Χτισμένη σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία του νησιού στην οροσειρά πάνω από το Διακόφτι, στο κεντροδυτικό τμήμα των Κυθήρων, η ιστορία της Αγίας Μόνης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας -στη μία πλευρά έχει τη μορφή της Παναγίας και στην άλλη τη μορφή του Αγίου Γεωργίου- στην οποία είναι αφιερωμένη η μονή βρέθηκε τυχαία το 1767 από έναν βοσκό με την επιγραφή «η μόνη πάντων ελπίς», μετά από αστροπελέκι που είχε πέσει στην περιοχή καταστρέφοντας τα πάντα εκτός από την εικόνα.
Με την δημιουργία του ναού φημολογείται ότι έχει κάποια σχέση και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς ο μεγάλος Έλληνας αγωνιστής είχε βρεθεί στο νησί και έκανε τάμα στην Παναγία στην παλιά (κατεστραμμένη) εκκλησία πως αν νικούσε η ελληνική επανάσταση θα επέστρεφε εδώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του νέου ναού. Όπως και έπραξε κατά το 1840.
Για την ακρίβεια στον εξωτερικό χώρο της μονής υπάρχει επιγραφή με το αντίστοιχο απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη».
Η αρχιτεκτονική του ναού είναι βασιλική μονόκλιτη, με ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευασμένο το 1841, ενή η μονή γιορτάζει του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.
Από τα πιο «δυνατά» σημεία του ναού η απρόσκοπτη θέα τόσο στο νησί, όσο και στο Μυρτώο Πέλαγος και τις ακτές της Πελοποννήσου.