Η Ζαρούχλα είναι το μυστικό διαμαντάκι του Χελμού, ένα χωριό έκπληξη στην Αχαΐα που κερδίζει τις εντυπώσεις του κοινού με την ανεπιτήδευτη φυσική ομορφιά της και την παραδοσιακή γραφικότητα που την χαρακτηρίζει.
Χτισμένη σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα και πνιγμένη στο πράσινο, η Ζαρούχλα είναι μια από ομορφότερες περιοχές της ορεινής Πελοποννήσου. Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με το νομό Κορινθίας και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας.
Τα πέτρινα σπίτια του χωριού είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αρχιτεκτονικής παράδοσης της περιοχής, ενώ εντυπωσιακά είναι τα πυργόσπιτα της Ζαρούχλας. Ορισμένα συντηρημένα, να συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και να διηγούνται την ιστορία του τόπου. Άλλα, παρατημένα αποτυπώνουν το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου.
Κάποια από αυτά, μάλιστα, μετρούν πάνω από 300 χρόνια ύπαρξης. Το παλαιότερο κτίσμα -τουλάχιστον 500 ετών- είναι ο Πύργος της Ζαρούχλας, τον οποίο χρησιμοποίησε ως ορμητήριο ο οπλαρχηγός της Επανάστασης Ασημάκης Φωτήλας. Επίσης, στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ταλαιπωρημένο από το χρόνο, το πυργόσπιτο του Χαραλάμπη.
Οι ρίζες του χωριού φτάνουν πολλούς αιώνες πίσω, αν και είναι άγνωστο το πότε δημιουργήθηκε ο οικισμός. Οι δύο ναοί που βρίσκονται κοντά στο χωριό, ένας του 12ου κι ένας του 13ου αιώνα, είναι οι μάρτυρες της ύπαρξης του χωριού επί Φραγκοκρατίας.
Το ελατοσκέπαστο χωριό του Χελμού, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν όσοι το επισκέπτονται, διαθέτει μία εκπληκτική θέα προς τις ορθοπλαγιές του βουνού. Ανάμεσα στα βράχια βρίσκονται και τα θρυλικά Ύδατα της Στυγός, εκεί όπου βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του η Νηρηίδα Θέτιδα για να γίνει άτρωτος.
Περίπου 10 χλμ. μακριά από το χωριό βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού, μία από τις ωραιότερες της Πελοποννήσου. Δημιουργήθηκε μετά από μία μεγάλη και καταστροφική κατολίσθηση τον Μάρτιο του 1913. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. στις πλαγιές του Χελμού, σε ένα καταπράσινο τοπίο, φυσικού κάλλους.