Η ιστορία του αμερικανού δικηγόρου Τζέιμς Ντόνοβαν ήταν ελάχιστα γνωστή στους περισσότερους μέχρι την κυκλοφορία της νέας ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η γέφυρα των κατασκόπων». Κι όμως ο Ντόνοβαν, τον οποίο ενσαρκώνει στη μεγάλη οθόνη ο γνωστός σε όλους Τομ Χανκς, υπήρξε ένα πρόσωπο «κλειδί» στην εξέλιξη κρίσιμων γεγονότων στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Βοήθησε στην καταδίκη υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ναζί στη Νυρεμβέργη, πρωταγωνίστησε στην ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, είχε επαφές με τον Φιντέλ Κάστρο που οδήγησαν στην απελευθέρωση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων και κέρδισε τον θαυμασμό και τη φιλία του Τζον Κένεντι.
Η υπόθεση Άμπελ
Ο γεννημένος στη Βρετανία Άμπελ κατάφερε επί εννέα χρόνια να περάσει απαρατήρητος από τις αμερικανικές αρχές, παριστάνοντας τον ζωγράφο. Όταν το FBI εισέβαλε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, ο Άμπελ ήταν σχεδόν γυμνός. Αργότερα αστειευόταν για το θέμα αυτό, λέγοντας στον Ντόνοβαν πως τον έπιασαν «με τα παντελόνια κάτω». Πολλοί δικηγόροι αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεσή του, εκτός από τον Ντόνοβαν, ο οποίος αποφάσισε να εμπλακεί παρά το γεγονός ότι εργαζόταν σε μια κορυφαία δικηγορική εταιρεία, της οποίας ήταν επίσης συνιδρυτής.
Η ανταλλαγή των κατασκόπων
Το 1960 ο Ντόνοβαν θα «δικαιωθεί» για την πρόβλεψή του. Η αξία του ρώσου κατασκόπου εκτινάχθηκε όταν το κατασκοπευτικό αεροσκάφος του πιλότου της CIA Γκάρι Πάουερς καταρρίφθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και ο πράκτορας έπεσε στα χέρια των Σοβιετικών.
Η Κούβα και ο Φιντέλ Κάστρο
Η ιστορία όμως επιφύλασσε έναν ακόμη σημαντικό ρόλο για τον Τζέιμς Ντόνοβαν. Λίγο καιρό μετά την ανταλλαγή των κατασκόπων, κλήθηκε και πάλι για να βοηθήσει τη χώρα του. Η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων τον Απρίλιο του 1961 είχε ως αποτέλεσμα πολλοί υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ μαχητές να απομονωθούν στην Κούβα. Οι οικογένειές τους προσέγγισαν τον Κένεντι ζητώντας τη μεσολάβησή του για την απελευθέρωσή τους. Ο αμερικανός πρόεδρος τους είπε να στραφούν στον Ντόνοβαν, που την περίοδο εκείνη διεκδικούσε μια θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική του εκστρατεία θα έμενε πίσω, ο Ντόνοβαν αποδέχτηκε τη νέα πρόκληση.
«Μια ζωή σε fast forward…»