Σύμφωνα με την παράδοση σε αυτό το χωριό της Χίου έζησε ο Όμηρος, αν και η καταγωγή του αποτελεί αιώνιο πεδίο διαμάχης. Ο λόγος για τη Βολισσό, όπου φέρεται πως ο Όμηρος έμεινε εκεί και εργάστηκε ως οικοδιδάσκαλος για αρκετά χρόνια, διδάσκοντας τα παιδιά ενός τοπικού άρχοντα, που ονομαζόταν Χίος.

Στο σήμερα, η Βολισσός είναι ένα γραφικό και όμορφο χωριό του νησιού που απέχει 40 χλμ. από την πόλη, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, στην κορυφή της Βολισσού δεσπόζει ένα ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο, ένα αμυντικό οχυρό σε σχήμα τραπεζίου με έξι πύργους, που χρονολογείται από την εποχή του μεσαίωνα. Μάλιστα, εικάζεται ότι χτίστηκε από τον Βελισάριο, τον στρατηγό του Ιουστινιανού.

Στενά λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινα αρχοντικά και παλιά σπίτια προσδίδουν ιδιαίτερη γραφικότητα στο χωριό, όπου κανείς μπορεί να συναντήσει ανεμόμυλους και βυζαντινές εκκλησίες. Ο βασικός ναός της Βολισσού είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Δείτε τις φωτογραφίες

Βολισσός Χίου
Βολισσός Χίου
Βολισσός Χίου
Βολισσός Χίου