Στην ειδυλλιακή Σικελία στην επαρχία του Παλέρμο, βρίσκεται ένα υπέροχο μέρος με το ελληνικής προέλευσης όνομα. Ο λόγος για το μικρό Cefalu που «δροσίζεται» από την αγκαλιά του Τυρηννικού πελάγους και το όνομά του στα ελληνικά σημαίνει κεφάλι.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Cefalu δεν αναφέρεται πουθενά στα έργα του Θουκυδίδη, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα ότι η Χιμέρα ήταν η μόνη ελληνική αποικία σε αυτή την ακτή της Σικελίας.
Χαρακτηριστικό του Cefalu είναι και το μικρό, γραφικό λιμανάκι του που στην κυριολεξία κλέβει τις εντυπώσεις όλων.
Σημείο αναφοράς του είναι ο μνημειώδης βράχος που δεσπόζει ακριβώς πάνω από τον οικισμό, ο οποίος ορθώνεται σε ύψος 270 μέτρων και κλέβει τα βλέμματα όλων των επισκεπτών του.
Γνωστός και ως το «ακρωτήριο του Ηρακλή», πάνω του βρίσκεται ο ναός της Ντιάνας, ένα μεγαλιθικό κτήριο που συνδέεται με τη λατρεία του νερού. Όπως καταλαβαίνει κανείς η θέα από τέτοιο ύψος στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.
Ο οικισμός του Cefalu που μοιάζει να είναι κουρνιασμένος στη σκιά του βράχου «κινείται» γύρω από τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό του, με την απογευματινή βόλτα κατά μήκος της παραλίας και το γεύμα σε κάποιο από τα παραθαλάσσια εστιατόρια την ώρα του ηλιοβασιλέματος, με θέα στο φωτισμένο λιμανάκι του χωριού, να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που θα ζήσει κανείς εδώ.