Η μπλε πολυκατοικία του Αντωνόπουλου είναι ένα από τα κτίρια, σημείο αναφοράς της αρχιτεκτονικής του πολέμου. Φτιάχτηκε για λογαριασμό του Κωστή Αντωνόπουλου το 1933, ταυτόχρονα με το ισόγειο, κατά παραγγελία, από τον αρχιτέκτονα Κούλη Παναγιωτάκο. Ονομάστηκε έτσι, καθότι ο Σπύρος Παπαλουκάς δημιούργησε την εξωτερική επίχρωση του κτιρίου. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος
Κωνσταντίνος Λιόντας, πρώην ιδιοκτήτης του ΦΛΟΡΑΛ
Γιώργος Θαλασσινός, νυν ιδιοκτήτης
Τα ναρκωτικά
«Πέρα όμως από το παράλογο ενοίκιο, θα μπορούσα ίσως να σκεφτώ να παραμείνω. Το μαγαζί πάει καλά χωρίς να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Με αποθαρρύνει όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην πλατεία Εξαρχείων. Το σοβαρότερο θέμα είναι τα ναρκωτικά, η διάδοσή τους και η εμπέδωση των συμμοριών που βρίσκονται πίσω από αυτά. Τα Εξάρχεια δεν είναι άβατο για τον κόσμο, αλλά και για όσους μένουμε ή δουλεύουμε εδώ. Οι συμμορίες των ναρκωτικών αποθαρρύνουν κάθε πρωτοβουλία που δεν είναι εναρμονισμένη με τα μέτρα τους». «Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν πριν από μία εβδομάδα. Όταν έμποροι ναρκωτικών σκότωσαν έναν άλλο έμπορο ναρκωτικών στη Θεμιστοκλέους 30 μέτρα από την πόρτα μας». Γεννήθηκε στα Εξάρχεια, αλλά έφυγε μετά από 40 χρόνια εκεί. Ήξερε το μαγαζί και την ιστορία του, αγαπούσε το μύθο του, ενώ πήγαινε εκεί με τον πατέρα του από παιδί. «Γνώριζα καλά αυτό τον εξαιρετικό χώρο, μία υποδειγματική μπαουχάους κατασκευή. Μου έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσω ένα χώρο πολιτισμού, να διοργανώνω ποιητικές βραδιές, να φιλοξενώ ανθρώπους που διαβάζουν ή εργάζονται και ταυτόχρονα να στήνω πάρτι και συναυλίες».
Η αρχιτεκτονική
Σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική του Φλοράλ, τα περισσότερα στοιχεία του αρχικού κτίσματος διατηρήθηκαν ανέπαφα. Τόσο σε ό,τι αφορά τη διαρρύθμιση, όσο και σε ό,τι αφορά το σύνολο των κατασκευαστικών του συστατικών. Το μόνο που άλλαξε είναι η δεύτερη πόρτα που υπήρχε κάποτε στην πλευρά της Αραχώβης.
Η κυριακάτικη έξοδος στο Φλοράλ
«Ερχόμουν στο Floral Patisserie Deluxe. Τη δεκαετία του ’60 που ήμουν παιδάκι, πηγαίναμε τις καθημερινές στην πιο ταπεινή Maronita, πάνω στην πλατεία. Τις Κυριακές όμως κάναμε οικογενειακή έξοδο, φορούσαμε τα καλά μας για να πάμε στο Φλοράλ. Οι σερβιτόροι κυκλοφορούσαν με μαύρο παντελόνι, λευκό σακάκι και παπιγιόν. Σκέψου ότι στο δεύτερο όροφο της μπλε πολυκατοικίας επί της Θεμιστοκλέους έμενε η Βέμπο. Στον πρώτο όροφο από την πλευρά της Αραχώβης έμενε ο Ρένος Αποστολίδης, αλλά και ο Λεωνίδας Κύρκος. Πιο πάνω έμενε η Ζουμπουλάκη με τον Μυράτ, ο Χορν. Πιο πάνω ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, παρακάτω ένας στρατηγός. Και όλοι αυτοί έδιναν ραντεβού εδώ για να πιουν τον καφέ και να φάνε το γλυκό τους».
Γιώργος Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος δήμου Αθηναίων
Τα περιλάλητα γλυκά του Φλοράλ
«Ερχόμουν εδώ με τον παππού μου. Βέρος Εξαρχειώτης και ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία της πλατείας Εξαρχείων. Είχε φτιάξει ένα σύλλογο κατοίκων, ο οποίος αγωνιζόταν για το χτίσιμο της πλατείας. Μάλιστα επί δημαρχίας Πλυττά έγινε απαλλοτρίωση κάποιων χώρων, κατεδαφίστηκαν σπίτια και διαμορφώθηκε η πλατεία. Ερχόμαστε με τον παππού μου κι εκείνος συναντούσε τις παρέες του στο Φλοράλ. Θυμάμαι βιτρίνες με πολλά γλυκά. Το εργαστήρι βρισκόταν στο βάθος του μαγαζιού στον ημιυπόγειο χώρο, ενώ μαρμάρινα τραπεζάκια με καλοφτιαγμένες καρέκλες κοσμούσαν τη σάλα. Θυμάμαι τους καλοντυμένους σερβιτόρους, ένας από τους οποίους ήταν και ο κύριος Χρήστος που μας σέρβιρε τακτικά. Μάλιστα σε περιόδους που γίνονταν μουντιάλ ή αγώνες, στο βάθος μαζευόταν ο κόσμος που έβλεπε τα παιχνίδια». «Καθώς μπαίναμε στη δεκαετία του ’80 και άλλαζαν οι συνθήκες στην εποχή, αυξήθηκαν τα επεισόδια και μπήκαν τα ναρκωτικά στην περιοχή. Η περιοχή άρχισε να παρακμάζει, το μαγαζί έχασε τον κόσμο του. Τα Εξάρχεια ήταν πάντα χώρος αναζήτησης, κουλτούρας και επαναστατικότητας, αλλά κυριαρχούσε η ανοχή. Μπορούσαν να συνυπάρχουν ο μεγαλοαστός με τον επαναστάτη ιδεολόγο αναρχικό».
Εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΚΚΕ στην πλατεία Εξαρχείων
«Η ανοχή ήταν τέτοια που θυμάμαι ότι στις εκλογές του ’81 υπήρχαν γύρω από την πλατεία εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ εσωτερικού στο νεοκλασικό που στεγάζει το Διπλό καφέ, αλλά και του ΚΚΕ. Μάλιστα τα μεγάφωνα έπαιζαν σε τέτοια ένταση, που ήμαστε στο σχολείο και δεν μπορούσαμε να κάνουμε μάθημα. Ο παραδοσιακός αναρχικός χώρος υπήρχε, εξέφραζε τις απόψεις του χωρίς να υπάρχει η αντιπαλότητα και ο αποκλεισμός που επικρατεί σήμερα».
Σοφία Φιλιππίδου, ηθοποιός