Αδιαμφισβήτητα το τηλεοπτικό Διαφάνι κάθε βράδυ πρωταγωνιστούσε στα σπίτια των φανατικών της επιτυχημένης σειράς- φαινόμενο του ΑΝΤ1 Άγριες Μέλισσες. Ενώ το σκηνικό του έχει τοποθετηθεί, νοητά, κάπου στη Θεσσαλία και σχετικά κοντά στη Λάρισα, υπάρχει και το πραγματικό Διαφάνι, που καμία σχέση με τη σειρά έχει φυσικά, και εντοπίζεται σε ένα από τα ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων.
Ο λόγος για την υπέροχη Κάρπαθο, που μας έχει συνηθίσει σε γραφικές και πανέμορφες γωνιές, καλώντας μας να τις ανακαλύψουμε από κοντά και να βιώσουμε σε όλο μας το είναι την ιδιαίτερη γοητεία που ασκεί στους επισκέπτες του το νησί.
Πώς μοιάζει το ελληνικό Διαφάνι στην Κάρπαθο
Το πραγματικό Διαφάνι, λοιπόν, είναι ένα πανέμορφο, μικρό ψαροχώρι στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο στην ουσία αποτελεί το επίνειο του ορεινού χωριού Όλυμπος -φημισμένου για την μητριαρχία που επικρατεί σε αυτό και τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα που έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου και εφαρμόζονται με σεβασμό μέχρι σήμερα.
Ένας μοναδικός τόπος που αποπνέει γαλήνη και ηρεμία, το Διαφάνι μαγεύει τους πάντες με το λιτό και απέριττο, αλλά πανέμορφο περιβάλλον του και φυσικά τους απλούς αλλά φιλόξενους κατοίκους του. Λιγοστά ταβερνάκια κατά μήκος της παραλιακής του περαντζάδας προσφέρουν στιγμές απόλαυσης με φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες, σήμα κατατεθέν της τοπικής κουζίνας, με θέα το απέραντο γαλάζιο,
Δύο παραλίες διαθέτει όλες κι όλες το χωριό. Η μία ομώνυμη με τον οικισμό και η δεύτερη η Βανάντα. Και οι δύο ξεχωρίζουν για τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά τους που προσκαλούν τους επισκέπτες σε δροσιστικά μακροβούτια στην υδάτινη αγκαλιά του Αιγαίου.
Το Διαφάνι αποτελεί και το δεύτερο λιμάνι του νησιού, το οποίο μπορεί να προσεγγίσει κανείς είτε από θαλάσσης με καΐκι από την πρωτεύουσα της Καρπάθου, είτε οδικώς, οδηγώντας περίπου 70 χλμ. από το κύριο λιμάνι του νησιού.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα -κάποια φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο- όπως ένας μυκηναϊκός τάφος που ήρθε στο φως από την αρχαιολογική έρευνα.