Πρόσφατα, μία νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδειξε πως σχεδόν 9 στους 10 ανθρώπους στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή στην πόλη τους. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που δεν είναι καθόλου ή λιγότερο ευχαριστημένη από την καθημερινότητά τους στην πόλη τους.

Και βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, προέκυψε πως η χειρότερη πόλη για να μείνεις στην Ευρώπη, δεν είναι άλλο από το Παλέρμο στη Σικελία. Μόλις το 62% των κατοίκων της, δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη ζωή τους εκεί. Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τον ήλιο, την ομορφιά της περιοχής και το νόστιμο φαγητό, η πόλη δεν θεωρείται ένα καλό μέρος, για να ζήσουν εκεί οικογένειες με παιδιά. Μάλιστα, μόνο το 34% των κατοίκων είναι ικανοποιημένοι με τον χώρο πρασίνου της πόλης, και μόνο το 37% είναι ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Παλέρμο Ιταλία

Πέντε λόγοι για να επισκεφτείς το Παλέρμο

Σαφώς και οι κάτοικοι της σικελικής πρωτεύουσας γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους πώς είναι να μένεις μόνιμα στο Παλέρμο, το οποίο στη σύγχρονη ιστορία έχει μείνει γνωστό ως έδρα της Cosa Nostra, της μαφίας της Σικελίας. Πέρα από αυτά, όμως, πρόκειται για μία όμορφη, όλο μυστήριο πόλη που ως επισκέπτη σε περιμένει να ανακαλύψεις, μεταξύ άλλων, τι συμβαίνει όταν πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο.

Παρακάτω σάς έχουμε και πέντε λόγους που αξίζει να επισκεφτείς την «χειρότερη πόλη για να ζεις» στην Ευρώπη.

Για τη νυχτερινή ζωή

Παλέρμο Ιταλία

Δεν γίνεται το Παλέρμο να μην έχει νυχτερινή ζωή, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι έντονη. Εδώ, θα ανακαλύψεις πολλά και καλά ιταλικά εστιατόρια, μπαράκια, αλλά και κλαμπ για διασκέδαση μέχρι αργά.

Piazza Politeama και σιντριβάνια

Παλέρμο Ιταλία

Όπως οι περισσότερες πόλεις της Ιταλίας, έτσι και το Παλέρμο φημίζεται για τις πλατείες και τα συντριβάνια του. Στην εντυπωσιακή πλατεία Piazza Politeama θα συναντήσεις το θέατρο Politeama Garibaldi και το «Teatro Massimo», ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα στην Ευρώπη.

Εντυπωσιακά είναι και τα σιντριβάνια, αλλά εκείνο της «ντροπής», γνωστό και ως η «Πηγή της ντροπής» που βρίσκεται στην Piazza Pretoria, θα σας εντυπωσιάσει. Για την ιστορία, πήρε το όνομά του από τα γυμνά αγάλματα που το κοσμούν.

Μοιάζει με υπαίθριο μουσείο

Παλέρμο Ιταλία

Το Παλέρμο έχει καταφέρει να αφομοιώσει ένα μεγάλο πλήθος ετερόκλητων πολιτισμικών στοιχείων των κατακτητών που πέρασαν από τα εδάφη της Σικελίας. Φοίνικες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Νορμανδοί, Άραβες πέρασαν από εδώ, αφήνοντας έντονο το πολιτισμικό αποτύπωμά τους.

Μια ματιά στα κτίρια, μνημεία κι εκκλησίες που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη και θα το καταλάβετε. Τα σπίτια είναι σε μπαρόκ ύφος, ενώ κυρίως οι νορμανδικές επιρροές αποτυπώνονται σε πολλά μνημεία και κτίρια, όπως το Palazzo Dei Normanni, το νορμανδικό παλάτι του 1130, με τα υπέροχα βυζαντινά μωσαϊκά, που μαρτυρά την πολιτική αλλά και πολιτισμική παρουσία των Νορμανδών στην πόλη. Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα του Παλέρμου είναι ο Ιερός Ναός της Santa Rosalia, προστάτιδα της πόλης.

Άλλες δραστηριότητες

Παλέρμο Ιταλία

Όσοι έχουν επισκεφτεί το Παλέρμο, συμφωνούν πως πρόκειται για ένα όμορφο μέρος που μπορείς να το ανακαλύψεις, περπατώντας. Μάλιστα, αν έχεις διάθεση για πεζοπορία, το καλύτερο μέρος της πόλης, είναι το όρος Pellegrino. Υπάρχει πλακόστρωτο σηματοδοτημένο μονοπάτι που φτάνει στην κορυφή, το οποίο κατασκευάστηκε για να επισκέπτονται οι πιστοί τον Ιερό Ναό της Αγίας Ροζαλίας που βρίσκεται στην κορυφή του. Εδώ, το τοπίο είναι γεμάτο με φραγκοσυκιές, αγριολούλουδα, γαϊδουράγκαθα και πεύκα. Η θέα από εδώ είναι μαγευτική, όπως και το ηλιοβασίλεμα.