Η Νάξος είναι από τα νησιά που φημίζονται για τα πανέμορφα χωριά της. Μάλιστα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, παραδοσιακά χωριά του νησιού είναι και το Χαλκί, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα.

Το Χαλκί βρίσκεται απλωμένο στο οροπέδιο της Τραγαίας, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό από ελαιόδεντρα, στο κεντρικό τμήμα της Νάξου. Η αρχιτεκτονική είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που προσέχει κανείς στο χωριό, με τα μεγαλοπρεπή κτίρια να μαρτυρούν την οικονομική ευρωστία που γνώρισε κάποτε ο τόπος.

Τα πάλλευκα κυκλαδίτικα καλντερίμια με τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τα περιποιημένα σπίτια με τις ολάνθιστες, χρωματιστές αυλές, τα παραδοσιακά καφενεία και τα γουστόζικα μαγαζάκια είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το χωριό να μοιάζει με κόσμημα. Και οι εικόνες από αυτό να μοιάζουν με… ινσταγκραμικές!

Σημείο αναφοράς για το γραφικό χωριό θεωρούνται ο ανακαινισμένος Πύργος του Μπαρότση, ο ναός της Παναγίας Πρωτόθρονης καθώς και βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη. Στο χωριό συναντάται, επίσης και ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια του νησιού, εκείνο του Βαλληνδρά -σήμερα στους χώρους του λειτουργεί και μουσείο- που λειτουργεί από το 1896 και φημίζεται για το περίφημο λικέρ κίτρο Νάξου.

Δείτε τις φωτογραφίες

Χαλκί Νάξος
Χαλκί Νάξος
Χαλκί Νάξος
Χαλκί Νάξος
Χαλκί Νάξος