Η Νέα Υόρκη προχώρησε σε μια ηχηρή κίνηση για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Η παγκόσμια μητρόπολη «εξόρισε» την AirBnB, επιβάλλοντας μια σειρά από νέους κανονισμούς που θεσπίζουν ένα αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας και περιορίζουν σημαντικά τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις διαμερισμάτων.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συγκεκριμένα στο εξής οι νόμιμες βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αφορούν μόνο ακίνητα για φιλοξενία έως δύο ατόμων, ενώ ο οικοδεσπότης θα πρέπει να αποδεικνύει ότι διαμένει σε αυτά και ταυτόχρονα να είναι πάντα παρών, όσο διαμένει ένας επισκέπτης ή δύο επισκέπτες στο σπίτι του, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ταυτόχρονα πρόσβαση σε όλα τα μέρη του σπιτιού.
Επίσης ο νόμος απαιτεί από τους ιδιοκτήτες που θέλουν να καταχωρίσουν ένα ακίνητο στην Airbnb ή σε άλλες πλατφόρμες να εγγραφούν στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία και να λάβουν άδεια λειτουργίας, απαγορεύοντας στις εταιρείες να εισπράττουν τέλη κράτησης για μη καταχωρημένα ακίνητα. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με υψηλό πρόστιμο και οι εταιρείες – πλατφόρμες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι όποιος χρησιμοποιεί την πλατφόρμα τους στη Νέα Υόρκη ακολουθεί τους κανόνες.
Η AirBnB, που σύμφωνα με σχετικές έρευνες και στοιχεία έχει περισσότερες από 40.000 καταχωρήσεις στη Νέα Υόρκη, κάνει λόγο για μια «de facto απαγόρευση». Και είναι γεγονός πως οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να συρρικνώσουν δραματικά τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων ή και να οδηγήσουν εκ των πραγμάτων στο τέλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Νέα Υόρκη.
Εξάλλου, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα από τις δημοτικές αρχές, επί της ουσίας σε αυτό αποσκοπεί το σχέδιο. Στόχος του νέου νόμου, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, είναι η επαναφορά χιλιάδων ενοικιαζόμενων ακινήτων στη μακροχρόνια μίσθωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στην αγορά κατοικίας και να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της πόλης.
Εδώ και καιρό οι υποστηρικτές του νέου νόμου αυξάνονταν, πιέζοντας για αυστηρότερους κανονισμούς, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες πόλεις, καθώς πολλοί πολίτες αδυνατούν να βρουν μια κατοικία ή αυτές που βρίσκουν είναι σε πολύ υψηλές τιμές. Παράπονα όμως υπήρχαν και από πολλούς περιοίκους που διαμαρτύρονταν έντονα για την αναστάτωση που προκαλούσαν οι βραχυχρόνιοι ενοικιαστές διαμερισμάτων, καταγγέλλοντας θορυβώδη πάρτι, απρεπείς συμπεριφορές και μείωση του αισθήματος ασφάλειας. Όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, ανθρωποι «μπαινοβγαίνουν» στις πολυκατοικίες και αισθάνονται πως το σπίτι τους έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο.
Στον αντίποδα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγγέλλουν πως οι νέοι κανονισμοί τους καταστρέφουν οικονομικά και πλήττουν τις οικογένειές τους, ενώ στελέχη της AirBnB και άλλων αντίστοιχων πλατφορμών «προειδοποιούν» πως τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν πλήγμα στην τουριστική οικονομία της Νέας Υόρκης, επηρεάζοντας χιλιάδες νεοϋορκέζους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «ποντάρουν» στα έσοδα από τον τουρισμό για την επιβίωσή τους.
«Η πόλη στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε εκατομμύρια πιθανούς επισκέπτες που θα έχουν τώρα λιγότερες επιλογές διαμονής όταν επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη: “Δεν είστε ευπρόσδεκτοι”», ανέφερε στο Associated Press, ο Τέο Γεντίσνκι, διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής για την εταιρεία. Η Airbnb, αλλά και άλλες εταιρείες του κλάδου, επιμένουν πως είναι μέρος της «οικονομίας του διαμοιρασμού» και «ενοχλούν» γιατί διαταράσσουν τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Σημειώνεται, όπως αναφέρει ο Guardian, πως η Νέα Υόρκη δεν είναι η μόνη πόλη που έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό της AirBnB. Σε απαγορεύσεις – σαφώς ηπιότερες – έχει προχωρήσει και η Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, αλλά και η Φιλαδέλφεια. Και ο πόλεμος κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων φαίνεται να εξαπλώνεται, όπως εξαπλώθηκε και το ίδιο το φαινόμενο πριν από μερικά χρόνια, καθώς οι τοπικές κοινωνίες αξιολογούν το οφέλη και τη ζημιά.
Κοινή διαπίστωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και την εμπειρία σε διάφορες περιοχές, είναι πως η άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης συνδέεται και με μια στεγαστική κρίση. Ο ντόπιος πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με έλλειψη κατοικιών αλλά και με την αύξηση των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων, οι οποίες ακολουθούν τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης.
Από την άλλη πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων πέτυχαν σημαντικά έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο κερδοφόρους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας. Η εκτόξευση και η δυναμική της τάσης αντανακλάται στην ανάπτυξη της AirBnB, η οποία με 6 εκατομμύρια ακίνητα σε 100.000 πόλεις, αποτιμάται σήμερα κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Anna Minton, συγγραφέας του «Big Capital: Who is London for?», σε άρθρο της στον Guardian, εκτιμά πως η κίνηση της Νέα Υόρκης θα εξεταστεί προσεκτικά από πολιτικούς σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. «Ενδεχομένως με αντίστοιχες παρεμβάσεις να βρουν έναν τρόπο να πάρουν πίσω τις πόλεις σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο για τους ανθρώπους που ζουν πραγματικά σε αυτές».
«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εθνικών νόμων και διαφορετικών περιορισμών μεταξύ των πόλεων αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες εισαγωγής διαφορετικών βαθμών ρύθμισης», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «ο έλεγχος της Airbnb μπορεί να είναι μόνο μέρος μιας πολύ ευρύτερης συζήτησης για το πώς θα λυθεί η στεγαστική κρίση, η οποία έχει τις ρίζες της στην χρηματιστικοποίηση της στέγασης και τις συνέπειες της ευρύτερης νομισματικής πολιτικής».