Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αριάδνη έδωσε στον Θησέα έναν μίτο πριν μπει στον λαβύρινθο για να αντιμετωπίσει τον Μινώταυρο. Επρόκειτο για μια μακριά κλωστή τυλιγμένη, που ξεδιπλωνόταν καθώς ο Θησέας προχωρούσε στα βάθη του λαβύρινθου και χρησίμευσε σαν οδηγός, για να αναγνωριστεί ο δρόμος της επιστροφής.
Κι ένας τέτοιος… μίτος σαν της Αριάδνης θα σας χρησιμεύσει καθώς θα θελήσετε να περπατήσετε στα δαιδαλώδη σοκάκια των Μεστών. Το πανέμορφο χωριό της Χίου, μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από έναν άλλον αιώνα, συνδυάζοντας μοναδικά τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική με το φυσικό κάλλος.
Τα σοκάκια του μοιάζουν με λαβύρινθο και αυτό κάνει ακόμα πιο συναρπαστικά τα Μεστά. Το μεσαιωνικό χωριό αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και πιο καλοδιατηρημένα Μαστιχοχώρια της Χίου. Βρίσκονται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.
Το χωριό φτιάχτηκε στην εποχή του Βυζαντίου. Το σχήμα του είναι κλειστό τετράπλευρο, τα δρομάκια του παραπέμπουν σε λαβύρινθο ενώ τα σπίτια της εξωτερικής πλευράς λειτουργούσαν ως τείχος, εξ ου και δεν είχαν παράθυρα.
Οι μικροί κυκλικοί πύργοι, προσθήκη που έκαναν οι Γενουάτες στην οχύρωση του χωριού, διατηρούνται ακόμα και ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλα χρόνια.
Αυτό είναι το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό των Μεστών, η αρχιτεκτονική τους. Τα σπίτια είναι χτισμένα όλα από πέτρα και το ένα πολύ κοντά στο άλλο, επικοινωνώντας μεταξύ τους με τους λεγόμενους «θόλους», δηλαδή πολύ μικρά σκεπαστά στενά.
Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο δημιουργεί ένα άκρως εντυπωσιακό σκηνικό που μοιάζει με έναν λαβύρινθο διαφορετικό από τους άλλους. Σεργιανίζοντας στους δρόμους και τα στενά σοκάκια του ενδεχομένως και να χαθεί, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Θα βρεις τον δρόμο σου και θα απολαύσεις τον καφέ σου στα παραδοσιακά μαγαζάκια του.