το διάγραμμά του παρουσιάζει ποια τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού είδαν αύξηση στο πραγματικό τους εισόδημα από το 1988 έως το 2008, την εποχή που η παγκοσμιοποίηση άνθιζε.
Το κεφάλι, η προβοσκίδα και οι χαμένοι μεσαίοι Δυτικοί
Ας δούμε αναλυτικά και κάποια σημαντικά σημεία στην καμπύλη.
Τι δείχνει τελικά ο «Ελέφαντας»
Περιληπτικά, το διάγραμμα δείχνει πέραν αμφιβολίας ότι οι χαμηλότερες μεσαίες τάξεις του πλούσιου κόσμου είδαν τα μικρότερα κέρδη κατά τη διάρκεια της εντονότερης φάσης της παγκοσμιοποίησης μέχρι σήμερα. Έτσι, ενώ οι άνθρωποι περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων στις πλούσιες χώρες μπορεί να έχουν περισσότερα κεκτημένα από αυτούς του αναπτυσσόμενου κόσμου, είναι ακριβώς αυτοί οι χαμηλού εισοδήματος Δυτικοί Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Ιάπωνες που είδαν την παγκόσμια θέση τους να υποβαθμίζεται. Αυτό συνέβη μάλιστα την ώρα που οι ίδιοι έβλεπαν τους πλουσιότερους συμπατριώτες τους να αποκομίζουν κέρδη ανάλογα με εκείνα οικονομικά αναδυόμενων χωρών όλου του κόσμου.
Ο «Ελέφαντας»… στο δωμάτιο των Δυτικών
Το γράφημα αγκαλιάστηκε από πληθώρα οικονομολόγων, με ορισμένους να κάνουν λόγο ακόμη και για «το πιο δυνατό διάγραμμα της τελευταίας δεκαετίας». Την ίδια στιγμή, το Bloomberg μετέδιδε τον Ιούλιο, λίγο μετά το Brexit, ότι ο «Ελέφαντας» έκανε τον γύρο της Wall Street καθώς αναζητούταν μια οικονομική εξήγηση για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, την επιτυχία των αμερικανών λαϊκιστών (σ.σ. τότε δεν γνωρίζαμε ακόμη για τη νίκη Τραμπ) και την ανάδυση αποσχιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, πολλά εκ των οποίων είναι στην πραγματικότητα υπέρ του απομονωτισμού.
Η (τεχνοκρατική) κριτική στον «Ελέφαντα»
Όπως είπαμε και νωρίτερα, ο «Ελέφαντας» ήταν αυτό που πολλοί περίμεναν προκειμένου να ερμηνεύσουν τα φαινόμενα των καιρών. Έτσι το διάγραμμα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο από ανθρώπους που έσπευσαν να υιοθετήσουν την έρευνα και τα πορίσματα αυτής, αλλά κι από επιστήμονες που επιχείρησαν να το καταρρίψουν. Σφάλματα στο διάγραμμα επισημάνθηκαν από το βρετανικό think tank Resolution Foundation. Εν συντομία, το πρώτο πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με τον ερευνητή Adam Corlett, το διάγραμμα δεν προσαρμόζεται ανάλογα για τον πληθυσμό. Ο διαμοιρασμός του εισοδήματος στα διάφορα εκατοστημόρια διαφοροποιείται σημαντικά, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού. Εάν οι φτωχές χώρες μεγαλώνουν ταχύτερα από τις πλούσιες, αυτό δημιουργεί μια ψευδαίσθηση αυξανόμενης ανισότητας. Το Resolution Foundation δείχνει σε ένα διάγραμμα τι θα συμβεί εάν προσαρμόσεις το γράφημα ανάλογα με την αύξηση του πληθυσμού, ενώ επιπλέον δείχνει τι θα συμβεί εάν αφαιρέσεις μόλις 2 ή 3 χώρες: Ο «Ελέφαντας» εξαφανίζεται!