Δεν είναι από τα γνωστά χωριά της Κρήτης, αλλά σίγουρα είναι από τα ωραιότερα. Ο λόγος για το Καστέλλι Φουρνής, που είναι ένα χωριό σκέτη έμπνευση. Αρκεί να δείτε τις εικόνες από αυτό και θα καταλάβετε.

Το Καστέλλι – υπέροχο ακόμα και το όνομά του – βρίσκεται στο Λασίθι και τα τελευταία χρόνια το ανακαλύπτουν όλο και περισσότεροι που μένουν εντυπωσιασμένοι από αυτή την ανεπίδευτη ηρεμία και νωχελικότητα που το χαρακτηρίζουν, σε συνδυασμό με τη νοσταλγική ατμόσφαιρα που το περιβάλλει.

Καστέλλι Κρήτη

Το χωριό απέχει 17 χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο παλιά χωριά του νησιού, με την ύπαρξή του να αναφέρεται ακόμη από το 1.400 μ.Χ. περίπου.

Καστέλλι Κρήτη

Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το χωριό οφείλει την ονομασία του στην ενετική λέξη Kastelium, που σημαίνει φρούριο. Αυτό που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων του, με έντονα τα ενετικά στοιχεία.

Καστέλλι Κρήτη

Γραφικά σοκάκια γεμάτα με κτίρια- αρχιτεκτονικά διαμάντια, κατάφυτες και πολύχρωμες αυλές, ταράτσες με κληματαριές που λειτουργούν ως φυσικό προστατευτικό των σπιτιών από τον καλοκαιρινό ήλιο, φιλόξενοι κάτοικοι και αργοί, νωχελικοί ρυθμοί στα βασικά χαρακτηριστικά του Καστελλίου.

Γραφική γωνιά στο Καστέλλι Φουρνής

Στα όσα αξίζει να παρατηρήσει κανείς από κοντά η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με τις αξιόλογες τοιχογραφίες, καθώς και η ιστορική μονή του Αφέντη Χριστού.