Στην Γεωργία, ένας αδίκως υποτιμημένος ταξιδιωτικά προορισμός, θα συναντήσετε εντυπωσιακά τοπία, άγριας ομορφιάς σε πολλές περιπτώσεις. Μάλιστα, κάποιες γωνίες της χώρας, θυμίζουν, θα λέγαμε, Ελλάδα περασμένων δεκαετιών.
Το Σβανέτι, πάντως, θυμίζει Λακωνική Μάνη! Πρόκειται για μια αρχαία περιοχή στον Καύκασο, με χαρακτηριστικά πέτρινα κτίσματα, που αν το καλοκοιτάξει κανείς φέρνει στο νου εικόνες από Μάνη. Η περιοχή, μάλιστα, είναι τόσο απομακρυσμένη που δε δαμάστηκε ποτέ από κανέναν ηγεμόνα.
Τα μοναδικά γραφικά χωριά και οι χιονισμένες κορυφές ύψους 4.000 μέτρων που υψώνονται πάνω από ανθισμένα αλπικά λιβάδια προσφέρουν ένα υπέροχο σκηνικό και πολλά μονοπάτια πεζοπορίας.
Το έμβλημα του Σβανέτι είναι το koshki, αμυντικός πέτρινος πύργος, που σχεδιάστηκε για να στεγάζει χωρικούς σε περιόδους εισβολής και τοπικών συγκρούσεων, ενώ μέχρι πρόσφατα το χωριό ήταν γνωστό για τις δολοφονικές βεντέτες του.
Χάρη στο τραχύ τοπίο της περιοχής και την ακραία απομόνωση, το Σβανέτι αποτελεί πραγματικό όνειρο για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Τα αλπικά καλοκαίρια στην περιοχή συναντά κανείς πολλούς ταξιδιώτες που επιδιώκουν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία πεζοπορώντας σε μονοπάτια που περνούν μέσα από παλιά χωριά με συναρπαστικά τοπία, με γκρεμισμένες εκκλησίες, ανθισμένα λιβάδια και τα ορθάνοιχτα σύνορα των βουνών του Καυκάσου.
Το πιο διάσημο οδοιπορικό διαρκεί περίπου 3- 5 ημέρες και ξεκινά από τη Μέστια, μια γραφική πόλη με γραφικούς Σβανούς πύργους που αγκιστρώνονται από ψηλές κορυφές. Αντί να στήσουν μια σκηνή, ο βολικός αριθμός χωριών κατά μήκος της διαδρομής δίνει στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα για βραδινή ξεκούραση σε τοπικές κατοικίες.
Μεταξύ αυτών των χωριών είναι το Adishi, ένα ήσυχο μικρό καταφύγιο πλούσιο σε ιστορικές τοποθεσίες, όπως η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 12ου αιώνα, όπου οι προσκυνητές προσφέρουν χάρη στον μάρτυρα που σκότωσε το δράκο.
Στο τέλος της διαδρομής, οι κουρασμένοι ταξιδιώτες φτάνουν στο Ushguli, ένα σύμπλεγμα χωριών στη σκιά του πανίσχυρου βουνού Shkhara.